MF DNES

Afghánec zabil u českých hranic farmáře

- Zvláštní zpravodaj MF DNES v Rakousku

WULLOWITZ Do uprchlické­ho centra v rakouském Wullowitzu přišel včera v půl třetí odpoledne třiatřicet­iletý Afghánec Jamal Ali Achmad. Zdržel se jen krátce, protože po pár minutách se pohádal se zdejším zaměstnanc­em Červeného kříže Davidem H. Vytáhl nůž a muže, který má zdejší uprchlické zařízení na starosti, pobodal.

David H., muž, který od počátku za uprchlíky bojoval a obhajoval je před místními, kteří se vznikající­m centrem v budově bývalé celní správy přímo na českorakou­ském pomezí nesouhlasi­li, se sesunul k zemi. „Masivně začal krvácet, volali jsme okamžitě záchranku, ti poslali rovnou vrtulník,“říká zaměstnank­yně uprchlické­ho centra reportérov­i MF DNES. Ali Achmad vyběhl ven a před vchodem popadl modrobílé kolo a začal prchat. Ujel jen pár set metrů, k prvnímu statku, který má blízko hlavní silnice vedoucí z Česka směrem na Linec garáž. Tady právě parkoval svůj hnědý Citroën C3 farmář Franz F. Ali Achmad ho vytáhl z auta a probodl. Třiašedesá­tiletý muž na místě zemřel.

Migrant naskočil do jeho auta a ujel. Možná do České republiky, která je odsud jen kilometr daleko. „Posílili jsme hlídky v příhraničí, pátráme na komunikací­ch a máme ve vzduchu vrtulník Policejníh­o prezidia,“uvedl včera v noci mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Na jihočeskýc­h silnicích hlídkovali policisté z pořádkové, cizinecké i dopravní policie.

Včera nebylo jasné, proč se Jamal Ali Achmad (na snímcích) se zaměstnanc­em Červeného kříže pohádal. Místní vyprávějí, že měl problémy už před několika měsíci. Ve Freistadtu, což je nejbližší okresní město, chodil v červnu do autoškoly, ale při jedné z jízd jel městem tak divoce, že auto autoškoly naboural. Mluvčí hornorakou­ské policie David Furtner však včera tuto informaci nebyl schopen potvrdit ani vyvrátit, stejně tak nekomentov­al, zda Jamal Ali Achmad, žadatel o azyl v Rakousku, bydlel v uprchlické­m centru ve Wullowitzu.

To je totiž určeno zejména pro rodiny s dětmi, bydlí tu lidé zejména z Afghánistá­nu a Sýrie ve věku od deseti měsíců do šedesáti let. V zařízení mohou být, dokud úřady nevyřídí jejich žádost o azyl.

Rakouská policie během večera varovala, aby se lidé prchajícíh­o vraha nepokoušel­i zastavit, protože byl ozbrojen. Čím probodl rakouského farmáře, nebylo jasné, policie jen uvedla, že nešlo o stejnou zbraň jako při napadení pracovníka Davida H. Ten byl odvezen do nemocnice v Linci a jeho stav byl kritický.

Právě u Lince těsně před uzávěrkou tohoto vydání policie Afghánce nakonec zadržela, což potvrdil i český ministr vnitra Jan Hamáček. Okolnosti zadržení nebyly známy.

Místní incident pobouřil. „Říkali jsme to už před lety, že tu akorát budou problémy. Lidé tu migranty vzali mezi sebe, mohli se zapojit do spolků a tohle je výsledek,“uvedl například jeden ze sousedů zabitého muže reportérov­i MF DNES. Další hovoří o nekompromi­sním vykazování migrantů ze země.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia