MF DNES

Konečné razítko pro tunel Blanka

Celkový účet za nepostrada­telný tunelový komplex se vyšplhal na téměř 42 miliard korun.

- reportér MF DNES Robert Oppelt

Po čtyřech letech zkušebního provozu a 135 milionech projetých aut se dočkal nejslavněj­ší český tunel Blanka kolaudace. Po dvou desetiletí­ch příprav, stavby a proinvesto­vaných 42 miliardách získala kontroverz­ní stavba poslední razítko. „Nastupoval jsem do funkce s tím, že dlouhá a pro Pražany mnohdy nepříjemná kapitola tunelu Blanka se musí co nejdříve uzavřít. A to se nám dnes podařilo,“řekl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr.

Příběh tunelu Blanka je příběhem předražené a opožděné stavby, kterou však řidiči vzali na milost. Těžko si dnes někdo dokáže představit, že by Prahou místo za několik minut jízdy pod městem popojížděl po povrchu – přeplněnou Patočkovou nebo Veletržní. Loni v dubnu byl kvůli závadě na technice uzavřen a metropoli okamžitě ucpaly kolony.

Tunelový komplex Blanka je ale jen jednou ze součástí Městského okruhu, který vzniká od 80. let minulého století. Provází ho od samého počátku řada spekulací, legend a teorií. Jednou z nich je i hledání záhadné Blanky, podle které měl být pojmenován.

Projektant­ova sekretářka? Ne...

Zatímco někdo je přesvědčen, že je to podle Blanky z Valois, manželky Karla IV., jiní hájí teorii, že je to podle sekretářky nebo manželky projektant­a tunelu.

Vysvětlení je však mnohem prozaičtěj­ší, existovaly tři varianty označené počátečním­i písmeny městských částí, přes které vedla právě ona odlišná část trasy. A toto označení projektant­i překřtili dívčími jmény – Dana přes Dejvice, Hana přes Holešovice a Blanka pod Bubenčí. „Za celým příběhem je pouze snaha několika dopravních odborníků usnadnit si vzájemnou komunikaci,“vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Smlouvu s Metrostave­m na stavební část tunelu podepsal v říjnu 2006 tehdejší primátor Pavel Bém (ODS). Tunel měl vyjít na zhruba 21 miliard korun, dalších pět miliard korun měly stát technologi­e, zbylé peníze byly určeny na výkup pozemků. Stavba měla být hotova v roce 2011.

Když se vsadí primátor

Bém se dokonce veřejně vsadil s aktivisty ze spolku Auto*Mat o veřejně prospěšné práce, že se stavba neprodraží a vyjde na 26,7 miliardy. Cena postupně rostla, dnešní odhad ceny je někde kolem 42 miliard korun. Pavel Bém si však podle Auto*Matu prohranou sázku nikdy neodpracov­al.

Levný není ani provoz tunelu, ročně přijde Prahu zhruba na 150 milionů korun. A proč kolaudace trvala tak dlouho? Čtyřletý zkušební provoz měl vychytat nedostatky a pomoci zautomatiz­ovat správu a údržbu tunelů.

Za tu dobu se v tunelu staly čtyři stovky běžných nehod a jeho obsluha musela řešit i kuriózní situace. Třeba zatoulanéh­o psa nebo maminku, která si s kočárkem vyšla do tunelu na procházku.

Propad, krize, soud

Stavbu provázela řada problémů. Hned třikrát se při ražbě tunelu propadla půda, zpomalila ji i ekonomická krize či výměna promočenýc­h kabelů. Nejdelší skluz Blanka nabrala v listopadu 2013, když téměř dokončený projekt primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) označil „za černou stavbu“. Rozhodčí soud ale potvrdil, že smlouvy jsou platné, a nařídil společnost­i Metrostav dokončit Blanku a Praze zaplatit dlužné faktury vůči stavební firmě. Tunel nakonec slavnostně otevřela až Hudečkova nástupkyně Adriana Krnáčová (ANO) v září 2015.

Některé soudy a arbitráže stále pokračují.

Příběh tunelů nekončí

Na komplex Blanka má navázat soubor tří staveb, které dokončí Městský okruh. Délka připravova­né části je 8,8 kilometru, se samostatno­u stavbou Libeňské spojky pak 10,2 kilometru. „Optimistic­ký předpoklad zahájení pokračován­í Městského okruhu jsou roky 2023 či 2024. Dokončen by byl po roce 2030,“odhaduje Scheinherr. A náklady? Opět v desítkách miliard.

 ??  ?? Jedeme... Stavbu otevřela primátorka Krnáčová s kardinálem Dukou.
Jedeme... Stavbu otevřela primátorka Krnáčová s kardinálem Dukou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia