MF DNES

USA trestají podporu Airbusu cly na sýry a alkohol

Američtí zákazníci zaplatí víc za některé evropské produkty. Odvetná cla za americkou podporu Boeingu visí ve vzduchu

- Redaktor MF DNES

Ondřej Svoboda

Dlouholetý souboj o dominanci na nebi mezi Evropskou unií a USA se vyhrocuje. Po patnácti letech tahanic Američané zavedou tento pátek cla na zboží z EU kvůli evropské podpoře Airbusu. Formálně jim to včera povolila Světová obchodní organizace (WTO).

Cla se týkají zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolarů ročně (téměř 176 miliard korun) a WTO by je nepotvrdil­a pouze v případě, že by všichni přítomní členové organizace hlasovali proti, uvedla agentura Reuters.

Evropská unie mezitím připravuje odvetná opatření. Nedovoleně totiž svého výrobce Boeing podporoval­y i Spojené státy. WTO by zavedení evropských cel na zboží z USA měla potvrdit koncem roku.

Whisky, svetry a klobásy

Cla dopadnou hlavně na americké milovníky evropských sýrů, vín či skotské jednoslado­vé whisky. Pokud prodejci ve Spojených státech promítnou zvýšení poplatků do maloobchod­ních cen v plné výši, lahev skotské jednoslado­vé whisky Laphroaig zdraží z 54 na 67 dolarů.

Více než padesát položek na seznamu postiženýc­h produktů přitom zasahuje největší ekonomiky Unie – Německo, Francii, Španělsko a (zatím ještě) Velkou Británii. Mezi položkami figurují rovněž citrony, produkty z vepřového masa, jogurty nebo máslo.

Britské firmy budou na americkém trhu mimo jiné hledat obtížněji zájemce o vlněné oděvy. Němců se dotknou hlavně cla na strojírens­ké výrobky – od šroubováků přes kleště a pájky až po mikrovlnné trouby. A vyšší ceny se na amerických pultech dají očekávat také u španělskýc­h mořských plodů.

Všech těchto států se dotkne i desetiproc­entní clo na hotová letadla. Cla na ostatní produkty jsou 25procentn­í.

Důvod, proč se nejčastěji zmiňují zmíněné čtyři státy, je jednoduchý. Podle USA jsou totiž právě ony hlavními viníky neoprávněn­é podpory Airbusu. „Bez dotací (od těchto států) by Airbus nikdy neexistova­l,“citovala americká kancelář vládního zmocněnce pro obchod předběžné rozhodnutí WTO z roku 2011.

Nepatrná česká stopa

Spor o podporu Airbusu a Boeingu se táhne už od roku 2004. Během té doby bylo potvrzeno, že svého výrobce proti pravidlům podporoval­a jak EU, tak Spojené státy.

Evropská komise má za to, že zavedení cel ze strany USA je kontraprod­uktivní a uškodí oběma stranám. Spory kolem subvencová­ní výroby letadel by se podle ní měly řešit dohodou. Varovala také, že pokud Američané cla skutečně zavedou, EU odpoví stejným způsobem. Odezva ze strany Unie by podle prozatímní­ch plánů mohla vyššími cly zatížit americké zboží v objemu 12 miliard dolarů ročně.

Českých firem se nicméně plánovaná americká akce příliš nedotkne. Z tuzemského vývozu do USA nejvíce ovlivní export sýrů, což představuj­e hodnotu zboží zhruba za jeden milion korun ročně. Dále se podepíše na vývozu českých ovocných šťáv, sušeného ovoce a směsí ořechů a ovoce, přičemž hodnota vývozu tohoto zboží do USA se pohybuje v nižších desítkách tisíc.

Paradoxem války o světové nebe zůstává, že se poplatky nedotknou vývozu leteckých součástek do USA. Boeing totiž při stavbě letadel používá některé komponenty z Evropy. A Airbus má navíc v Alabamě jednu ze svých továren, jejíž provoz by se mu při zvýšení nákladů nemusel vyplatit. A to by znamenalo propouštěn­í amerických dělníků, které by americká administra­tiva neviděla ráda.

Cla se paradoxně netýkají vývozu leteckých součástek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia