MF DNES

Nobelova cena za boj s chudobou

Úmrtí dětí lze předejít bez velkých finančních nákladů, zjistila trojice oceněných ekonomů

- Redaktor MF DNES

František Strnad

STOCKHOLM Nobelovu cenu za ekonomii letos získala trojice vědců Abhijit Banerjee, Esther Duflová a Michael Kremer. Prestižní ocenění obdrželi „za experiment­ální přístup ke zmírnění chudoby ve světě“.

„Naším cílem je bojovat s chudobou na základě vědeckých poznatků,“uvedla přes telemost Esther Duflová. Šestačtyři­cetiletá Francouzka je druhou ženou v historii, která se cenou za ekonomický přínos může pochlubit, a zároveň nejmladším oceněným ekonomem.

„Letošní laureáti zavedli nový přístup, jak získat spolehlivé odpovědi ohledně nových způsobů boje se světovou chudobou,“uvedla akademie v prohlášení. Ocenění ekonomové si v rámci odměny mezi sebou rozdělí devět milionů švédských korun (21,4 milionu Kč).

Podstatnou část vědecké práce tří ekonomů tvoří rozdělení problémů na dílčí otázky, na které lze srozumitel­ně odpovědět. V hodnocení zdravotníh­o stavu dětí je podle zmíněné metody například nutné přihlížet k faktorům, jako je přístup ke zdravé výživě, možnost vzdělávání, dostupnost zdravotní péče nebo financí.

Trojice ekonomů podle akademie ukázala, že tyto dílčí problémy se nejlépe řeší na základě pečlivě navržených experiment­ů mezi lidmi, kterých se daný problém nejvíce dotýká.

„Navzdory velkým zlepšením zůstává chudoba ve světě jedním z nejnaléhav­ějších problémů,“uvedla akademie. Žije v ní stále více než 700 milionů lidí po celém světě, v průměru pět milionů dětí ročně umírá na nemoci, kterým by se mohlo předejít, aniž by to vyžadovalo vysoké náklady.

Manželé Abhijit Banerjee a Esther Duflová působí na Massachuse­ttském technologi­ckém institutu (MIT), Kremer na Harvardově univerzitě.

Poslední jmenovaný v polovině devadesátý­ch let provedl experiment­ální výzkum v Keni, na jehož základě demonstrov­al, jak lze vylepšit vzdělávání v zemi. Podobné výzkumy trojice ekonomů později analogicky aplikovala na problémy v dalších zemích. Jejich experiment­ální výzkumné metody nyní dominují pomoci rozvojovým ekonomikám.

Američané převažují

Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), běžně označovaná jako Nobelova cena za ekonomii, se udílí od roku 1968. Alfred Nobel ji však ve své závěti nezmínil. Zavedla ji Švédská říšská banka u příležitos­ti 300. výročí svého vzniku v roce 1969.

Mezi laureáty ceny za ekonomii patří Friedrich A. Hayek, Milton Friedman nebo Paul Krugman. Nejvíce Nobelových cen za ekonomii putovalo do Spojených států. Loni si toto prestižní ocenění odnesl Skot Angus Deaton za analýzu spotřeby, chudoby a bohatství.

 ?? Foto: Reuters ?? Nobelisté Manželé Abhijit Banerjee a Esther Duflová působí na Massachuse­tts Institute of Technology, Michael Kremer na Harvardu.
Foto: Reuters Nobelisté Manželé Abhijit Banerjee a Esther Duflová působí na Massachuse­tts Institute of Technology, Michael Kremer na Harvardu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia