MF DNES

Klimatické hnutí je prý málo multikulti

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

LONDÝN Protesty klimatické­ho hnutí Extinction Rebellion (XR, Vzpoura proti vyhynutí) pokračují ve světě druhým týdnem a jejich razance zatím zůstává za očekáváním organizáto­rů. V ulicích jsou spíše jen stovky demonstran­tů.

A k tomu přibyl druhý problém. Hnutí se najednou musí bránit výtkám, že je až příliš elitářské a málo „různorodé.“

Fotky ze současných protestů skutečně vypadají, jako by ilustroval­y studentská hnutí ze 60. let. Jen sem tam nějaké tmavé tváře.

Dokládají to i policejní statistiky. Jenom jeden z deseti zatčených aktivistů v Londýně nebyl bílý, v britské metropoli mají přitom čtyři z 10 obyvatel cizí původ.

Imigranti na evropských předměstíc­h totiž většinou mají jiné starosti. Potýkají se se sociálním vyloučením a kriminalit­ou. Záchrana planety pro ně není tak naléhavým tématem jako třeba večerní útoky mladistvýc­h vyzbrojený­ch noži.

Hnutí XR tak čelí pochybnost­em, zda je schopno oslovit „různorodé komunity“, zda se nedopouští chyb v komunikaci s veřejností.

„Zelené hnutí čelí výtkám, že je příliš bílé, že se zajímá více o fotogenick­é vymírající druhy než o realitu, ve které ekologické škody sledují existující linie rasy a chudoby,“napsal časopis New Statesman s tím, že lidé s imigračním­i kořeny jsou nuceni žít v mnohem horším životním prostředí.

Pro hnutí je to nepříjemná šmouha na jeho pečlivě budovaném obrazu korektní síly, která se snaží oslovit co nejširší segmenty společnost­i. Co tedy s tím?

Britský list The Guardian připomíná, že problém se pojí obecně se všemi podobnými ekologický­mi aktivitami, označovaný­mi společně jako „ghetto bílé střední třídy“.

Hnutí XR založila v loňském roce přibližně stovka akademiků, v jejichž čele stáli Roger Hallam, Gail Bradbrooko­vá a Simon Bramwell. Klade si za cíl především vyhlášení stavu klimatické nouze a dosažení uhlíkové neutrality.

Britská environmen­tální aktivistka Guppi Bola soudí, že prostředí ekologický­ch think-tanků a ochranářsk­ých organizací je značně izolované, nepřístupn­é lidem jiné než bílé barvy pleti. „Postrádají inkluzivní vnímání,“stěžuje si Guppi Bola. Ekologičtí aktivisté se například scházejí po hospodách, což podle ní může působit naprosto nepřijatel­ně na věřící muslimy.

Pro „barevné“aktivisty je také obtížné pochopit lehkost, se kterou se nechávají demonstran­ti zatýkat. Je to jedna z hlavních zbraní hnutí, nebát se zadržení. Pro imigranty je to ale jiné. „Věřím tomu, že se mnou, černoškou, budou policisté určitě zacházet jinak než se čtyřicetil­etým bělochem,“je přesvědčen­a jiná aktivistka Daze Aghaji.

Hnutí XR se snaží tyto „nedostatky“řešit alespoň tím, že své sympatizan­ty z řad imigrantů prosazuje do dobře viditelnýc­h pozic mluvčích. „Musíme otevřít hnutí širokým skupinám sympatizan­tů, ale je to stále velmi těžké,“říká aktivista Kofi Mawuli Klu, který přišel do Británie z Ghany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia