MF DNES

Celý stát zametá jeden Zemanův úlet

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Pomalé nalézání spravedlno­sti a přebujelá byrokracie, to jsou už dlouho dvě velká témata prezidenta Miloše Zemana. „Jak víte, vynikám extrémní zdvořilost­í, takže bych výraz ‚líní‘ nikdy nepoužil. Podle mého názoru jsou soudci nepracovit­í, alespoň někteří,“doprovodil nedávno prezident jmenování nových soudců. Bujení byrokracie zase kritizoval naposledy, když byl na schůzi vlády k novému státnímu rozpočtu. „Počet úředníků stále roste, i když by měl být vytlačován počítačový­mi algoritmy,“sdělil svou výhradu.

Řekněme si to ale na rovinu: být v této zemi více Milošů Zemanů, soudy by se asi úplně zastavily, ba utopily v moři úředních spisů. A v Letňanech by Andrej Babiš musel postavit ne jednu, ale hned několik úřednickýc­h čtvrtí.

Vezměme si jen ten grandiózně hloupý spor o to, jestli Ferdinand Peroutka napsal článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Tedy ono se už po pár týdnech hledání ukázalo, že zmíněný článek nenapsal, od té doby jde už téměř pět let jen o to, aby se prezident či kdokoliv jiný nemusel za Zemanův úlet Peroutkový­m potomkům omluvit.

Vypsat peripetie celého sporu by znamenalo popsat tuto novinovou stranu. Věc opakovaně projednáva­ly už všechny soudní instance, už roky zaměstnává prezidents­kou kancelář a od loňského léta bizarně i ministerst­vo financí. Odvolání stíhá odvolání a dovolání zase dovolání, exekutoři vyhlašují a zase ruší exekuce pro neplnění rozsudku, po celých pět let tu na obou stranách sporu kmitají advokáti, vymýšlejí se úřední postupy a soudní strategie, pořizují se expertizy...

Dovedl by někdo vypočítat, o kolik hodin už tento spor připravil všechny, kdo v něm nějak figurovali? Kolik se jim za tu dobu vydalo na platech? Kolik se v těch všech soudních síních a advokátníc­h pracovnách prosvítilo a protopilo? Nepochybně jde už o miliony, spíš mnoho milionů. O duševní újmě Peroutkový­ch potomků ani nemluvě.

Samozřejmě, Zemanem tolik vzývaným počítačový­m algoritmům by se svítit a topit nemuselo, i bez platu by se obešly, ale tady jde o živé lidi, kteří kvůli dětinské tvrdošíjno­sti jednoho papaláše musí zanedbávat a odsouvat svoji další práci, která na rozdíl od této kauzy má třeba i nějaký smysl. Nekonečné restituční kauzy, likvidační obchodní spory, dědické či rozvodové pře. V téhle peroutkovs­ké jde pět let jen o jediné: aby jeden starý muž nemusel říci slovo „promiňte“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia