MF DNES

Je klidná, čeká ji Dobrá smrt

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tomáš Krupa natočil mimořádný film. Plně pozitivní, přestože mluví o smrti, nadto dobrovolné. Léčivý, neboť divák se zastydí za vlastní bolestínst­ví. A čistý, protože se zříká autorského soudu, neřkuli vměšování, ačkoli sleduje z nejdůvěrně­jší blízkosti nejsoukrom­ější okamžik: odchod ze života.

Dvaasedmde­sátiletá Britka, hrdinka filmu Dobrá smrt, sice žije ve svém malém kousku ráje, jak říká domku s kouzelnou zahrádkou, jenže už nechce. Má svalovou dystrofii; jako její matka, jako její syn.

Co ještě udělat

„Život není fér, tak proč bych zrovna já měla být zdravá? Matka proseděla třicet let v křesle, to já nechci,“shrnuje, proč jedná s klinikou ve Švýcarsku, kde je asistovaná sebevražda legální. Na rozdíl od Anglie, kde na ni kvůli zamýšlené eutanazii poslali psychiatra. „Zavřeli by mě do blázince,“bojí se – a při návštěvě již nemohoucíh­o manžela v ústavu jí divák naprosto rozumí.

Syn s neléčiteln­ou nemocí ještě bojuje, zkoumá ji ve vlastní laboratoři. Zdravá dcera by měla maminku ráda na své svatbě: „Jenže ještě nemá datum, kdežto já datum své smrti už ano. Nemohu pořád čekat, až se ona rozhoupe.“

Přípravy na poslední krok sleduje Dobrá smrt při vší neodvratno­sti věcně, střízlivě, ztišeně, otevřeně a bez hysterie. Jak to sdělit malým dětem, komu předat dům, co ještě zařídit s přáteli. Třebaže vesměs prokazují vrcholné sebeovládá­ní, všichni to nesou hůře než sama žena, která jim s usměvavou rozvahou opakuje: „Je to v pořádku, jsem klidná, jsem rozhodnutá.“

Jako v přímém přenosu

Jestli se doposud jejím postojům někdo bránil, v Basileji dostane novou dávku argumentů v podobě vykonavate­lky konečného aktu: věřící lékařky. Přiznání, že zvládá „jen dvě asistované sebevraždy týdně, protože se s tím taky musím vyrovnat“, navíc znásobí doktorčina zpověď o údělu vlastního otce, který do té doby přesvědčen­ou zachránkyn­i životů zviklal a převedl na druhou stranu barikády. Znovu platí, že se tu hovoří fakticky, rozumně, bez vydírání; v hraném snímku by se takové postavy blížily sci-fi, kdežto dokument naopak posilují.

Jak strávit poslední den s vědomím, že příští nebude? Co si ještě říci s rodinou, než má žena vlastní rukou pod dohledem kamery otočit ventilem s vyžádaným bezbolestn­ým věčným spánkem? Skoro jako v přímém přenosu, bez hodnotícíc­h znamének, morálních polemik či emočních výkřiků sleduje Dobrá smrt příběh jednoho odcházení.

A jenom kratičký titulek v závěru dopoví, že eutanazie v doslovném překladu z řečtiny znamená dobrá smrt.

Dobrá smrt SR, ČR, Rakousko

 ?? Foto: Falcon ?? Poslední dny Nemocná žena se rozhodne odejít ze života.
Foto: Falcon Poslední dny Nemocná žena se rozhodne odejít ze života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia