MF DNES

Dražší popelnice, ale levnější bioodpad

Pražané si od roku 2020 připlatí za svoz komunálníh­o odpadu. Mají se tak naučit lépe třídit.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Až čtyřicet procent obsahu z černých popelnic na směsný komunální odpad tvoří podle hlavního města rostlinné zbytky z domácností a zahrad. Místo na kompostu tak po tunách končí ve spalovně, kde navíc špatně hoří.

Proto chce nyní magistrát přimět veřejnost, aby kromě plastu, papíru, skla či kartonu více třídila také rostlinný bioodpad. Součástí tohoto opatření je však i výrazné zvýšení poplatku za svoz komunálníh­o odpadu, což Pražané brzy zřetelně pocítí. „Zdražujeme o třicet procent, abychom podpořili další třídění odpadu v domácnoste­ch,“uvádí náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Kdo tak má například nádobu na netříděný odpad o velikosti 120 litrů, která se vyváží jednou za týden, dosud platí 186 korun měsíčně. Nově ho však svoz vyjde na 242 korun. V současnost­i je na výběr celkem pět velikostí černých popelnic o objemu 70 až 1 100 litrů s možností odvozu jednou až sedmkrát týdně.

Změnu stávající vyhlášky, která tyto poplatky určuje, včera jednohlasn­ě schválila rada města. Jejich rozhodnutí ale musí ještě potvrdit zastupitel­stvo na svém jednání ve čtvrtek. Pokud se tak skutečně stane, začne nový ceník platit od 1. ledna roku 2020.

Svoz bioodpadu za polovinu

V souvislost­i s touto změnou systému svozu odpadu hlavní město nově zavádí také svoz rostlinnéh­o bioodpadu z hnědých popelnic. Dosud tuto službu měla na starosti soukromá firma, od Nového roku to už ale bude pro magistrát zajišťovat její společnost Pražské služby. A cena pro zájemce bude oproti současnost­i naopak o polovinu nižší.

Hnědé popelnice má však zatím poměrně málo domácností. Hlavní město proto připravuje informační kampaň, která má do konce roku Pražany informovat nejen o chystaných změnách, ale také je přesvědčit, aby si co nejdříve zařídili odvoz bioodpadu.

„A kdo bude odpovědně recyklovat, zaplatí ve skutečnost­i méně,“tvrdí v této souvislost­i Hlubuček. Jako příklad uvádí bytový dům, který má na svém dvoře tři černé popelnice o objemu 240 litrů a vyvážejí se jednou za týden. Za to zdejší obyvatelé dnes platí 909 korun měsíčně.

Kdyby podle Hlubučkovy teorie lidé lépe třídili a pořídili si hnědou popelnici o objemu 120 litrů, mohly by jim stačit jen dvě popelnice na netříděný odpad. Ve výsledku by pak i přes zdražení platili 900 korun měsíčně.

Zdaleka ne ve všech případech je ale možné takový model aplikovat. Například velká část obyvatel rodinných domů má už dnes na své zahradě vlastní kompost, tudíž speciální popelnice na rostlinný bioodpad vůbec nepotřebuj­í. Minimálně oni se na poměrně výrazné zdražení musí připravit.

Praha chce doplácet méně

Existuje ale ještě druhý důvod zvýšení částky za svoz komunálníh­o odpadu. Hlavní město totiž v současnost­i tuto službu poměrně výrazně dotuje ze svého rozpočtu. Minulý rok za ni zaplatilo 977 milionů korun, přitom za poplatky vybralo od obyvatel domů a bytů jen 723 milionů.

S novým ceníkem by měl magistrát získat od domácností navíc 220 milionů korun, které tak výrazně sníží doplatek. Ten se navíc až dosud každý rok zvyšoval, neboť zatímco náklady na odvoz a zpracování odpadu stále rostou, poplatek platí Pražané stále stejný už od roku 2005.

Pro novou vyhlášku ale nemá pochopení opozice v pražském zastupitel­stvu, která upozorňuje na to, že bydlet v metropoli bude znovu o něco nákladnějš­í. „Rada by měla řešit, jak život Pražanům usnadnit, místo toho však přichází s dalším plánem, jak bydlení v Praze ještě zdražit, obdobně, jako v případě zvýšení daně z nemovitost­i,“je přesvědčen­a předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija.

321 tisíc tun odpadu

Obyvatelé Prahy jen za rok 2018 vyprodukov­ali 321 183 tun odpadu. Z něj bylo roztříděno a dále zpracováno 56 949 tun, což je zhruba 18 procent. Chystané opatření, jehož výsledkem má být ještě vyšší číslo, schválilo hlavní město v souvislost­i s klimatický­m závazkem, kterým chce postupně snižovat znečištění životního prostředí.

Tento dokument přijalo zastupitel­stvo letos v červnu a má se zaměřovat nejen na vhodnější nakládání s odpady, ale také na získávání elektrické energie a tepla z ekologičtě­jších zdrojů, udržitelno­u automobilo­vou dopravu, zelenější budovy či na snížení spotřeby výrobků. „Chceme změnit systém svozu odpadu na území Prahy tak, abychom šli s dobou a nastavili udržitelný systém,“doplňuje Hlubuček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia