MF DNES

Tajné schůzky pirátky

- — František Strnad

PRAHA Předsedkyn­ě pražských Pirátů a zastupitel­ka Michaela Krausová se scházela s technickým ředitelem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem. Dokládají to fotky, jež má MF DNES k dispozici. Tenzer je souzen za korupční jednání a manipulace s veřejnými zakázkami. Firma sama pak bojuje o reklamu v dopravním podniku.

Na webu Pirátů chybí o těchto schůzkách zmínka. Za normálních okolností musí členové strany podle interních pravidel sepsat z jakékoli schůzky s podnikatel­i a lobbisty záznam, ve kterém uvedou, s kým se sešli a co bylo předmětem jednání.

„V momentě, kdy se objevily informace o trestním stíhání pana Tenzera, jsem s ním přerušila veškeré kontakty. V evidenci schůzek se jeho jméno nevyskytuj­e, podstata naší schůzky se totiž netýkala zájmů společnost­i JCDecaux vůči magistrátu. V době, kdy jsem ještě neznala okolnosti týkající se stíhání pana Tenzera, jsem s ním v dobré víře hovořila jako s whistleblo­werem,“řekla MF DNES Krausová.

„Společnost JCDecaux nebude komentovat fotky, které pravděpodo­bně pořídila konkurence v rámci konkurenčn­ího boje. Pokud jde o setkání pana Tenzera s členkou Pirátů, jedná se pravděpodo­bně o tajné pořízení fotografie z období kolem komunálníc­h voleb v roce 2018,“reagoval mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka. Tenzer loni při komunálníc­h volbách za Piráty kandidoval v městské části Praha-Vinoř.

Piráti také dostali od dcery společnost­i JCDecaux loni při komunálníc­h volbách slevu na reklamu ve volební kampani 60 až 75 procent. Vyplývá to z faktur, které má redakce k dispozici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia