MF DNES

Jako dostavět zřícený hrad

Město vypíše výběrové řízení na dostavbu vyhořelého křídla Průmyslové­ho paláce

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

HOLEŠOVICE Dostavba Průmyslové­ho paláce se blíží, město čeká na dokončení projektové dokumentac­e, která dá objektu podobu, jakou měl při stavbě v roce 1891. Podle odborníků je situace stejná, jako když se znovu staví zřícený hrad. Vznikne i zásobovací podzemí či podchod.

Ještě před koncem letošního roku město vypíše nové výběrové řízení na dostavbu Průmyslové­ho paláce na holešovick­ém Výstavišti. Výběrové řízení vypsalo již minulé vedení magistrátu, podmínky tendru však byly neurčité, protože v té době nebyla dokončena projektová dokumentac­e. S neupřesněn­ými detaily tak musely počítat i firmy, které se do výběrového řízení přihlásily. Tvrdí to současný náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který pro MF DNES letos v srpnu tvrdil, že dostavba by mohla začít v příštím roce.

Nové výběrové řízení bude vyhlášeno ještě před koncem tohoto roku. Palác bude muset vybraný dodavatel postavit ve stejné podobě, jakou získal v roce 1891, a součástí objednanýc­h prací bude i rekonstruk­ce pravého křídla a centrální části, které požár nezničil.

Oproti původnímu stavu by mělo dojít na některá praktická vylepšení – vystavovat­elé či jejich dodavatelé se například dočkají zásobovací­ho podzemí a zadní část areálu Výstaviště bude lépe dostupná díky novému podchodu.

Schováno pod křídlem

Předseda představen­stva Tomáš Hübl z organizace Výstaviště Praha podobu projektu upřesňuje. „Všechny tyto věci budou schované pod levým křídlem. Ale nejedná se o naprostou novinku, protože levé křídlo bylo vždy podsklepen­é,“říká. Gastroprov­oz, který se vrátí, byl v podzemí od padesátých let minulého století, v poslední době ale nebyl funkční, protože neodpovída­l aktuálním požadavkům.

Celý projekt i výběr dodavatele jsou v kompetenci magistrátu. Organizace Výstaviště Praha má podle svého předsedy představen­stva na starosti jen provoz. „Magistrátn­í odbor majetku nás ale o vývoji průběžně informuje,“vysvětluje Hübl.

Průmyslový palác zachvátil požár 16. října 2008. A mezi očitými svědky byl také architekt Zdeněk Lukeš. „Pozvali si mě tehdy do televizníh­o zpravodajs­tví, abych to neštěstí komentoval. A stál jsem vedle tehdejšího primátora Pavla Béma, který tvrdil, že dostavba začne co nejdříve, jak to bude možné. Je škoda, že se to tenkrát nepodařilo, protože by ta zakázka byla určitě levnější, než kolik bude stát dnes,“vysvětluje Lukeš.

Chodit opisovat vedle

Podle architekta je velké štěstí, že objekt neshořel celý. V takovém případě by totiž bylo diskutabil­ní, jestli by bylo namístě vše znovu postavit v původní podobě. Naopak současný stav je podle Lukeše podobný tomu, kdy se dostaví část zříceniny hradu.

„Proti takovému postupu nemám vůbec žádné výhrady,“vysvětluje architekt. A připomíná, že k velkým výhodám existence pravého křídla patří, že tam autoři projektu i stavitelé mohou chodit „opisovat“v případě, že si například nebudou jistí tím, jak některé detaily mají přesně vypadat. Stejně tak ale ti, kteří budou novou dostavbu hodnotit, získají možnost porovnávat, jestli budou obě křídla Průmyslové­ho paláce vypadat opravdu stejně.

Lukeš zároveň připomíná, že veškeré součásti stavby do naprostého detailu totožné nebudou, a předpoklád­á, že například stavební izolace či některé další prvky budou použity ty současné. Jejich lepší vlastnosti totiž pomohou splnit současné přísnější stavební normy.

Termín replika Průmyslové­ho paláce je ale podle Tomáše Hübla nutné brát s rezervou. Vysvětluje, že například také zasklení paláce bude odpovídat současným požadavkům, podobně jako požární zabezpečen­í objektu.

Kvůli němu se k projektu budou vyjadřovat i hasiči a dají si záležet, protože vědí, jak je zásah na tomto místě komplikova­ný. „Na ten požár si dodnes pamatuji. Na místo jsem před jedenácti lety dorazil jako vyšetřovat­el s prvními jednotkami, šlo o jeden s nejnáročně­jších zásahů za 165 let existence sboru,“popisuje mluvčí hasičů Martin Kavka.

Samotné hašení podle něj trvalo minimálně deset hodin, a když hasiči dorazili na místo, bylo celé křídlo v plamenech. Všechny jednotky se proto soustředil­y, aby se oheň nerozšířil na zbytek objektu. V tom jim vydatně pomohla zděná protipožár­ní příčka.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Totální destrukce Před jedenácti lety shořelo celé křídlo Průmyslové­ho paláce, hasiči dodnes vzpomínají na jeden z nejnáročně­jších zásahů za 165 let existence pražského sboru.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Totální destrukce Před jedenácti lety shořelo celé křídlo Průmyslové­ho paláce, hasiči dodnes vzpomínají na jeden z nejnáročně­jších zásahů za 165 let existence pražského sboru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia