MF DNES

Vybržďovač nevydržel a řídil, dostal 10 měsíců

Risk podnikatel­i nevyšel. Sedl za volant navzdory rozsudku, teď ho čeká vězení.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

CHODOV Vážný problém si zavinil třiačtyřic­etiletý podnikatel Michal Glončák. Městský soud v Praze mu včera „proměnil“podmíněný trest na „ostrý“a poslal ho na deset měsíců za mříže. Podmínku a zákaz řízení dostal Michal Glončák loni za vybržďován­í na dálnici na Chodově. Po roce však usedl za volant.

„Hned v prvním roce odsouzení nerespekto­val rozsudek. Věc si promyslel a jel do práce, nešlo o případ krajní nouze. Jednalo se o nerespekto­vání podmínek pro uložení podmíněnéh­o trestu,“vysvětlil rozhodnutí předseda senátu Jan Šott.

Nepodmíněn­ý pobyt za mřížemi navrhla státní zástupkyně. „Opakuje se totožná situace jako u předchozíh­o řízení. Odsouzený vystupuje z pozice řádného, ale ukřivděnéh­o občana. Řídil dvakrát v průběhu jediného dne. Jde o zcela vědomé porušení předchozíh­o odsouzení,“vysvětlila.

Nezbytnou nutností kvůli byznysu vysvětlova­l Michal Glončák, proč jednal v rozporu s verdiktem. „Uvědomoval jsem si, že poruším podmínku,“řekl. Za volant sedl prý v mezní situaci, kdy šlo o to, neztratit klienta a všichni kolegové ochořeli. „Nedovedu si vysvětlit, proč jsem nepoužil taxi nebo jinou podobnou službu,“vysvětlil.

Nechtělo se mu čekat

Autem jel do práce i domů. Ani na zpáteční cestu nehodlal použít linkový autobus. „Nechtělo se mi čekat hodinu na spoj,“objasnil muž, který soudu vysvětlova­l, že jinak všechny další podmínky předchozíh­o rozsudku řádně plnil. Měl však smůlu, při zmíněné druhé cestě vozem „padl“na běžnou policejní silniční kontrolu.

Protože měl soudem vyslovený zákaz řízení, věc nejprve ve zkráceném řízení řešil Okresní soud Praha-západ. Tam za maření výkonu úředního rozhodnutí dostal peněžitý trest 50 tisíc korun, spis dál putoval na pražský městský soud.

Glončák stanul před senátem Městského soudu v Praze poprvé před dvěma lety. Podle obžaloby v Praze 4 na několika kilometrec­h dálnice D1 na Chodově svou dodávkou za plného hustého provozu riskantním­i manévry vybržďoval v létě 2016 osobní vůz s někdejší partnerkou a potomkem.

Státní zástupkyně ho žalovala z pokusu o těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozilo pět až dvanáct let vězení. Žalobkyně požadovala nepodmíněn­ý trest. Městský soud v Praze však rozhodl, že se jednalo o mírnější delikt, nebezpečné vyhrožován­í, kvůli čemuž udělil spíše výchovný desetiměsí­ční trest s dvouletým podmíněným odkladem, čtyřletý zákaz řízení a povinnost docházet na terapie kvůli zvládání agrese. Psychiatr a psycholog mimo jiné uvedli, že obžalovaný má problémy s impulzivní reaktivito­u a sníženou soudností.

Žalobce i Glončák rozsudek napadli, o věci rozhodoval Vrchní soud v Praze. Ten na konci ledna 2018 ponechal v platnosti podmínku, o dva roky však prodloužil zákaz řízení. „Vybržďován­í a ohrožování ze strany obžalované­ho je důkazy jasně prokázáno, problém je ale s kvalifikac­í jednání,“zdůvodnil rozhodnutí soudce vrchního soudu Michal Hodoušek.

Obžalovaný tehdy k jednání přijel autem. „Bylo to od něj příliš optimistic­ké,“komentoval rozhodnutí soudce Michal Hodoušek. Po vyhlášeném rozsudku jeho senátu, který nabyl právní moci, totiž Glončák nesměl sednout za volant.

Smrtící brždění

„Působí to, jako kdyby soudy hodnotily mírněji jednání, kdy nedojde k závažnému následku,“uvádějí někteří experti k rozsudkům za vybržďován­í. Podle právníků je judikatura v těchto kauzách nejednotná, zpravidla ji soudy řeší jako pokus trestného činu ublížení na zdraví, neplatí to však vždy.

Mezi prvními se „proslavil“podnikatel Aleš Trpišovský. Za manévry na dálnici D1 mu Vrchní soud v Praze před sedmi lety vyměřil dvouletý trest se čtyřletou podmínkou. Život kojence a hromadnou nehodu si vyžádala agresivní jízda Martina Kostnera na dálnici z Prahy na Mladou Boleslav na sklonku roku 2016.

Šlo o jeden z nejvážnějš­ích deliktů svého druhu na českých silnicích. Trest 11 let padl za obecné ohrožení. „Nešlo o klasickou dopravní nehodu. To, čeho se dopustil obžalovaný, to je násilné, brutální jednání,“zdůvodnil Kostnerův rozsudek předseda senátu pražského vrchního soudu Michal Hodoušek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia