MF DNES

Úžasný výkon. Pastrňák dal čtyři góly v zápase

-

Dokázal to Jaromír Jágr, Patrik Eliáš či třeba Vladimír Růžička. Teď společnost českých hokejistů, kteří dali v NHL čtyři góly během jednoho utkání, rozšířil třináctý muž. David Pastrňák.

Včera, když Amerika slavila Kolumbův den, tedy svátek svého objevení, zámoří znovu „objevilo“i výjimečnos­t třiadvacet­iletého českého šikuly. Boston v odpoledním duelu předčil Anaheim 4:2 a všechny branky Bruins nasázel právě Pastrňák.

„Jakmile jsem si vzal na sebe oblek, věděl jsem, že mě čeká dobrý zápas. Měl jsem výtečnou snídani a cítil jsem se skvěle,“vyprávěl Pastrňák. Bodoval už ve čtvrtém zápase v řadě a po utkání se posunul na čtvrté místo produktivi­ty NHL.

Každá z tref byla jiná, jedinečná a Pastrňák ukázal, jak komplexním hokejistou je. Při prvním gólu Krug na modré zachytil vyhozený puk, následně se dostal k Bergeronov­i, který ho posunul na volného Pastrňáka. A Čech z levého kruhu poslal golfem Boston do vedení.

Byl to jen začátek. Druhá trefa se zrodila po skvělém forčekingu Marchanda, jenž vystihl bídnou rozehrávku Lindholma. Poté rychle přihrál Pastrňákov­i, který příklepem zakončil akci 2 na 1.

Při třetím gólu měl Pastrňák štěstí. Bergeron prohrál v útočném pásmu buly, jenže puk se odrazil od brusle soupeře přímo k Čechovi, který pak jen s radostí zvedal ruce a sledoval, jak na led přilétají první čepice. A při čtvrtém zásahu mu zase stačilo „jen“stát na hraně brankovišt­ě a zamést puk po výtečné přihrávce Marchanda. Na střídačce se pak usmíval, zářil. Byl to jeho zápas a symbolicky přišel přesně 19 let poté, co čtyřbranko­vý mač prožil v NHL Jaromír Jágr. Kouč Hlinka tehdy proti Rangers postavil 10 Čechů, kteří obstarali všechny góly Penguins. Jen jediný z nich v onen sobotní večer nebodoval (bek Melichar). Jágr přitom před utkáním říkal: „Jako bych ztratil ruce, po zranění ramene ještě nejsem fit.“A pak předvedl svou rychlopalb­u. (rob)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia