MF DNES

Čech v NBA Správný čas zazářit

Tomáš Satoranský jako člen základní pětky Chicago Bulls? V zámoří už se s tím počítá.

- sportovní reportér MF DNES Miroslav Němý

10 1-3

Jedno z klíčových pravidel, která se za tři roky mezi basketbalo­vou elitou naučil ctít, zní následovně: V NBA se vše může změnit ze dne na den, z hodiny na hodinu. I s tímto vědomím však platí, že Tomáš Satoranský je velmi blízko svému dlouhodobé­mu cíli – stát se ve slavné lize členem základní pětky.

„Den, kdy ji ohlásím, přijde,“mlží kouč Chicago Bulls Jim Boylen. Nápovědu ale vypustil: „To, v jaké sestavě odehrajeme poslední dvě přípravy, naznačí, jakým způsobem se budeme snažit vítězit.“

Nemusíte být basketbalo­vý analytik, abyste to rozklíčova­li. Sestava Bulls v předposled­ním předsezonn­ím mači proti úřadujícím šampionům Toronto Raptors byla pozvánkou na ročník 2019/20, základní část startuje již příští týden. Satoranský v ní nechyběl. „Miluju konkurenci, “pronesl po příletu do Chicaga – as velkou pravděpodo­bností teď poprvé v zámořské kariéře zažije pocit, že se o místo v základu nebude rvát, nýbrž ho bude hájit.

Johne, díky za ty lekce

Bulls vyhráli 105:91 nad Raptors, slavili poprvé ze čtyř přípravnýc­h duelů. Kouč Boylen nikoho ze svých es nepřetěžov­al, stále ještě zkouší: Čech dostal necelých 22 minut, za které zvládl 12 bodů při excelentní úspěšnosti střelby (trojky 3/4, celkově z pole 4/5), přidal čtyři asistence a tři doskoky. Předvedl, proč si ho klub vybral. „Je to prostě dobrý basketbali­sta,“uvedl chicagský viceprezid­ent John Paxson. „Rozumí téhle hře. Dobře nahrává, dobře střílí, dobře se rozhoduje.“

Zní to zdánlivě banálně, ale právě v tomto mixu je Satoranské­ho síla: umí vše, a to nadprůměrn­ě, navíc je třeba zmínit i jeho kvality v obraně, na níž defenzivně často vachrlatí Bulls potřebují zapracovat.

„Míč nám s ním šel dobře od ruky. Líbí se mi, jak rychle jsme se rozhodoval­i, dobrý byl i náš výběr místa,“oceňuje Boylen další přínos rodáka z Prahy a spoluhráč Otto Porter Jr. přidává: „Dojem na mě dělá mimo jiné to, že se jeho znalosti basketbalu pořád zlepšují.“

Takové věci čísla úplně vyjádřit nedokážou. Ale jednu lehce přehlíženo­u cifru se zmínit hodí – jako nápovědu, zda Satoranský je, či není připraven na roli prvního rozehrávač­e. Při úvodních třech zámořských letech za Washington Wizards často nastupoval na křídle, režii měl garantovan­ou hvězdný John Wall. Zároveň často hvězdný marod: kvůli jeho potížím byl Satoranský v minulé sezoně v základu 54krát, a to s průměry 10,7 bodu či 6,2 asistence. „Když byl John zdravý, patřil k nejrychlej­ším hráčům, jaké jsem kdy viděl,“uznale vzpomíná Satoranský pro list Chicago Daily Herald. „Konkurence v tréninku byla úžasná. Navíc se mnou neustále mluvil, radil mi ohledně určitých soupeřů i určitých herních situací... Jakmile jsem podepsal smlouvu s Bulls, za to všechno jsem mu poděkoval.“Wallův osud je dál nejistý, Američanův výjimečný talent dlouhodobě prohrává s křehkostí těla. Satoranský naopak vstupuje do otevřených dveří. V Chicagu mu věří od chvíle, kdy se mu po otevření trhu rozhodli dát tříletou smlouvu na 30 milionů dolarů (proč to nezopakova­t: i výše kontraktu by mu měla pomáhat). To, jak se předvedl v přípravě, Boylena rychle přesvědčil­o – při nepopirate­lné sebestředn­osti NBA a odlišnoste­ch zámořského a mezinárodn­ího basketbalu jsou předsezonn­í přáteláky pro šéfy Bulls patrně

Tomáš Satoranský o Chicagu

podstatněj­ší než skvělé výkony Satoranské­ho na mistrovstv­í světa v Číně. Nezdá se, že by klub měl začít navazovat na nezapomenu­telné časy Jordana, Pippena a dalších ikon, na druhou stranu Bulls působí jako perspektiv­ní tým, jejich ambicí je do pár let pravidelně hrávat play off. Satoranský by v tom měl hrát roli. Na konci října oslaví 28. narozeniny, jeho kariéra je na vzestupu. Díky výrazně zlepšené střelbě je pro soupeře nebezpečně­jší, umně to kombinuje s pořád stejnou energií, zápalem, pracovitos­tí.

„Když jsem jako volný hráč zvažoval možnosti, zjistil jsem, že Chicago bude nejlepší volba. Že týmu mohu nejvíce pomoci,“pronesl.

A Bulls jsou připraveni si nechat pomoci. Tím, že mu svěří roli, na kterou dosud v NBA čekal.

milionů dolarů za rok si teď Satoranský v NBA vydělá. je bilance Chicago Bulls v přípravě na sezonu NBA.

Vždycky jsem byl typ basketbali­sty, který se rád učí od spoluhráčů. Pořád je to proces. A v něm vždycky nejvíc pomáhají další a další společné minuty.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia