MF DNES

Náhradníci selhali. Česko v přípravě odvracelo ostudu

- — David Čermák

Devět tisícovek fanoušků se těšilo, jak si ještě protáhnou euforii. Tři dny po památném kvalifikač­ním vítězství 2:1 nad Anglií fotbalová reprezenta­ce přivítala v přípravě Severní Irsko a čekalo se, že si na něm smlsne.

Místo toho to dlouho zavánělo mimořádnou ostudou.

Prohrávat v přáteláku doma už v poločase 0:3? To snad ne! Nedůstojné. Trapné. A nečekané. Až pětadvacet minut před koncem národní tým zabral, dvěma góly během minuty se vrátil do zápasu a snížením na konečných 2:3 si trochu udobřil rozčarovan­é fandy. Tak mizerně Češi první půli odehráli naposledy před čtyřiatřic­eti lety, kdy na Strahově v kvalifikac­i o mistrovstv­í Evropy dostali za 45 minut tři góly od Německa.

Včera si je dlouho vodilo Severní Irsko, což je neoblíbený soupeř. Česko na něj neumí, za posledních osmnáct let ho neporazilo, čtyřikrát v řadě mu nedalo gól.

Aspoň tahle statistika včera padla, i když víc než hodinu bylo zaděláno na malér.

Ale proč? Kde byli Češi, kteří v pátek hrdinně srazili anglické obry?

Kde? Na lavičce. Trenér Šilhavý protočil skoro celou jedenáctku, nechal v ní jen záložníka Krále, který ve druhém poločase po parádní akci snížil na 2:3. Zato náhradníci svou šancí pohrdli. To kvůli nim museli fanoušci přetrpět poločas hrůzy, protože tým hrál bez zájmu, bez zápalu a ještě zbaběle.

„Ty informace jsme potřeboval­i. Viděli jsme, jak hráči reagují na téhle úrovni,“říkal Šilhavý. „V příští nominaci zhodnotíme, kdo jak uspěl.“

Nesehraná parta kombinoval­a většinou směrem k vlastní brance, a ještě si u toho sama často zavařila.

„Chyběla nám větší odvaha, byli jsme bez pohybu. Šli jsme si jen zahrát fotbal,“zhodnotil první půli trefně stoper Ondřej Kúdela.

Nově složená obrana vůbec nefungoval­a, její počínání přecházelo z chaosu v anarchii. Záložníku Kalvachovi nesedl debut, o pauze už ho Šilhavý nechal v kabině. Stejně jako nezkušenéh­o stopera Simiče, nevýrazné křídlo Zmrhala a podrážděné­ho útočníka Krmenčíka.

Když hráči mizeli v tunelu, slyšeli špačkování a pískot. Namlsaní fanoušci nemohli pochopit, proč jim tým po kvalifikač­ní laskomině servíroval nepoživate­lný blaf.

Až když se na hřiště dostal tahoun Darida a útočník Ondrášek, hrdina páteční kvalifikac­e, Česko ožilo.

Což nutí k zamyšlení: je druhá garnitura o tolik horší? Mohla za poločasovo­u ostudu nesehranos­t? Nebo náhradníci zápas odflákli?

Na otázky musí Šilhavý najít odpověď, aby se už výpadek neopakoval. Po včerejšku má aspoň jasno, na koho bude v závěru kvalifikac­e spoléhat. Ale také ví, s kým pro důležité zápasy s Kosovem a v Bulharsku nepočítat.

Prohra Severní Irsko dalo Česku tři góly za poločas. Foto: MAFRA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia