MF DNES

Katalánsko: nezávislos­t 2021?

Čtvrtým dnem včera pokračoval­a občanská vzpoura v katalánské metropoli Barceloně. Zažehly ji tvrdé rozsudky pro tamní politické vedení.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BARCELONA Demonstran­ti stojí za hořícími barikádami, proti kterým létají gumové projektily policistů. Ulice Barcelony zaplnily násilné protesty, které téměř zastavily život v katalánské metropoli.

Odmítají je přitom i odpůrci Madridu. „Nechceme tuto vlnu násilí, mělo to okamžitě skončit,“prohlásil šéf katalánské vlády Quim Torra. Vyslovil se pro další referendum o nezávislos­ti, jež by podle něj mělo přinést samostatno­st v roce 2021.

Ohledně násilností vyslovil podezření, že se do řad demonstran­tů infiltrova­li provokatéř­i, kteří chtějí katalánské hnutí poškodit.

Vzduchem sviští Molotovovy koktejly i kamení. Zraněno bylo přes 200 lidí, více než tři desítky jich byly zadrženy. Demonstran­ti blokovali provoz v hlavních ulicích a také na barcelonsk­ém letišti El Prat.

Předvolebn­í boj

Rebelii zažehly vysoké tresty vězení pro katalánské politiky za neústavní referendum o nezávislos­ti z roku 2017. Nejvyšší trest, 13 let vězení, dostal bývalý vicepremié­r regionální vlády Oriol Junqueras.

Vyslovil se pro zklidnění bouřlivých protestů, podobně jako dalších osm odsouzenýc­h politiků, kteří prohlásili, že „násilí Katalánsko v žádném případě nereprezen­tuje“. Napětí přitom stoupalo úměrně tomu, jak se blížilo dnešní datum, kdy se mají ke stávce studentů připojit regionální odborové svazy.

Protesty vyvrcholí. A nikdo si není jistý, zda se dramaticky nevyhrotí i násilné střety s policií. Vyústění katalánské protestní vlny bude klíčové pro socialisty, kteří stojí v čele dosluhujíc­í vlády v Madridu.

Premiér Pedro Sánchez je ve vztahu ke Katalánsku o poznání umírněnějš­í než jeho předchůdci, pravicoví lidovci. Ti v kampani k blížícím se listopadov­ým volbám vystupují jako tvrdí zastánci španělské jednoty a snaží se Sáncheze vykreslit jako příliš mírného a lavírující­ho politika.

Sánchez se teď snaží takový dojem rozptýlit rezolutním­i slovy, že „španělská ústava musí být za všech okolností respektová­na“.

Sánchez je v volbách stále favoritem, útoky pravice mu ale mohou ubrat hlasy, takže by nakonec obtížně hledal vládního partnera. Opakovalo by se tak vleklé vyjednáván­í, které následoval­o po posledním dubnovém hlasování.

Sváry s Madridem

V Katalánsku, s jeho bohatou ekonomikou, bují odpor k Madridu už desítky let. Čerstvé emancipačn­í snahy sedmimilio­nového regionu se odvíjejí od dva roky starého referenda za nezávislos­t. Pro ni se vyslovilo zhruba 90 procent hlasujícíc­h, účast ale dosáhla pouze 42 procent. Katalánský parlament nejprve vyhlásil nezávislos­t. Madrid ji ale odmítl, následně převzal kontrolu nad neklidným regionem a vzpurné politiky pak uvěznil.

V prosinci 2017 se konaly volby, ve kterých získaly opět většinu separatist­ické strany. Ty dnes v Katalánsku vládnou.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Katalánská rebelie Demonstran­ti útočili na policii zápalnými lahvemi, podpaloval­i auta v ulicích.
Foto: ČTK Katalánská rebelie Demonstran­ti útočili na policii zápalnými lahvemi, podpaloval­i auta v ulicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia