MF DNES

„Svatá pravda“o Semaforu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Notový zápis motivu první písničky, která zazněla 30. října 1959 na pražské adrese Ve Smečkách 26, zdobí úvod výpravné publikace, kterou připravil Jiří Suchý spolu s Alešem Berným. Kniha se jmenuje Semafor: Šedesát let v jednom představen­í, a jak je z názvu jasné, Jiří Suchý se v ní ohlíží za veškerou tvorbou své scény, která koncem tohoto měsíce ono jubileum oslaví.

Svatá pravda

„Všechno, co vám tu budu vyprávět, je svatá pravda, a to, co pravda není, je jen nechtěné selhání paměti,“dušuje se autor v úvodu. Novinka, kterou vydává nakladatel­ství CPress, je totiž podrobným, chronologi­cky řazeným přehledem všech představen­í, která Semafor od roku 1959 až do dnešních dní vytvořil. Každou z inscenací opatřil Suchý krátkým komentářem vysvětlují­cím vznik, pozadí, obsazení, ale i přijetí daného kusu. Tedy až do roku 2009, kdy Semafor zakotvil na své současné adrese v Dejvicích. Příběhy nejnovější­ch inscenací legendární­ho divadla totiž přiblížil Suchého spolupraco­vník Aleš Berný.

Knihu samotnou autoři koncipoval­i jako divadelní představen­í: do prologu se vešly předsemafo­rské štace v Redutě, Vltavě a Na zábradlí, šestici samotných dějství pak oddělují významné mezníky v dějinách Semaforu. Hned to první tak končí odchodem Jiřího Šlitra, například čtvrté mapuje porevolučn­í časy.

Výpravná a přehledná publikace nezastírá Suchého hravost – vedle bohatého obrazového materiálu totiž obsahuje několik speciálníc­h kapes, ve kterých čtenář najde kopie dobových programů, plakátů, ale i útržky sešitů s náčrty text-appealů.

Do osobnější roviny míří další novinka chystaná k šedesátiná­m Semaforu. Nakladatel­ství Galén přichystal­o souborné vydání rozhovorů, které Karel Hvížďala s Jiřím Suchým vedl. Pod názvem Jiří Suchý & tingltangl a s podtitulem 3 1/2 rozhovoru se ke čtenářům dostává přes pět set stran debat, kde se novinář Suchého vyptává třeba na okolnosti vzniku jména pro postavu Jonáše. „Šlitr se zamyslel a pak pravil: ‚Tak ať se jmenuje Jonáš!‘ Ne, že by se mi to nějak moc líbilo, ale říkal jsem si, proč ne! Spíš abych mu udělat radost, jsem na to kývnul,“vysvětluje Suchý vznik postavy, která se následně stala jeho alter egem.

Knihu symbolicky představí 1. listopadu na slavnostní­m představen­í Semafor má narozeniny.

 ??  ??
 ?? Repro: Galén ?? Oslava výročí Jiří Suchý (vpravo) ve dvou knižních novinkách podrobně rekapitulu­je nejen všechny inscenace, ale celkově se ohlíží za uplynulými šesti desítkami let na pódiu svého domovského Semaforu.
Repro: Galén Oslava výročí Jiří Suchý (vpravo) ve dvou knižních novinkách podrobně rekapitulu­je nejen všechny inscenace, ale celkově se ohlíží za uplynulými šesti desítkami let na pódiu svého domovského Semaforu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia