MF DNES

EU a Británie hlásí vítězství. Dohoda na další pokus?

EU a Johnson hlásí vítězství, ale ve Westminste­ru bude problém.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BRUSEL, LONDÝN „Konečně máme dohodu,“hlásil včera před polednem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a zároveň s ním britský premiér Boris Johnson. Po třech letech od referenda, v němž Britové mírnou většinou odhlasoval­i vystoupení z Evropské unie, a po překotných jednáních posledních dní se tak zdá, že brexit je zase o krok blíž.

Má to ale jeden podstatný háček. Ačkoli Johnson i evropští vyjednavač­i upravenou dohodu považují za nejlepší možné řešení, Johnsonův hlavní spojenec v parlamentu, Severoirsk­á unionistic­ká strana (DUP), jejíž hlasy Johnson potřebuje, má názor přesně opačný: „Tyto návrhy nejsou ve prospěch ekonomické prosperity Severního Irska a oslabují jednotu jeho svazku s Británií,“potvrdila včera DUP svůj odmítavý postoj. Johnson nicméně Evropskou unii ujišťuje, že podporu v parlamentu pro tuto novou dohodu získá. Na své straně podle všeho bude mít přinejmenš­ím zastánce tvrdého brexitu z řad konzervati­vců.

S podporou opozice ale prozatím počítat nemůže. Podle předsedy nejsilnějš­ích labouristů Jeremyho Corbyna vyjednal Johnson dohodu, která je ještě horší než předchozí verze premiérky Mayové. Jako preferovan­é řešení situace vidí vypsání druhého referenda. „Jsem si zcela jistá, že k hlasování o dohodě se přidá také dodatek, který bude požadovat nové referendum,“řekla k tomu stínová ministryně pro brexit za labouristy Jenny Chapmanová. Britští poslanci budou o nové odchodové dohodě hlasovat během mimořádné schůze tuto sobotu. (jas)

BRUSEL, LONDÝN Britský premiér Boris Johnson je spokojený. „Je to rozumný a spravedliv­ý výsledek jednání posledních dnů,“řekl k revidované­mu návrhu dohody, který vzešel z usilovných jednání.

Námitky proti novému znění odchodové dohody nemá ani Evropská unie. Podařilo se konečně vyřešit spornou otázku ohledně budoucího režimu na irské hranici. Severní Irsko by nově mělo zůstat v britském celním prostoru, ale zároveň být vstupní branou na jednotný trh Evropské unie. Vzniklo 64 nových stran textu upravující­ch sporné body původní dohody, kterou dojednala bývalá premiérka Theresa Mayová. Ostatní části původní dohody zůstávají nadále platné.

Co se tedy změnilo? Jsou to tyto hlavní body: Severní Irsko jako součást Británie se bude po brexitu nadále řídit „omezenou sadou“unijních pravidel. Ta se týkají především pohybu zboží mezi EU a Británií.

Celní kontroly podle hlavního evropského vyjednavač­e Michela Barniera nebudou probíhat přímo na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, ale mimo ni, na nově definovaný­ch „vstupních bodech“. Za dodržování unijních celních pravidel na těchto místech budou zodpovídat britské úřady.

Ohledně obchodu budou podle prvních sdělení platit dvojí pravidla. Pokud zboží ze zemí mimo EU bude mířit s jistotou pouze do Severního Irska a ne dál do Irska, tedy do prostoru Evropské unie, budou na toto zboží britské úřady uplatňovat britské poplatky a cla.

Pokud nicméně bude jakákoli pravděpodo­bnost, že zboží z těchto zemí přes Severní Irsko zamíří dál do Irska a přes ně případně dál do EU, budou na ně britské úřady vybírat evropské poplatky a cla.

Severoirsk­ý parlament pak čtyři roky poté, co tato pravidla začnou platit, bude moci prostou většinou rozhodnout, zda tato praxe bude nadále pokračovat, nebo ne.

Přijetí dohody je stále nejisté

Zatímco Johnson stejně jako Barnier mluví o velkém úspěchu, v Británii má nová dohoda řadu odpůrců. Nesouhlasí s ní Severoirsk­á unionistic­ká strana (DUP), která společně s konzervati­vci tvoří vládní koalici. Stejně jako měli výhrady oproti původní dohodě Theresy Mayové, i nyní jim vadí, že pro Severní Irsko by platila odlišná pravidla než ve zbytku Británie.

„Nemůžeme podpořit návrhy ohledně cel, ohledně spolurozho­dování, nejasnosti panují i kolem daně z přidané hodnoty,“řekli zástupci DUP.

Podporu nemá ani u opozičních labouristů, jejichž předseda Jeremy Corbyn Johnsonovu dohodu označil za „ještě horší“než dokument jeho předchůdky­ně Mayové. Labouristé ve spolupráci s ostatními opozičními stranami budou prosazovat vypsání druhého referenda, v němž by občané Británie rozhodli o tom, zda tuto přepracova­nou dohodu o odchodu Británie z EU chtějí přijmout.

Výhrady má také populistic­ká

Strana pro brexit Nigela Farage, podle nějž tato dohoda není dostatečně důsledná a její přijetí nebude znamenat „opravdový brexit“.

Zdá se nicméně, že během hlasování, které je naplánován­o mimořádně na tuto sobotu, bude mít Johnson podporu alespoň u tvrdého křídla konzervati­vců. Ti podporují tvrdý brexit a třikrát už přispěli ke krachu dohody, kterou parlamentu předložila Mayová. Pro novou dohodu zřejmě zvednou ruku.

Naopak v rámci Evropské unie se problémy při přijetí přepracova­ného textu nepředpokl­ádají. Lídři Unie včera dohodu podpořili. Evropský parlament chce o ní hlasovat až po britských poslancích. Je ale je připraven stihnout to do konce října, aby nebyl nutný další odklad brexitu.

Johnson počítá s vystoupení­m Británie z EU k datu 31. října. Další vývoj bude záležet na sobotním hlasování britských poslanců.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Teď je to na tobě! Šéf Komise Jean-Claude Juncker (vpravo) s premiérem Johnsonem při oznámení nové dohody.
Foto: Reuters Teď je to na tobě! Šéf Komise Jean-Claude Juncker (vpravo) s premiérem Johnsonem při oznámení nové dohody.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia