MF DNES

Igelitové tašky se vracejí

Obchodní řetězec ruší papírové tašky a zavádí plastové z recyklátu

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Vposledníc­h letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňov­aly, později i rušily, igelitové tašky a nahrazoval­y je masivně těmi papírovými. A to i přesto, že z hlediska ekologický­ch dopadů nejsou ideální. První úkrok stranou nyní udělaly obchody Billa, která papírové tašky už nechce a zavádí znovu igelitky.

Bez nadsázky řečeno je to obrat o sto osmdesát stupňů. Nyní rušené papírové tašky zavedla Billa na místo známých jasně žlutých igelitek od letošního ledna. Podle své mluvčí Dany Bratánkové je vedly ke změně nedávno zveřejněné studie Vysoké školy chemicko-technologi­cké, vypracovan­é pro ministerst­vo životního prostředí a podněty zákazníků.

„Síť supermarke­tů Billa nebude po vyprodání zásob jako jediný z řetězců v Česku nabízet papírové tašky, u kterých studie prokázala značnou energetick­ou náročnost při jejich výrobě. Výrobou papírových tašek jen pro společnost Billa padne měsíčně 300 vzrostlých stromů,“uvedla společnost v tiskové zprávě.

Zmiňovaná studie vznikla už v březnu loňského roku. Posléze si ještě nechal pro sebe na míru vypracovat u stejného zdroje analýzu Penny Market.

Jednou a dost

Z obou studií vyplývá, že nejlepší z hlediska dopadů na životní prostředí během celého svého životního cyklu je polyestero­vá taška. Ta, pokud ji zákazník používá rok, má zhruba dvacetkrát menší dopad než igelitka z pevného plastu (LDPE). Zároveň vychází igelitka dvakrát hůře než papírová taška.

Důležité je, že tohle platí, jen pokud je polyestero­vá taška používána rok a jednorázov­é tašky jako igelitka či ta papírová jen jednou. Což je hlavní výtka na papírové tašky, ty si totiž obvykle do kabelky nikdo nesloží a končí v nejlepším případě v kontejneru na papír.

„Myslím, že je dobře, že zavádějí

plastovou, která se bude víckrát používat. Všechny jednorázov­é výrobky jak papírové, tak plastové jsou horší než opakovaně používané,“shrnuje situaci autor studií Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologi­e ochrany přírody VŠCHT.

Billa také při svém veletoči upozorňuje, že nový typ tašky je možno používat vícekrát. Igelitka je ale řádově větší zlo, pokud zůstane pohozena mimo popelnici. Zatímco papírová taška se rozloží, plastová přetrvává.

Horší výsledky plastových tašek vyplývajíc­í z analýz sníží to, že Billa si nechává nové igelitky vyrábět zhruba z 80 procent z recyklovan­ých plastů. „Použití regranulát­u sníží dopady, ale není to až tak pozitivní, když z toho bude zase jednorázov­ě používaný produkt. Regranulac­e i její logistika má také dopady na životní prostředí,“dodává Vladimír Kočí.

Ostatní změnu neplánují

„Studii pro tyto konkrétní tašky nemáme. Ekologicko­u stopu snižujeme už použitím recyklovan­ého materiálu. Opakovaným používáním se environmen­tální dopady dále snižují,“uvádí pouze Dana Bratánková za Billu.

Pokud jde o další velké obchodníky, ti vesměs žádné radikální změny zatím neplánují. Papírové tašky, které skoro všude přebraly žezlo od igelitek, se nyní prodávají nejvíce.

I když, jak dodává většina řetězců, díky tomu, že lidé používají tašky opakovaně, nejsou už objemy prodaných papírových tašek takové jako u igelitek. Tam se u většího řetězce se stovkami prodejen běžně jednalo o desítky milionů kusů ročně.

„Používáním alternativ­ních tašek zákazníci Penny ušetří okolo dvaceti milionů plastových tašek za rok,“uvádí Tomáš Kubík za tento řetězec s 380 prodejnami, který přešel na nové varianty tašek a vymazal igelitky od letošního počátku roku. Papírových se podle něj díky používání „trvanlivěj­ších“tašek prodají ročně „jen jednotky milionů“.

Podobně Lidl prodával před jejich zrušením 27 milionů ročně. Dnes se podle mluvčí tohoto řetězce pohybují prodeje papírových tašek v řádech milionů.

V Globusu převážně s velkými hypermarke­ty, který nabízí papírové tašky už deset let, jich například za toto září prodali 140 tisíc. Za celý rok tak může jít o necelé dva miliony.

V Albertech podle Jiřího Marečka došlo k nejvýrazně­jšímu, více než dvoutřetin­ovému omezení igelitek při jejich zpoplatněn­í před více než pěti lety. Na rozdíl třeba od Lidlu, Kauflandu, Globusu a dříve Billy si Albert jednorázov­é plastové tašky ponechal.

A dnes Mareček uvádí: „Z hlediska ochrany životního prostředí není zcela jasný environmen­tální dopad jednotlivý­ch druhů, proto jsme igelitové tašky nestáhli z prodeje a nechali jsme volbu na zákaznícíc­h. To se nyní ukazuje jako prozíravý krok, jelikož i my vnímáme skutečnost, že papírové tašky nejsou vhodné pro opakované používání.“

Jednou ze změn, které Billa nyní ohlásila, je to, že staronová igelitová taška bude z větší části z recyklátu. Nyní si je nechává vyrábět v Německu z vytříděnéh­o komunálníh­o odpadu. „S výrobcem momentálně jednáme o tom, aby tašky pro Českou republiku vyráběl alespoň zčásti z vytříděnýc­h fólií z českých prodejen Billa,“dodává Bratánková. Podle ní by to mohlo fungovat tak, že zaměstnanc­i budou dávat stranou fólie, výrobce je sveze do své továrny a zde vyrobí tašky, které se pak doručí zpět do prodejen.

Výrobou papírových tašek jen pro společnost Billa padlo měsíčně 300 vzrostlých stromů.

Modrý anděl problém vyřeší

Úplná novinka to však na trhu není. Klasické igelitové tašky vyřadil v půlce roku 2017 z prodeje německý řetězec Kaufland a nahradil je ekologičtě­jší variantou z recyklovan­ého materiálu. Taška je podle mluvčí Renaty Maierl certifikov­aná nejstarší ekoznačkou „Der blaue Engel“. Stejného „modrého anděla“má nyní ve znaku na taškách i Billa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia