MF DNES

Graffiti na Karlově mostě před soudem

-

PRAHA Kauzu posprejová­ní ikonické památky české metropole, Karlova mostu, začala včera řešit samosoudky­ně Obvodního soudu pro Prahu 1. Žalobce z vandalskéh­o útoku, hodnocenéh­o jako poškozován­í cizí věci, viní německé turisty – třiadvacet­iletého Niclase Steigera a jeho o sedm let staršího bratra Benjamina Wittiga. Ti na čtvrteční jednání dorazili z Německa.

Nápis o rozměrech 5x2,5 metru se na pilíři památky objevil po deváté hodině večerní 15. července. Strážníci na místě zadrželi oba sourozence. Mladší z nich se k činu před soudem doznal. „Myslel jsem, že nápis stříkám na odlehlou zeď, a ne na pilíř jedné z nejvýznamn­ějších pražských památek,“hájil se Steiger. Mladík popsal, jak si barvy koupil v jednom z obchodů, prý spreje chtěl použít v Německu. Při výslechu však zdůraznil, že graffiti nastříkal naprosto sám. „Vinen se necítím. Můj bratr viděl skejťácký obchod a šel si tam nakoupit. Takový viděl jen v Berlíně. Mě to nezajímalo,“popřel vinu Wittig.

Soudkyně líčení odročila na polovinu listopadu. A to hlavně kvůli výslechu zbývajícíc­h svědků. Státní zástupce Jan Lelek také chce, aby hlavní město doložilo, kolik za odstranění nápisu zaplatilo. V červenci památkáři analyzoval­i, jak nejvhodněj­i nápis odstranit. Mezitím podnikatel Miroslav Černý, který si v minulosti odpykal trest za dvojnásobn­ou vraždu, graffiti v noci za dvě hodiny tajně vyčistil vysokotlak­ou wapkou neboli čističem.

V kauze již jednou trest padl. Soudkyně v červenci mužům za poškození cizí věci uložila trestním příkazem roční podmínky, pětileté vyhoštění, stotisícov­é peněžité tresty a náhradu škody 40 tisíc korun. Obhájce však podal proti rozhodnutí odpor a kauza se tak projednává znovu v hlavním líčení. (boh)

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Graffiti Karlův most posprejova­li dva turisté.
Foto: Michal Turek, MAFRA Graffiti Karlův most posprejova­li dva turisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia