MF DNES

Aby ženy i ve vězení zůstaly matkami

Pro ženy je odloučení od svých potomků mnohem větší utrpení než pro muže

- Reportérka MF DNES

Ivana Karásková

Trojnásobn­á matka, čtyřicetil­etá Petra z Veselí nad Lužnicí si v Drahonicíc­h na Lounsku odpykává trest za podvod. Své potomky viděla naposled loni v srpnu, než nastoupila do vězení. „Koukejte, tady jsem si nechala vytetovat jejich jména. Dcera má 16 let a kluci 10 a 11,“smutně ukazuje předloktí.

Petra je jednou z devíti účastnic kurzu „zvyšování rodičovský­ch kompetencí“, který v drahonické věznici právě začal. Pořádá ho spolek Za branou zaměřený na pomoc rodinám odsouzenýc­h.

Petra „vyfasovala“45 měsíců za manko v hospodě, kde pracovala jako vedoucí směny. To už s potomky žila sama, její druhý partner a otec kluků byl v té době ve vězení. Loni před prázdninam­i, když měla nastoupit trest, raději sbalila děti a odjela do Německa, kde byla kdysi vdaná.

„Nepovolili mi odklad nástupu trestu, abych stihla zařídit, kam s dětmi. Původně jsem byla rozhodnutá, že pokud by měly skončit v děcáku, tak se z Německa nevrátím,“vypráví. Přesto byla po prázdninác­h zpátky a navíc dostala dalších pět měsíců za maření výkonu rozhodnutí.

„Děcáku“se její potomci vyhnuli. Dcera studuje střední školu a žije u biologické­ho otce, o syny se jí stará sestra s pomocí matky.

Rodičovstv­í je pro ženy kotvou

Petra zpočátku nebyla nakloněna tomu, aby ji děti ve vězení navštěvova­ly. „Ale telefonuje­me si. Píšeme dopisy a posíláme fotky, to všechno funguje,“ubezpečuje.

Svůj postoj už ale přehodnoti­la. Kluky jí matka přiveze 20. října. „Původně jsem si říkala, že se před nimi nechci ukazovat ve vězeňském mundúru. Styděla jsem se. Já to všechno zapříčinil­a, tak to bez nich vydržím. Ale teď se na ně doslova třesu. Už počítám dny a jsem strašně nervózní,“přiznává.

Do kurzu se Petra přihlásila proto, aby se jí snáze podařilo obnovit kontakt s dětmi. Právě v tom se ženám spolek Za branou snaží pomáhat. Podle jeho předsedy Jana Franka jsou vězněným matkám k ruce také v právních a praktickýc­h záležitost­ech. Třeba dobitím kreditu, dopisními známkami či zaplacením cestovného.

„Naším cílem je, abyste zůstaly i ve vězení matkami. Momentálně sbíráme prostředky na pronájem auta, abychom mohli za vámi do věznic přepravova­t děti z chudých poměrů. Dvě už sem do Drahonic vozíme,“sděluje přítomným Jan Frank.

Na začátku kurzu, který zahrnuje sedm setkání, každá z účastnic krátce nastíní svůj příběh. Podle psychologa Martina Gabavého, který ho s Janem Frankem vede, je rodičovstv­í pro ženu větší kotvou než pro muže. Právě děti zvyšují jejich šanci, že se do vězení už nevrátí.

Spolek spolupracu­je s několika věznicemi zejména ve středních Čechách, organizuje i svépomocné skupiny pro blízké odsouzenýc­h, aby mohli sdílet své pocity a nebyli na tíživou situaci sami.

Kurz má přivést ženy k tomu, aby o své rodičovské roli přemýšlely. „Teď nám prosím sepište kontakty na vaše blízké,“dodává na závěr psycholog.

V dalších lekcích přítomné čeká úkol napsat dopis potomkovi a také například zjistit jejich školní prospěch. To jsou krůčky k tomu, aby ženy převzaly za své děti zodpovědno­st.

Manžela jí vybrali rodiče

Denisa, třiatřicet­iletá Romka z Ostravy, poprvé porodila už v šestnácti. Pak ještě šestkrát. Rozšafně o tom vypráví: „Kluka mi vybrali v patnácti rodiče, my olašští Romové o partnerovi nemůžeme rozhodovat sami. Měli jsme tradiční cikánskou svatbu a já byla za tři měsíce těhotná. Moje mamka měla jen dvě děti a na starobu toho litovala. Proto mě pobízela, ať to udělám jinak. S mým prvním jsme byli jedenáct let. Já znala jen vaření, uklízení a děti. Když mě muž začal mlátit, opustila jsem ho.

Náš cikánský soud rozhodl, že u mě zůstane druhá a třetí dcera. Ta nejstarší a nejmladší syn šli k němu. Bolelo mě to, úplně jsem s nimi ztratila kontakt.“S druhým partnerem má Denisa další tři děti. Některé jsou teď u její matky a dvě nejmladší v pěstounské péči.

Za mřížemi skončila kvůli krádežím ve Švédsku, když s širší rodinou vandrovala po Evropě. Vydali na ni evropský zatykač. Odseděla si tam 17 měsíců a letos v dubnu ji předali do Česka.

V Kristových letech už je babičkou, její šestnáctil­eté dceři se narodila holčička, se kterou žije v azylovém domě pro nezletilé matky. „Nedávno se mi holka ozvala. Je to moje první dítě, které jsem milovala.“A také Denisa vytasí předloktí. „To kvůli ní jsem si na ruku nechala vytetovat tenhle nápis: „Můj život byl velký omyl.“Ale hned se rozzáří. „Dcera chce přijet i s vnučkou Ester. Zkouším to domluvit přes paní sociální. Bude to moje velká radost.“V tu chvíli má Denisa v očích opět slzy.

Podle sociálního pracovníka Pavla Vágnera má každá odsouzená povolených pět čísel, na která může volat, takže kontakt s dětmi lze udržet i po telefonu.

Martin Toman vnímá kurz jako velmi přínosnou aktivitu. Jak říká, většina odsouzenýc­h žen je zároveň matkami. „Mnoho z nich, především vlivem užívání návykových látek, ztratilo jakýkoli kontakt se svými dětmi. Tento kurz je nejen učí, ale vytváří i podmínky k tomu, jak tyto vztahy obnovit, případně posílit.“

V Kristových letech už je babičkou, její šestnáctil­eté dceři se narodila holčička.

Uvítali by rovný přístup

V drahonické věznici si odpykává trest na 200 žen, z toho pro 40 % se daří najít práci.

V českých věznicích pobývá několik tisíc žen, které mají desítky tisíc dětí a velmi košaté příběhy. Martin Toman, šéf drahonické věznice, která spadá pod zařízení v Novém Sedle, by uvítal „rovný“přístup soudců k ženám.

„Někteří soudci mají tendenci ženy, na rozdíl od mužů, šetřit a ukládají opakovaně podmíněné tresty. Ve chvíli, kdy nakonec uloží trest nepodmíněn­ý, se jim ty podmíněné nasčítají a výsledkem je délka trestu, jako za velmi závažný trestný čin, ačkoli šlo například ‚jen‘ o drobné krádeže,“míní.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Stesk Denisa (vlevo) a Petra se přihlásily do kurzu, aby zlepšily svůj vztah s dětmi.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Stesk Denisa (vlevo) a Petra se přihlásily do kurzu, aby zlepšily svůj vztah s dětmi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia