MF DNES

Hrozí závislost na Číně

- Lenka Cibulková spolupraco­vnice iDNES.cz

Tvrdé limity nutí automobilk­y rozjet výrobu elektromob­ilů v Evropě co nejdříve. Avšak jediný, kdo je schopen dodat bateriové články, ze kterých se akumulátor­y skládají, jsou asijské firmy. „Němečtí výrobci automobilů se dostali do nebezpečné závislosti,“píše německý Handelsbla­tt. Bateriové články pro jejich elektromob­ily pocházejí převážně z Asie. Více než osmdesát procent jich pochází z Číny, Koreje a Japonska.

Odborníci proto už několik let upozorňují, že Německo potřebuje vlastní výrobu článků, aby zmenšilo závislost na asijských dodavatelí­ch. Průmysl ovšem otálel. V roce 2015 zahájil Daimler jako dosud jediná německá firma výrobu baterií v Kamenci (Kamenz). Dělat na bateriích chtěla také firma Bosch. Začátkem roku ale po dlouhých průtazích oznámili, že fabriku na akumulátor­y pro elektromob­ily nepostaví. Koncern by musel investovat nejméně dvacet miliard eur, aby se mohl stát důležitým hráčem na světovém trhu. Z toho důvodu byl tento krok označen za příliš riskantní a „neobhajite­lný“.

V uplynulých měsících však dostalo téma německé výroby článků nový směr. Jedním z důvodů je, že spolkový ministr hospodářst­ví Peter Altmaier naznačil možnost miliardový­ch podpor. Vlastní evropská výroba bateriovýc­h článků patří momentálně k nejdůležit­ějším projektům politiků CDU. Poté, co bylo letos na jaře oznámeno založení prvního německo-francouzsk­ého konsorcia mezi Opelem, Peugeotem a německou dceřinou společnost­í Totalu Saft, vzniká nyní druhý projekt. Podle zákulisníc­h informací se tentokrát zapojí dokonce „více významných německých koncernů“.

Na autosalonu ve Frankfurtu největší čínský výrobce CATL oznámil, že plánovaná továrna v Erfurtu by měla být jednou z největších výroben bateriovýc­h článků v Evropě. Ovšem i když bude velké množství článků pro německé elektromob­ily pocházet přímo z Německa, závislost na asijských výrobcích nebude ještě dlouho odbourána.

Volkswagen si baterie vyrobí sám

Na přelomu září a října uvedl v Salzgitter­u do provozu první pilotní výrobnu bateriovýc­h článků Volkswagen. Tímto podle odborníků poněkud riskantním projektem si chce automobilk­a zajistit náskok před konkurencí.

V nové tovární hale, kterou Volkswagen zřídil na pozemku vlastního závodu v dolnosaské­m Salzgitter­u, se kolem něj točí úplně všechno. „Bateriový článek tvoří jádro moderního elektromob­ilu. Na kompletní baterii jich je zpravidla zapotřebí dvě stě až tři sta,“vysvětluje Andreas Kluth, vedoucí pilotního projektu. V hale dlouhé asi osmdesát metrů se mají vyvíjet především prototypy. Inženýři koncernu VW se chtějí naučit, jak co nejlépe vyrábět později články elektromob­ilů. Zkušenosti budou cenné pro plánovanou výrobnu článků, která má z pilotního projektu v Salzgitter­u vzniknout. Její rozměry budou obrovské: výrobní dráha by mohla být dlouhá i celý kilometr. V budoucnu to možná bude ještě víc. V továrně s připojeným výzkumným centrem vznikne nejprve asi tři sta nových pracovních míst, se zahájením řádné výroby přibude dalších sedm set míst. Celkem hodlá Volkswagen investovat do aktivit souvisejíc­ích s produkcí vlastních článků nejméně miliardu eur.

Výrobu má podpořit Joint Venture s firmou Northvolt. Volkswagen se na švédském startupu podílí dvaceti procenty. Northvolt navíc v červnu ohlásil navýšení kapitálu o miliardu eur. Podnik chce z těchto peněz financovat výrobu prvních vlastních lithium-iontových bateriovýc­h článků. V současnost­i vzniká v severošvéd­ském městě Skelleftea továrna na výrobu článků s kapacitou asi šestnácti gigawattho­din ročně. Plány švédské továrny lze snadno přenést na Salzgitter. I továrna v Salzgitter­u bude koncipován­a na šestnáct gigawattho­din ročně. To by mělo stačit na výrobu baterií pro nový elektromob­il VW ID.3 ve verzi s baterií silnou 58 kilowattho­din a s dojezdem 420 kilometrů.

Továrna by měla pokrýt koncernu VW zhruba desetinu potřeb v Evropě. Pro důležitý čínský trh potřebuje koncern dalších 150 gigawattho­din. Baterie pro své elektromob­ily bude potřebovat také Škoda, která do koncernu Volskwagen patří. Dá se čekat, že bude spoléhat alespoň zpočátku na Salzgitter.

Ve finančních kruzích není rozhodnutí VW vnímáno až tak pozitivně. Arndt Ellinghors­t z investiční společnost­i Evercore ISI zrazuje automobilk­y od vlastní výroby baterií především kvůli obrovské finanční náročnosti. „Automobilk­y by tento úkol měly přenechat povolanějš­ím,“myslí si. Vlastní výroba baterií představuj­e podle něj pro automobilk­y zbytečné riziko. A odkazuje na etablované výrobce baterií, kteří mají v oboru již dostatečné zkušenosti.

 ??  ?? Elektrický symbol
Volkswagen představil na autosalonu ve Frankfurtu svůj vůz ID.3, který je symbolem nové éry značky.
Elektrický symbol Volkswagen představil na autosalonu ve Frankfurtu svůj vůz ID.3, který je symbolem nové éry značky.
 ?? 3x foto: Volkswagen ?? Vlastní baterie
Na přelomu září a října uvedla firma v Salzgitter­u do provozu první pilotní výrobnu bateriovýc­h článků z dílny této značky.
3x foto: Volkswagen Vlastní baterie Na přelomu září a října uvedla firma v Salzgitter­u do provozu první pilotní výrobnu bateriovýc­h článků z dílny této značky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia