MF DNES

Babišova francouzsk­á restaurace zavřela

-

PRAHA Restaurace Paloma ve francouzsk­ém Mougins, která patří do svěřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), ukončila provoz. Informoval­a o tom na svém webu. Počátkem letošního roku přišla o jednu ze dvou michelinsk­ých hvězd, které oceňují úroveň podniku.

Podle webu SeznamZprá­vy.cz se luxusní podnik potýkal s vážnými finančními problémy a skepsí ohledně kvality. Jakub Sip z vedení restaurace řekl, že podnik nikdy nevyděláva­l. „Od svého otevření před pěti lety se v tom utopilo dalších několik milionů eur, za loňský rok se náš výnos ještě snížil,“uvedl pro místní list Nice Matin.

Babiš otevřel luxusní restauraci na Azurovém pobřeží poblíž Cannes v červnu 2013. Interiér podniku, který nese jméno nejmladší dcery malíře Pabla Picassa, navrhla Babišova manželka Monika.

První hvězdičku podnik obdržel v průvodci Michelin Guide pro rok 2014. O rok později dostal dvě z maximálně tří možných hvězdiček. V letošním vydání o jednu přišel.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restaurací­m návštěvnos­t, vychází od roku 1900. Tříhvězdič­kový systém zavedl v roce 1933. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Restaurace Paloma v Mougins podle českých médií spadá do skupiny SynBiol. Babiš byl dříve jediným akcionářem SynBiolu, kvůli zákonu o střetu zájmů ale následně vložil akcie SynBiolu do svěřenskýc­h fondů. Českou obdobou restaurace Paloma je stejnojmen­ný podnik v Průhonicíc­h u Prahy.

(ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia