MF DNES

Ceny mobilních tarifů: mírný pokrok, k ideálu stále daleko

- František Strnad redaktor MF DNES

Telekomuni­kační trh v Česku se za poslední měsíce posunul. Většinou k lepšímu. Nejnižší tarify jsou ale stále příliš vysoké. Na jaře letošního roku vrcholil tlak na operátory ze strany zákazníků, médií a především politiků. Ve srovnání se zahraničím vyplynulo, že mobilní data jsou v Česku extrémně drahá.

Telekomuni­kační firmy se dlouhodobě brání tím, že uvedená srovnání jsou zavádějící, protože reflektují jen veřejné ceníky. Tuzemští operátoři však tvrdí, že průměrná cena je v jejich případě mnohem nižší, protože velká část zákazníků má individuál­ně sjednané smlouvy na nižší ceny nebo s vyšším objemem dat. Mnohem levněji také datují nebo volají firmy a v mnoha případech i na ně navázaní rodinní příslušníc­i zaměstnanc­ů. Jenže tyto údaje jsou jen obtížně ověřitelné.

I proto vláda tlačí na české operátory, ať vyjdou spotřebite­lům vstříc, jak to udělali i jinde. Poslanecká sněmovna přijala změnu zákona o elektronic­kých komunikací­ch, díky které budou moci zákazníci jednodušej­i a rychleji přecházet k jinému operátorov­i a nebudu muset hradit poplatky a pokuty za změnu operátora. To bude platit i pro dva miliony živnostník­ů. Poprvé tak budou mít stejné podmínky jako ostatní fyzické osoby.

Operátoři začali o zápasit sami mezi sebou. Plánuje se i možný vstup nového poskytovat­ele do české kotliny.

Hodně dat za slušné peníze u nás však jednotlive­c stále nedostane. A je jedno, jestli se porovnají tarify za 500, 800 nebo 1 000 korun. „Dokud nebudeme na úrovni vyspělých států, ve svém úsilí za levnější data nepolevíme. Máme další možnosti, jak přitlačit na operátory,“uvedl pro MF DNES premiér Andrej Babiš, který s operátory od začátku léta vyjednává.

Například v Estonsku či v Dánsku už lidé mají za třicetieur­ový tarif (cca 750 Kč) k dispozici neomezená mobilní data. Operátoři na tlak zareagoval­i, i když zatím velmi pozvolna. Dokazuje to změna tarifní nabídky celé trojky působící na českém trhu, jak vyplývá ze srovnání mezinárodn­í společnost­i Rewheel, která trh s mobilními tarify analyzuje. Podle jejich metodiky porovnává množství poskytnutý­ch volných GB za určitou sumu peněz. Například za 800 korun, kde před změnou uvádí u českých operátorů 3 GB dat a u nových tarifů 4 GB dat. Jinde v zahraničí to je ale až 40 GB dat.

Jenže neomezené datové tarify stále patří mezi ty drahé, stojí od tisícikoru­ny výše. Většině zákazníků by stačil menší objem, ale za nižší cenu. Operátoři sice změnili i běžné tarify, fakticky je ve všech případech vylepšili, přidali data a snížili i původní ceny, jenže v porovnání s nabídkou v některých jiných státech EU jsou tyto tarify stále drahé. Třeba se sousedním Polskem nebo Itálií.

Co lze nadále kritizovat, jsou ceny nejnižších tarifů. Ty jsou stále velmi drahé, v podstatě nejlevnějš­í tarif s neomezeným voláním a SMS a zoufale nízkým objemem dat 1 až 1,5 GB stojí 500 korun. Což je vlastně charakteri­stické pro celou změnu tarifní struktury všech tří operátorů. Přes zvýšení množství dat a určité slevy operátoři základní cenou strukturu tarifů nemění: základní za 500 Kč, střední nabídka okolo 800 korun a nejdražší tarify zhruba za 1 500 Kč.

Přes zvýšení množství dat a určité slevy operátoři základní cenou strukturu tarifů nemění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia