MF DNES

„Pěkný klidný plácek na sprejování,“řekl Němec

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Že by Karlův most mohl být chráněnou památkou, to německé turisty nenapadlo. Tak na jeho pilíř nasprejova­li graffiti.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

MALÁ STRANA Spíše za pivními lákadly lokálů než památkami české metropole vyrazil třiadvacet­iletý Niclas Steiger a jeho o sedm let starší bratr Benjamin Wittig. Jednu památku přesto navštívili. V polovině července podle žalobce na malostrans­ký pilíř Karlova mostu vyvedli graffiti. Jejich neumělý obrazec jim vynesl obvinění z poškozován­í cizí věci. Kauzu včera začala řešit samosoudky­ně Obvodního soudu pro Prahu 1.

„Na pilíř Karlova mostu nastříkali nápis o rozměrech pět krát dva a půl metru. Tím způsobili škodu ve výši čtyřiceti tisíc korun,“popsal delikt státní zástupce Jan Lelek.

Mladší z Němců vinu doznal. „Ano, cítím se vinen, že jsem to učinil. Na sto procent vím, že jsem to udělal sám,“kál se Steiger. Večer 15. července bratři popili pivo a poté narazili na obchod, kde se mimo jiné prodávaly barvy ve spreji. „Koupil jsem si to, abych později mohl sprejovat doma, takové obchody u nás ve městě nemáme,“vysvětlil mladší obviněný. Takto vybaveni dorazili sourozenci přes Karlův most na malostrans­ký břeh. Tam sestoupili, prý kvůli tomu, aby se vymočili. Jenže místo je inspiroval­o i k dalším aktivitám.

„Řekl jsem si, tady je klidný plácek, tady se dá sprejovat,“řekl Steiger. Ten si prý neuvědomil, jak významnou stavbu představuj­e Karlův most. „Kdybych to věděl, neudělám to,“sdělil mladík. Na památku vyvedl zeleno-černý nápis Sepsis, tedy jméno metalové hudební formace. Po několika minutách na místo přijela hlídka městské policie. Strážníci Němce zadrželi a předali republikov­é policii.

Měl špinavé ruce

„Vinen se necítím. Můj bratr viděl skejťácký obchod a šel si tam nakoupit. Mě to nezajímalo,“vypověděl Wittig. Podle jeho verze to vypadalo, že Steiger jde pod most sám vykonat malou potřebu. „Na pět šest minut se vzdálil. Pak jsem byl překvapen tím, co jsem viděl. Zahlédl jsem ho se špinavýma rukama,“popíral provinění starší cizinec. Ten aktuálně pracuje coby IT specialist­a pro Bundeswehr, německou armádu, a případné odsouzení za úmyslný delikt by pro něj mohlo mít nepříjemné důsledky. „Asi bych kvůli tomu přišel o práci,“podotkl na dotaz soudu.

Dva svědci ve čtvrtek na rozdíl od Wittigovy verze tvrdili, že sprejovalo duo mužů. „Dostali jsme hlášení o sprejerech stříkající­ch na Karlův most,“sdělil policista. Steigera podle něj dopadli při činu, jeho bratr stál stranou s plechovkou piva. Wittig poté podle strážníka požádal, aby se směl vyčurat. „Zdálo se mi při tom, jako kdyby si čistil ruce, které měl od barvy,“řekl strážník.

Svědčil také vrchní z nedaleké restaurace. „Sprejovali oba muži. Jeden dělal obrys, druhý ho vyplňoval. Jeden z nich měl v ruce i plechovku piva,“sdělil číšník.

Kauzu již v polovině července rozhodla soudkyně ve zkráceném řízení, Němci dostali roční podmíněný trest, vyhoštění a povinnost uhradit finanční sankci sto tisíc korun a navíc 40 tisíc jako úhradu za škody za posprejová­ní Karlova mostu. Trest padl spíše při spodní hranici sazby, bratrům hrozilo šest měsíců až tři léta vězení a pokuta.

Ačkoliv se zdálo, že oba cizinci trest přijali, nakonec prostředni­ctvím advokátky proti rozhodnutí podali odpor. Soudkyně tak musela nařídit hlavní líčení. „Pakliže se obviněný na místě vzdá práva odporu a rozhodnutí mu je pouze tlumočeno, tedy nemá ho písemně v překladu, byť o to v tomto případě nežádali, tak se mohou nacházet ve zranitelně­jším postavení,“vysvětlil žalobce Jan Lelek důvod, proč případ dospěl k hlavnímu líčení. Rozsudek v kauze by mohl padnout v půli listopadu poté, co soudkyně vyslechne zbývající svědky.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vandalství na mostě Niclas Steiger (vpravo) a Benjamin Wittig dorazili k hlavnímu líčení z Německa. Steiger, mladší z obou mužů, vinu doznal, starší Wittig účast na tvorbě graffiti popřel.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vandalství na mostě Niclas Steiger (vpravo) a Benjamin Wittig dorazili k hlavnímu líčení z Německa. Steiger, mladší z obou mužů, vinu doznal, starší Wittig účast na tvorbě graffiti popřel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia