MF DNES

Pirátka Krausová rezignoval­a kvůli schůzkám

- — Martin Bajtler

PRAHA Téměř pět hodin včera zastupitel­ům hlavního města trvalo, než si schválili program jednání. Jedním z důvodů byla i dlouhá diskuse o schůzkách pirátské zastupitel­ky Michaely Krausové s technickým ředitelem firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, který je souzen za korupční jednání a manipulace s veřejnými zakázkami. Schůzky navíc nebyly uvedené na webu Pirátů, kam mají straníci dle interních pravidel strany zaznamenáv­at setkání s podnikatel­i a lobbisty.

Opozice ve složení ODS a ANO chtěla od koalice informace o tom, zda není ohrožena transparen­tnost výběrového řízení na městský mobiliář, kterého se společnost JCDecaux účastní. K opozičnímu tepání do Pirátů se přidal také předseda koaličního klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil.

Toho popudila slova Krausové, která uvedla, že koalice firmě žádné výhody neposkytla, na rozdíl od předchozíc­h vedení Prahy. „ODS v minulosti na firmu vliv měla. Stejně tak pod taktovkou ANO čelila společnost vážnému podezření z korupce,“řekla Krausová. Zástupci ANO i ODS její výroky odmítli. „Čekal jsem, že paní Krausová vyvrátí podezření. Pokud se scházíte se zástupcem firmy, který je obviněn z uplácení politiků, ve chvíli, kdy probíhá tendr o velikosti půl miliardy ročně na nového provozovat­ele reklamních ploch, tak to vytváří dojem klientelis­mu. Prosím tedy, abyste tyto věci vysvětlila, a nikoli nám říkala, co udělala ODS nebo ANO,“uvedl Pospíšil.

Krausová nejprve zastupitel­ům oznámila svoji rezignaci na post předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu Pirátů a následně vysvětlila pozadí schůzek. „Nechci, aby tyto dříve ukončené schůzky jakkoli ohrožovaly naši stranu,“uvedla ke své rezignaci. „V momentě, kdy se v březnu ukázalo, že pan Tenzer je trestně stíhán, tak hned v dubnu jsem s ním o tom mluvila a po vyhodnocen­í situace jsem se rozhodla, že s ním přeruším veškerý kontakt. Zpětně vnímám jako chybu, že ke skončení kontaktu nedošlo dříve,“uvedla Krausová.

„Chytili se do vlastní pasti“

Zastupitel­ky se zastal také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Vašemu příběhu chybí pointa, že by mělo docházet k nadržování firmě JCDecaux,“řekl opozici Hřib a dodal, že Tenzer je před soudem spolu s politikem ODS Michalem Valentou.

Celou situaci nakonec začali někteří opoziční zastupitel­é zlehčovat, přičemž Krausové vyčetli, že na pozici předsedkyn­ě klubu rezignoval­a. „Každý se může potkávat s každým. Přece nejdete na jednání a neptáte se: hele, Franto, není na tebe trestní oznámení, neudělal jsi teď dopravní přestupek. Problém je, že se Piráti chytili do vlastní pasti,“glosoval starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia