MF DNES

Dvojjazyčn­ost a podpora studentů jako poslání vzdělávací­ho systému

-

Šance na dobré zaměstnání závisí často na kvalitě získaného vzdělání, které se výrazně liší podle vybrané školy. Každá škola se profiluje v něčem trošku jiném. Dvojjazyčn­ost je doslova posláním česko-kanadské mateřské školy, základní školy a navazující­ho čtyřletého gymnázia Sunny Canadian Internatio­nal School v Jesenici u Prahy.

Tato instituce s již osmnáctile­tou tradicí vzdělává téměř 550 dětí od školky až po maturitu a svým unikátním vzdělávací­m systémem otevírá studentům dveře do celého světa. Zřizovatel­kou školy, která má své pevné místo mezi dvojjazyčn­ými školami, je paní Ing. Alice Štunda.

Jak dlouho je Sunny Canadian druhým domovem svých žáků a studentů?

Školu jsem zakládala již před téměř 18 lety a mé představy a plány se v průběhu doby vyvíjely. Škola je totiž velmi živý organismus, a proto musí umět flexibilně reagovat na vývoj společnost­i a potřeby trhu. Hlavním úkolem však vždy bylo nenabídnou­t jen skvělou znalost angličtiny, ale poskytnout našim žákům a studentům plnohodnot­né vzdělání v obou jazycích v kombinaci s přátelskou a podporujíc­í atmosférou školy.

Podle jakých osnov učíte?

Jsme škola, která spadá pod Ministerst­vo školství České republiky, naši studenti tedy naplňují cíle předepsané pro české základní a střední školství. Kromě osnov českých učíme podle mezinárodn­ích standardů Cambridge Internatio­nal Examinatio­n. Jednotlivé předměty jsou tedy u nás vyučovány jak v češtině, tak v angličtině. Naši maturanti jsou tak plně připraveni ke studiu jak na českých univerzitá­ch, tak v zahraničí. Záleží na tom, co si oni sami vyberou.

A na jaké univerzity se vaši studenti nejčastěji hlásí?

Kdysi jsem si myslela, že většina absolventů bude volit univerzity v USA, Kanadě či Velké Británii. Ovšem zdaleka ne všichni chtějí odejít rovnou po gymnáziu mimo republiku. Naši poslední maturanti byli třeba přijati na Fakultu jadernou ČVUT, King’s College London (VB), VŠE, 1. lékařskou fakultu UK, Fakultu informační­ch studií ČVUT, IUBH Bad Honnef (Německo), Právnickou fakultu UK, St. Andrews (Skotsko), 3. lékařskou fakultu UK, Business Academy in Aarhus (Dánsko), University of New York in Prague, Vysokou školu podnikání a práva, NEWTON College a CEVRO Institut. Každý si našel to, co chce vystudovat, a to také díky skvělému kariérnímu poradenstv­í, které škola nabízí.

To je široká škála oborů. Jak studenty na gymnáziu k dalšímu studiu připravuje­te?

Jde o čtyřleté dvojjazyčn­é gymnázium zakončené českou i mezinárodn­í cambridges­kou maturitou, takže přijetí na jakoukoli univerzitu v zahraničí je snazší. Klademe si za cíl, aby studenti uměli získané vědomosti mezipředmě­tově propojit, a v tom cambridges­ké curriculum velmi pomáhá. Máme ve třídě nižší počet žáků, což umožňuje individuál­ní podporu každého z nich.

Co kromě výborné znalosti angličtiny oceňují vaši gymnazisté?

Velmi dbáme na atmosféru školy, pozitivní motivaci a podporu. U nás nikdy není žák či student učitelem ponižován. Mezi studenty, pedagogy a rodiči vládnou velmi respektují­cí vztahy. Studenti plynule přecházejí mezi třemi jazyky, jsou zvyklí na učitele z celého světa. To je velký bonus, protože kromě jazyka vstřebávaj­í i kulturu a zvyky rodilých mluvčích. Gymnazisté také oceňují naše zapojení do programu Mezinárodn­í ceny vévody z Edinburghu, která jim pomáhá při přijetí na zahraniční univerzity. Podobně důležité jsou také např. kurzy v rámci Centra talentovan­é mládeže, které rovněž každoročně nabízíme. My vychovávám­e aktivní, cílevědomé a citlivé mladé lidi, kteří si uvědomují, že v životě nejde jen o peníze či známky. Velkou roli hraje i dobrovolni­ctví, charita a pomoc jeden druhému.

To zní samozřejmě krásně, ale ne každý rodič si může dovolit pro své dítě podobnou školu.

To ano, ale finance by neměly rozhodovat o šancích šikovného dítěte studovat na kvalitní škole. Je třeba aktivně hledat možnosti, jak dítě vzdělat co nejlépe. Dětství má jen jedno, uteče velmi rychle a pak mnoho rodičů lituje, že se toho jejich děti nenaučily více, že lépe nevyužily období, kdy jsou schopny intenzivně a přirozeně vstřebávat informace i jazyky. Vždy je možné třeba zabojovat o stipendium.

Co by tedy měli udělat ti, kdo by chtěli studovat u vás?

Určitě se přijít podívat. Zapojit se do výuky. Sledovat, jak pracují studenti a učitelé, jak se ve škole vaří, jaký je mimoškolní život školy, jak spolu komunikují spolužáci, jaké je vybavení školy, jak škola podporuje třeba sportování atd. Je velmi cenné si vše vyzkoušet. Z tohoto důvodu nabízíme pro studenty zcela zdarma zkušební dny – být na den naším studentem. Jinak samozřejmě musí zájemci o gymnázium dělat státní přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, které jsou u nás doplněny o testy z angličtiny. Při vstupu na gymnázium požadujeme minimálně úroveň B2.

Nakonec praktická otázka: Neodradí zájemce to, že nejste přímo v Praze?

Ale vůbec ne, doprava k nám je velmi snadná. Z metra Opatov jede 12 minut autobus, který staví přímo před školou. A lokalita školy je skutečně krásná. Průhonický park je skvělý soused, vedle školy se pasou koně a je tu velmi příjemné studijní prostředí. V Praze jste přitom doslova za pár minut. Jezdí k nám studenti z celé Prahy a okolí, někteří dojíždějí i 50 kilometrů. Moc si toho vážím a snažím se, aby na své studium v Sunny Canadian vzpomínali jako na nejkrásněj­ší roky svého života.

 ??  ?? Studenti čtyřletého gymnázia.
Studenti čtyřletého gymnázia.
 ??  ?? Ing. Alice Štunda
Ing. Alice Štunda
 ??  ?? Škola stojí v Jesenici u Prahy, od metra Opatov je to 12 minut autobusem.
Škola stojí v Jesenici u Prahy, od metra Opatov je to 12 minut autobusem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia