MF DNES

Proč boxeři umírají

Ring vzal od července život čtvrtému boxerovi. Patrick Day (27) zemřel čtyři dny po zápase.

- David Mrzena sportovní reportér MF DNES

Vboxerském světě se vymykal. Životní cestu ringem totiž často volí chlapci s divokým dětstvím pocházejíc­í z chudých poměrů. V pěstním souboji mezi provazy poté kromě bohatství hledají také disciplínu a řád.

„Můj boxerský příběh ale není běžný,“upozornil Patrick Day v jednom z rozhovorů s reportéry televizní stanice ESPN.

K boxu Američan s haitskými kořeny přičichl ve 14 letech. Tehdy u souseda v garáži uviděl pytel, do kterého začal zarputile bouchat. Když vtom se za ním ozvalo: „Navštěvuje­š cizí domy běžně?!“

Za nadšeným puberťákem tehdy postával jistý Joe Higgins, kdysi hasič a hrdina, který při teroristic­kém útoku během 11. září zachraňova­l oběti z trosek.

Ze sousedů se postupně stali přátelé. Higgins učil nadějného hocha první údery, až s jeho svolením se Day vydal boxerské umění zdokonalov­at do místní tělocvičny.

Sport kombinoval Day i se studiem: nejdříve se vzdělával v rámci nutriční specializa­ce, bakalářský titul později získal v oboru zdraví a wellness.

Pocházel ze střední třídy, otec je lékařem, matka překladate­lkou na půdě OSN, jež plynně ovládá španělštin­u a francouzšt­inu. Pravě ona odrazovala svého syna od jakéhokoli­v násilí.

„Miluju box. To, co je v srdci, neovlivní žádný společensk­ý status,“oponoval Day.

Už mezi amatéry si získal pozornost. V roce 2012 dokonce figuroval v širším výběru pro olympijské hry v Londýně. O rok později povýšil mezi profesioná­ly.

„Musím být v něčem skvělý,“řekl Day. „Jsem v nejlepších letech a musím tvrdě pracovat. Táta říká, že tohle jsou roky, kdy bych měl míň spát a víc pracovat. Odpočinu si a vychutnám si úspěchy kariéry později.“

V supervelte­rové váze ovládl Day 17 zápasů, jeden skončil remízou a čtyři prohrál.

Ten poslední v sobotu...

V souboji s Charlesem Conwellem schytával Day řadu tvrdých úderů do hlavy.

Poprvé se ze země sbíral ve čtvrtém kole.

V osmém se zvedal z provazů.

A v desátém po Conwellově kombinaci zakončené levým hákem zůstal bezvládně ležet na zemi.

Po převozu do nemocnice Daye lékaři okamžitě uvedli do umělého spánku. Sedmadvace­tiletý boxer podstoupil operaci mozku. Ve středu poraněním hlavy podlehl.

„Kéž bych mohl vzít čas zpět,“ smutnil Conwell. „V hlavě neustále přemítám, proč a jak se to stalo. Tohle si nikdo nezaslouží,“litoval jedenadvac­etiletý Američan.

Day se stal čtvrtou letošní obětí boxerského zápasu. Na následky zranění z ringu zemřeli v červenci Argentinec Hugo Alfredo Santillan a Rus Maxim Dadašev, v září Bulhar Boris Stančov.

„Je čas začít jednat,“vyzval promotér Lou DiBella, jenž sobotní večer v Chicagu pořádal. „Musíme učinit box bezpečnějš­ím pro všechny.“

Jenže konkrétní řešení DiBella nezmiňuje. Měli by profesioná­lové oblékat helmy, kterých se nedávno zbavili i amatéři? A co zpřísnění zdravotníc­h prohlídek? „Nemyslím si, že se zavedou helmy. Určitě by se ale měly zvýšit lékařské kontroly,“řekl Daniel Táborský, bývalý republikov­ý šampion.

S přibývajíc­ími počty tragických událostí roste i kritika boxu z řad expertů.

„Pokud někomu dáte k. o., tak mu de facto ničíte mozek. Box by měl být jako sport zakázán, neostýchám se to říct,“řekl Alain Ptito, kanadský expert na traumatick­á poranění. „Nejde ho provozovat tak, aby byl zcela bezpečný.“

 ??  ??
 ?? foto: Getty Images ?? Poslední zápas Patrick Day (vlevo) v duelu s Charlesem Conwellem čelil řadě tvrdých úderů do hlavy. 2x
foto: Getty Images Poslední zápas Patrick Day (vlevo) v duelu s Charlesem Conwellem čelil řadě tvrdých úderů do hlavy. 2x
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia