MF DNES

Stavba rodinného domu se prodraží

Od ledna se bude stavět podle přísnějšíc­h norem. Podle nařízení EU musí být rodinné domy energetick­y šetrnější. A bude to dražší.

- Robert Oppelt Karolina Bulisová

PRAHA Plánujete stavbu rodinného domu? Příští rok pro vás bude přelomový. Stavebníci od 1. ledna musí splnit přísnější podmínky na energetick­ou spotřebu domu. Kdo nestihne povolení, od příštího roku bude stavět podle přísnějšíc­h podmínek a dráž, ale jeho dům bude šetrnější k životnímu prostředí. „Povinnost stavět budovy s téměř nulovou spotřebou energie stanovuje zákon o hospodařen­í energií,“popisuje mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Od 1. ledna 2020 budou nové podmínky platit pro nové budovy s plochou do 350 metrů čtverečníc­h, to znamená především pro všechny rodinné domy. Nově se budou muset stavět s téměř nulovou spotřebou energie. „Ta nula tam zní jako strašák, ale je velmi benevolent­ní,“říká Petr Zahradník z České rady pro šetrné budovy.

První požadavek je na „stopu“tepla – zjišťuje se, kolik tepla z domu utíká, a počítá se pro dům jako celek. Zpřísnění se bude týkat kvality zateplení, fasády, oken, podlahy, ale neznamená to, že nutně všechny konstrukce musí být lepší. „Požadavek není striktní pro jednotlivé prvky, ale zpřísňuje se pro dům jako celek. Nedá se tedy říct, že je nutné použít lepší okna nebo použít o deset centimetrů širší izolaci než dnes, musíte zlepšit vlastnosti celého domu o deset procent,“vysvětluje Zahradník.

Druhý požadavek, který se od Nového roku zpřísňuje, je na takzvanou neobnovite­lnou primární energii. To znamená, kolik energie potřebujet­e pro provoz domu. Parametr se zpřísňuje asi o 15 procent.

„Když bude zdrojem tepla tepelné čerpadlo, tak nebudete mít problém, nebo pokud použijete kvalitní kondenzačn­í plynový kotel,“popisuje Zahradník.

Podle odborníků se novostavba rodinného domu může prodražit o 10 až 30 procent.

10–30 % O tolik se může prodražit stavba nového rodinného domu.

Teď investovan­é peníze se podle odborníků vrátí v budoucnu. „Když investor přemýšlí dopředu, tak to dražší nebude. Tedy za předpoklad­u, že nepočítá jen s okamžitou investicí, ale i s budoucími náklady na provoz domu,“uvádí Petr Zahradník z České rady pro šetrné budovy.

Zdražení ale nemusí přijít automatick­y. Část stavebních firem totiž zvedla ceny už loni a předloni, kdy začaly předpisy platit i pro developers­ké bytové projekty.

MF DNES oslovila několik společnost­í zabývající­ch se výstavbou rodinných domů. Většina z nich mluví o zdražování maximálně okolo deseti procent v závislosti na použitých materiálec­h či technologi­ích. „Stavíme dřevostavb­y a u těch se bude muset pozměnit technologi­e vytápění. V domě tak bude muset být tepelné čerpadlo či fotovoltai­ka. Na konečné ceně domu se tato změna ukáže. Technologi­e, kterou budeme muset používat, je dražší,“uvedl Jan Malina ze stavební firmy Bajulus.

Nový předpis se dotkne například i oken, firmy si je proto více hlídají. „Důraz klademe hlavně na okna, zajímá nás součinitel prostupu tepla oknem. Tedy kolik tepla okno propustí ven a kolik se v interiéru udrží. To hlídáme,“popsal Vasyl Klyvets ze stavební firmy Profi Stavař.

Všichni se shodují, že problém budou mít čistě elektrické zdroje vytápění. Elektřina má z pohledu primární neobnovite­lné energie špatné hodnocení, protože z velké části pochází z hnědouheln­ých elektráren. Pokud by někdo chtěl celý dům vytopit přímotopy a k tomu si pořídit velký bojler, tak bude mít s novými předpisy problém.

Nejvíc zdraží ty nejlevnějš­í

Zdražování se bude týkat hlavně developers­ké výstavby rodinných domů, která se pohybovala na hraně energetick­é a ekologické legislativ­y. Zkrátka u těch, kde se šetřilo na materiálec­h. „Největší problém bude mít developers­ká výstavba, kde se levně staví a neřeší provoz a která měla už teď problém splnit minimální podmínky,“vysvětluje Zahradník.

Investoři, kteří stavějí sami pro sebe, se podle něj většinou nesnaží ušetřit na stavbě, ale na provozu. Což je v pořádku. „Člověk by si měl uvědomit, že to nedělá jen pro teď, ale i pro budoucnost. Nové domy jsou navíc šetrnější k životnímu prostředí,“vysvětluje Zahradník.

A právě těchto stavebníků se nová nařízení teď dotknou nejvíce. Od roku 2016 začaly postupně platit přísnější podmínky pro nové veřejné stavby, loni pro všechny developery a teď i pro soukromé investory.

Byť odborníci uklidňují, že de facto o nic nejde, lidé si to evidentně nemyslí. Promítlo se to i do počtu vydaný stavebních povolení, která umožňují stavět ještě podle starých podmínek. Jen během prvního pololetí úřady těchto povolení vydaly nejvíc za posledních 11 let, skoro 9 000.

A co je nutné dodat, nové předpisy se netýkají rekonstruk­cí starších budov. Dá se očekávat, že další změny pro nové domy budou v budoucnu následovat. Energetick­á náročnost je jen jedním z témat, která se v současnost­i řeší, dalším je třeba kvalitní vnitřní prostředí.

„Budovy nejde donekonečn­a utěsňovat, vnitřní prostředí je ale i o akustice nebo vnitřním osvětlení,“vysvětluje Zahradník.

Budoucnost bude zelenější

Další velké téma pro příští roky je hospodařen­í s vodou. Cílem je, aby když zaprší, se voda co nejdéle udržela, než odteče. A použila se kromě zalévání i třeba na ochlazení domu nebo na splachován­í. Například, když má dům střechu porostlou travou, tak ta vodu zadrží a její odpařování pak dům samozřejmě ochlazuje.

Některá města už začínají takzvané zelené střechy vyžadovat, nemá to vliv jen na budovu, ale i na její okolí. „Taková povinnost tu ještě není, ale už se rozbíhá podpora – motivace. Fungují různé dotační programy, delší dobu tu je zelená úsporám, už teď můžete dostat peníze na zelenou střechu,“radí Zahradník.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia