MF DNES

Brexit: agonie trvá, Britové nerozhodli

Zdlouhavá jednání o brexitu nekončí. Některým státům v Unii už dochází s Brity trpělivost.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Evropa o víkendu čekala od Britů jasné vyjádření. Bude brexit s novou odchodovou dohodou, kterou britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek dojednal v Bruselu, anebo odchod z EU bez dohody? Situace byla tak výjimečná, že britská Dolní sněmovna se poprvé po 37 letech sešla k hlasování v sobotu, naposledy tak učinila kvůli válce o Falklandsk­é ostrovy.

I když do brexitu zbývá jen deset dní, situace po jednání zůstává stejná, jako byla předtím.

Britští poslanci opět překvapili. Udělali další čáru přes rozpočet Johnsonově vládě, když hlasovali pro odsunutí rozhodnutí ohledně nové dohody o brexitu. Přijali totiž návrh, aby bylo schválení dohody pozdrženo, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Britská vláda pak odvolala hlavní hlasování o nové dohodě.

Stále se tak neví, jestli 31. října Británie opustí EU, anebo bude další odklad, anebo něco jiného.

Boris Johnson následně poslal do Evropské unie dva dopisy. V prvním, tak jak mu ukládá zákon, žádal předsedu Evropské rady Donalda Tuska o tříměsíční odklad brexitu, tedy do 31. ledna. Tento dopis však nepodepsal a vzápětí poslal další. V něm Johnson doplnil, že s odkladem nesouhlasí a že chce v britském parlamentu co nejdříve prosadit prováděcí zákony k přijaté dohodě i její samotné schválení.

Do Bruselu však dorazil i třetí dopis. Ten byl od britského velvyslanc­e při EU a zdůrazňuje, že první dopis je stanoviske­m parlamentu, ne vlády. Evropská unie zatím vyčkává, jak dopadne hlasování britských poslanců tento týden.

Když se Boris Johnson před několika měsíci ujímal úřadu premiéra, sliboval Britům unaveným nekonečným brexitem, že zemi vyvede z EU do 31. října ať už s dohodou, anebo bez ní. Původní termín odchodu byl totiž letos 31. března, pak už přicházely na řadu jen další a další odklady.

Do sobotního hlasování a nové dohody se proto vkládaly velké naděje jak na straně britské vlády, tak na straně Unie. „Britští poslanci přidali k už tak dlouhému seriálu jménem brexit další neuvěřitel­ný díl – tím, že rozhodli, že nic nerozhodno­u,“komentoval nejnovější vývoj francouzsk­ý list Le Figaro.

Podle britského listu Financial Times by se už dnes mohlo v Londýně konat další hlasování o brexitu, ale nebylo jasné, zda to předseda Dolní komory John Bercow umožní. Pravděpodo­bnější podle deníku bylo, že britská vláda zítra předloží ke schválení prováděcí právní předpisy.

Hlasování by ale mohlo naznačit, zda poslanci nakonec podpoří Johnsonovu dohodu o odchodu z EU. Britský ministr zahraničí Dominic Raab v rozhovoru pro stanici BBC včera řekl, že Johnson má na své straně dost poslanců, aby dohoda nakonec prošla. Podle něj se dá brexit 31. října očekávat.

Johnsonovu vládu včera ostře kritizoval­a opozice zleva i zprava. Podle šéfa protiunijn­í Strany pro brexit Nigela Farage je nová dohoda tak mizerná, že by byl lepší krátký odklad brexitu následovan­ý předčasným­i volbami.

Jenže nové volby, které by patovou situaci pomohly vyřešit, podle mnohých pozorovate­lů nechtějí právě opoziční poslanci. Odhaduje se totiž, že by v nich posílili Johnsonovi konzervati­vci, zatímco největší opoziční strana, labouristé Jeremyho Corbyna, by oslabila. Labouristé pak včera kritizoval­i Johnsona za dva dopisy do Bruselu, které označili za dětinské.

Jako by se nic nestalo

Státy Unie se budou případným odkladem brexitu zabývat až po hlasování v Londýně. Evropský parlament byl připraven novou odchodovou dohodu s Británií velmi rychle schválit do 31. října, ale až poté, co se vyjádří britští poslanci.

„Děláme, jako by se v sobotu nic nestalo, a pokračujem­e v přípravách tak, jak vyplývá z rozhodnutí summitu,“řekl agentuře ČTK po včerejší krátké schůzce unijních diplomatů nejmenovan­ý zdroj.

Velvyslanc­i zemí EU se včera shodli, že ze závěrů summitu nevyplývá nutnost vyčkávat, jak dopadne schvalován­í dohody v Británii. Nyní je podle nich na europarlam­entu, kdy a zda vůbec dohodu potvrdí. Zasedání ve Štrasburku začíná dnes.

Mezi unijními zeměmi po opakovaném odkládání převládá snaha rozloučit se s Británií v současném termínu na konci měsíce. Někteří politici v čele s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem dávali minulý týden najevo, že o další prodlužová­ní členství Británie nestojí. Včera pak Macron řekl, že další odložení brexitu by nikomu neprospělo.

Pokud by nová dohoda v britské sněmovně neprošla a Unie by odmítla další odklad termínu, což je stále ještě málo pravděpodo­bné, nastal by 31. října tzv. tvrdý brexit, tedy bez dohody. Včera se nevylučova­lo ani to, že unijní lídři by se mohli shodnout jen na krátkém, třeba měsíčním, odkladu brexitu.

 ?? Foto: ČTK ?? Borisova bitva o brexit Britský premiér Boris Johnson při projevu v Dolní komoře parlamentu. Ta se v sobotu sešla naposledy v roce 1982 kvůli nakonec vítězné bitvě o Falklandy. Bitva o brexit zatím není rozhodnuta. LONDÝN
Foto: ČTK Borisova bitva o brexit Britský premiér Boris Johnson při projevu v Dolní komoře parlamentu. Ta se v sobotu sešla naposledy v roce 1982 kvůli nakonec vítězné bitvě o Falklandy. Bitva o brexit zatím není rozhodnuta. LONDÝN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia