MF DNES

Slunce vyžene rtuť nad 20 °C, vydrží teplo i na prázdniny?

Rekordy zřejmě asi nepadnou, ale meteorolog­ové předpoklád­ají, že by teploty mohly být v průběhu tohoto týdne vysoce nadprůměrn­é. Na víkend se ale počasí zřejmě trochu pokazí.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

PRAHA Se stoprocent­ní jistotou počítají meteorolog­ové pro tento týden s tím, že odpolední teploty vyšplhají vysoko nad průměr obvyklých teplot. Pršet by navíc mělo jen výjimečně.

Zejména pro rodiče školou povinných dětí, kteří plánují program na příští týden, kdy ve školách budou podzimní prázdniny, ale už zaručeně dobré zprávy nemají. O víkendu by se totiž počasí mohlo začít kazit. „Hrozí tam změna, i když samozřejmě tak daleko dopředu se to s jistotou říct nedá,“komentuje šance, že babí léto vydrží, Stanislav Racko z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Školáky čeká minimálně pětidenní prodloužen­ý víkend. V pondělí

28. října je státní svátek a podzimní prázdniny letos připadají na úterý

29. a středu 30. října. Řada škol navíc na zbývající dva dny naplánoval­a ředitelské volno, děti tedy zůstanou doma celý týden.

Předpověď zatím garantuje, že babí léto vydrží do konce pracovního týdne, ovšem ne úplně všude. Větší šanci užít si tepla a slunce budou mít ti obyvatelé Česka, kteří se chystají na hory.

„Počasí bude mít inverzní charakter, což je pro tuto část roku typické,“říká Stanislav Racko. V praxi to znamená, že dvacet nad nulou bude jen tam, kde se brzy rozpustí ranní mlhy a nízká oblačnost. Čím blíže ke konci týdne, tím častěji nízká oblačnost vydrží. V těchto místech budou teploty kolem 15 stupňů.

„Za takových situací může být počasí velmi odlišné i na vzdálenost několika kilometrů,“říká Stanislav Racko z ČHMÚ.

Až do čtvrtka se nízká oblačnost, která zabrání slunci ohřát vzduch na teploty kolem dvacítky, podle předpovědi udrží jen ojediněle. V praxi to znamená, že většina obyvatel Česka se může v příštích pár dnech těšit na babí léto.

Tak teplo jako minulou neděli, přece jen nebude. Rekordy pro 13. říjen se přepisoval­y na třetině meteorolog­ických stanic, které měří teplotu již minimálně třicet let. Nejvýše se pomyslná rtuť teploměrů dostala v Neumětelec­h ve Středočesk­ém kraji a v jihočeském Husinci, shodně zde bylo naměřeno 26,4 stupně.

V tomto týdnu se podle Stanislava Racka v nejteplejš­ích oblastech dostanou maxima ke 23 stupňům.

Za sluncem na hory

Zatímco až do čtvrtka předpověď očekává, že se oblačnost udrží jen místy, od pátku má šance na čistou oblohu radikálně klesnout.

Zatímco na horách bude i o víkendu jasno, v nižších polohách meteorolog­ové očekávají oblohu zataženou, místy s mlhami a mrholením. Vyjasnit by se mělo jen ojediněle.

Rozdíly v teplotách budou výrazné. Tam, kde se vyjasní, mají být podle předpovědi odpolední maxima těsně pod hranicí 20 stupňů Celsia. Pod zataženou oblohou se bude odpoledne teplota pohybovat jen mezi 10 a 15 stupni. Přibýt by mělo i srážek, které se v tomto týdnu objeví jen výjimečně.

Pro podzim je to typické počasí, meteorolog­ové, kteří připravují předpovědi, ho ale rádi nemají. Odhadnout, kde se nízká oblačnost vytvoří a kdy se během dne rozpustí, není podle Miloše Dvořáka z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu jednoduché. „Například je-li mlha hodně hustá, pronikne k zemskému povrchu malé množství slunečního záření a trvá déle, než se mlha rozpustí, pokud k tomu vůbec dojde. Naopak u řidší mlhy dopadá k zemi víc záření a mlha se rozpustí snadněji. Hustota mlhy je přitom hodně závislá na místních podmínkách i množství vodní páry v atmosféře,“vysvětluje Dvořák. Záleží také na rychlosti větru v kombinaci s tvarem terénu, což je opět velmi individuál­ní záležitost.

„Pokud je terén hodně složitý, pak stačí relativně malá změna směru větru a nízká oblačnost se tvoří nebo rozpouští úplně jinde,“dodává Dvořák.

S takovým množstvím různých faktorů to znamená, že předpověď jasné oblohy pro konkrétní lokalitu je značně nejistá.

V tomto týdnu se v nejteplejš­ích oblastech dostanou maxima ke 23 stupňům.

 ?? Foto: I. Lhotská, MAFRA ?? Západ Jeden z nejkrásněj­ších pohledů na České středohoří. Hradu Hazmburk dělá kulisu podzimní zapadající slunce.
Foto: I. Lhotská, MAFRA Západ Jeden z nejkrásněj­ších pohledů na České středohoří. Hradu Hazmburk dělá kulisu podzimní zapadající slunce.
 ?? Foto: MAFRA ?? Na draka Zlínské drakiádě o víkednu počasí přálo.
Foto: MAFRA Na draka Zlínské drakiádě o víkednu počasí přálo.
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia