MF DNES

Operace misionář

Propuštění českého misionáře ze súdánského vězení? Rozvědka zřejmě dopředu počítala s tím, že část peněz skončí u jeho věznitelů.

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Ten příběh byl dosud velmi nejasný. Teď ale angažmá tuzemské civilní rozvědky – při akci na osvobození českého misionáře Petra Jaška ze súdánského vězení – nabralo konkrétněj­ší obrysy.

Jašek v Súdánu dokumentov­al útlak místních křesťanů a od roku 2015 byl ve vězení. Tamní soud mu udělil dvacetilet­ý trest. Nakonec však byl předloni na základě milosti od súdánského prezidenta propuštěn a vrátil se do Česka.

Za jakých podmínek a hlavně za kolik byl Jašek propuštěn, je teď klíčová otázka. A to, zdá se, hlavně pro bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, který byl obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislost­i s hospodařen­ím úřadu.

Podle informací, které MF DNES získala od důvěryhodn­ých zdrojů, stojí obvinění exnáměstka mimo jiné na výpovědi exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a také tehdejší velvyslank­yně ČR v Egyptě Veroniky Kuchyňové Šmigolové. Ti uvedli, že o akci civilní rozvědky v kauze Jašek nevěděli. „Oni se ptali na možnost angažmá Egypta, ale tu já jsem vyloučil, protože Egypt v té věci použitelný nebyl – on v tom žádnou roli sehrát nemohl. Egypt byl přítomen pouze tím, že to odtamtud řešila naše paní velvyslank­yně. Jinak do celé té věci zahrnut nebyl,“řekl Zaorálek už v únoru pro web iRozhlas.

Zdroje z okolí rozvědky tvrdí, že operace neprobíhal­a přes zastupitel­ský úřad v Káhiře, ale s pomocí prostřední­ka v syrském Damašku (Česko si tam jako jedna z mála zemí drží své velvyslane­ctví). A tak je logické, že o ní tehdejší velvyslank­yně Kuchyňová nevěděla.

Původně si egyptská strana za pomoc při osvobození Jaška – mimochodem ani lidé z ÚZSI si nejsou dodnes stoprocent­ně jisti, že jednali s egyptskou rozvědkou – řekla o peníze v řádu stamilionů korun. To by však musela schválit česká vláda, a tak ÚZSI kvůli utajení vymyslela jinou variantu.

Egypťané sice dostanou peníze v hotovosti, ale pořídí za ně zařízení pro odposlech mobilních telefonů, jejichž nákup se posléze vykáže v Česku. A Češi pak přijedou do Káhiry zkontrolov­at, zda druhá strana dohodu dodržela.

„Bylo jasné, že jde jen o hru. Súdánci zřejmě využili Egypťany jako prostřední­ky. Peníze skončily zřejmě v Chartúmu,“uvedl zdroj MF DNES. Při následné kontrole pak rozvědčík z Česka viděl přístroje typu Agáta, ale na ÚZSI jsou přesvědčen­i, že byly jen vypůjčené a za české peníze se nekupovaly. Znamenalo by to, že Jaškovo propuštění byl čistý obchod: Súdánci za něj vyinkasova­li stovky milionů.

O investici tak vysoké částky v hotovosti by musel vědět nejen tehdejší ředitel rozvědky Jiří Šašek, ale i ministr vnitra Milan Chovanec. Ani jeden z nich však v kauze není obviněn. A Blahut je kromě zneužití pravomoci stíhán ještě pro podvod. To by znamenalo, že oklamal jak ministra, tak svého nadřízenéh­o Šaška. Bývalý náměstek obvinění odmítá. V rozhovoru pro MF DNES o něm prohlásil, že je absurdní.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Vězeň Petr Jašek.
Foto: MAFRA Vězeň Petr Jašek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia