MF DNES

Za svými akcemi si stojím

-

Ze svého obvinění mám pocit, že stojí na chabých základech,“říká Zdeněk Blahut, bývalý náměstek civilní rozvědky ÚZSI, obviněný ze zneužití pravomoci a podvodu. Jedna z nejvlivněj­ších postav tuzemské zpravodajs­ké komunity.

Podle státního zastupitel­ství jste měl oklamat své nadřízené – ministra vnitra Milana Chovance a ředitele ÚZSI Jiřího Šaška – a zpronevěři­t peníze rozvědky. Obcházel jste ředitele Šaška?

Jsem svázaný povinností mlčenlivos­ti a nemůžu se veřejně obhajovat. Je to absurdní. Mám z toho pocit, že je to postavené na chabých základech. Pokud se chceme na akce tajné služby dívat očima trestního zákona, pak by každá taková akce mohla být trestným činem. Z logiky věci vyplývá to, že rozvědka působí v zahraničí a páchá tam trestnou činnost.

Peníze se měly z rozvědky ztratit při akci na záchranu misionáře Petra Jaška vězněného v Súdánu. Česko věnovalo egyptské rozvědce peníze na nákup zařízení pro odposlech. Podle mých informací však exministr zahraničí Lubomír Zaorálek a velvyslank­yně ČR v Egyptě takový „obchod“popřeli...

Nemůžu o tom mluvit. Ale v obecné rovině se dá říci, že jsou relevantní důvody, proč by podstatu některých operací nevěděl ani ministr zahraničí, ani velvyslane­c.

Je pravda, že jste ÚZSI vlastně vedl vy, a ne ředitel Šašek? Na porady na vnitro jste prý jezdil výhradně vy...

To není pravda. Ať vám na vnitru ukážou zápisy z porad, kterých jsem se za ty roky účastnil. Byla jedna za celé ty roky.

A mimo formální porady? Byl jste s ministrem Chovancem v kontaktu ohledně ÚZSI?

Byl tam ředitel. Ministr by si nikdy nedovolil ředitele obcházet. Koncepci rozvoje služby jsem zpracoval spolu s panem Šaškem a na základě ní všechno probíhalo. Já jsem řídil operativu, ale službu jako takovou řídil pan Šašek. Nechodil jsem na jednání s členy vlády nebo šéfem BIS, od toho tam byl ředitel.

Ale podle toho obvinění jste měl pana Šaška obcházet.

Protože se to tak napsalo. To není o panu Šaškovi. Ale o panu Musílkovi (Radek Musílek se stal náměstkem ÚZSI po Blahutově odchodu, dnes již ve službě nepůsobí – pozn. red.), který sepsal úřední záznamy v tom smyslu.

V bezpečnost­ní komunitě se spekuluje, že jste měl být původně rovnou ředitelem ÚZSI, ale nedostal byste bezpečnost­ní prověrku, kterou vyřizuje sama služba a jejíž tehdejší vedení s vámi nemělo dobré vztahy...

Prověrku jsem měl, pak i na stupeň přísně tajné. Pokud by to mělo být tak, jak tvrdíte, tak bych zřejmě vystřídal pana Šaška na pozici ředitele. Takovou ambici jsem nikdy neměl.

Je možné, aby o investici v řádech desítek milionů korun nevěděl ministr a ředitel ÚZSI?

Ministr o tom musí vědět. Pan Musílek to popsal tak, že jsme si tam dělali, co jsme chtěli. Ale to není pravda. Na všechno jsme museli mít podpisy buď ministra, nebo více ministrů.

Spekuloval­o se, že ÚZSI stála za kauzou Šuman. Dělala služba za vašeho působení akce na území Česka?

Nikdy. Spolupráce s BIS fungovala tak dobře, že to vůbec nebylo nutné. Detaily pochopitel­ně zmínit nemohu.

Bývalý ředitel ÚZSI Karel Randák však prohlásil, že ho vaše obvinění nepřekvapu­je, že jste se vždy choval jako kovboj...

Nevím, z čeho tak soudí. Ale vzpomínám si, jak pan generál Randák jel sám osobně vyzvednout pana Pitra, nebo na jeho angažmá v kauzách Savoy a Toskánsko, takže o kovbojích si asi spolu můžeme povídat. Nebojím se nést zodpovědno­st za akce, které jsem schválil, a nemyslím si, že by byly za hranou. Nejsem ten, kdo jen sedí na židli a bere za to peníze, to není můj styl.

Každopádně se vaše jméno objevovalo ve veřejném prostoru častěji, než je na náměstka rozvědky obvyklé. Například když jste neobstál na detektoru lži kvůli kauze Čadek (Blahut měl podle podnikatel­e Lukáše Čadka požadovat peníze pro ministra Chovance, Čadek v současné době sedí ve vězení za podvod – pozn. red.).

Já sám jsem ten polygraf navrhl. Na otázku, zda jsem se s panem Čadkem viděl, jsem odpověděl, že ne. Oni to nevyhodnot­ili jako lež, ale jako nevěrohodn­ou odpověď. Pan Čadek na stejnou otázku odpověděl ano a jeho odpověď byla vyhodnocen­a stejně jako ta moje. Takže kde je pravda? Od té doby vím, že vyhodnocen­í polygrafu se nedá úplně věřit.

 ?? Foto: P. Kozlík, MAFRA ?? Obviněný Zdeněk Blahut, jedna z vlivných postav českých tajných služeb.
Foto: P. Kozlík, MAFRA Obviněný Zdeněk Blahut, jedna z vlivných postav českých tajných služeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia