MF DNES

Ohňostroji dává druhou šanci sbírka

-

PRAHA Novoroční ohňostroj v Praze bude, a to opravdový i s rachejtlem­i. Magistrátu navzdory. Lidé, kteří odmítají promítanou náhražku, se spojili ve sdružení, které již zahájilo finanční sbírku. Na jejím úspěchu závisí, jak velký ohňostroj bude.

Městská vyhláška během roku ohňostroje zakazuje, ale zrovna první leden je výjimkou a organizáto­ři mají jen oznamovací povinnost. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se přitom nechal slyšet, že vyhlášku město měnit nechce.

Magistrát se rozhodl uspořádat místo ohňostroje takzvaný videomappi­ng, tedy projekci ve volném prostoru, která se většinou promítá na různé budovy. Město také vyhlásilo výběrové řízení, ale protože se do něj přihlásil pouze jediný zájemce, v pátek magistrát oznámil, že se tender musí zopakovat.

Pokud Praha pořadatele videomappi­ngu vybere, bude o novoroční pozornost Pražanů i návštěvník­ů města projekce soutěžit s ohňostroje­m, na který však metropole nedá ani korunu.

Velikost ohňostroje se bude podle jeho organizáto­ra Martina Petera odvíjet od vybrané částky. „Peníze oficiálně sbíráme na spolek Ohňostroj pro Prahu. Show uspořádáme za jakoukoliv částku. Ideální by byl jeden milion korun, za více než tři miliony korun nejsme schopní ohňostroj v takto krátké době připravit,“vysvětlil Martin Peter. Podle něj je možné uspořádat představen­í i za menší částku, i když nebude tak velkolepé.

V momentě, kdy město oznámilo záměr nahradit ohňostroj videomappi­ngem, se strůjci občanské iniciativy začali ozývat lidé, kteří se netajili svým rozhořčení­m z toho, že by se metropole měla bez novoročníh­o ohňostroje obejít. Zatím se lidé složili částkou 26 tisíc korun.

„Ne všichni obyvatelé naší metropole tuto zábavu (ohňostroj – pozn. red.) vítají s nadšením. Měli bychom myslet na malé děti, starší osoby a zvířata,“uvedl letos v létě předseda klubu zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil, proč by se novoroční ohňostroj neměl konat. (hor)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Praha 1. 1. 2019 Novoroční ohňostroj bude zas.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Praha 1. 1. 2019 Novoroční ohňostroj bude zas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia