MF DNES

Z čínského ráje s Coca-Colou dorazil Sněžný kluk

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

V originále se jmenuje Abominable neboli odporný, do našich kin vstupuje animovaný příběh s distribučn­ím názvem Sněžný kluk a s pachutí politické aféry. Některé východoasi­jské země totiž americko-čínskou pohádku odmítají, protože na mapě cestovatel­ských plánů malé hrdinky jsou pod Čínu zahrnuta i sporná území.

Země zaslíbená

Ovšem děti takové detaily nepostřehn­ou a Sněžný kluk se zaměřuje právě na nejmenší publikum, třebaže jeho hrdinové se věkem řadí spíše k teenagerům. Zápletka opisuje E.T. - Mimozemšťa­na, jen vesmírného tuláka, jenž pod ochranou dívky a jejích dvou kamarádů musí doputovat domů, než ho dostihnou zlí vědci, nahradil malý yetti původem z Himálaje.

Bílý chlupáč připomínaj­ící štěněčí éru Maxipsa Fíka zařizuje příjemnou dávku hravé roztomilos­ti, k níž přidává magické schopnosti, zbytek obstará turistická pohlednice od čínských velkoměst s útěky po střechách ve stylu King Konga až po panoramati­cké řeky, skály, lány či pouště. Zvířenu vedle želv nebo jaků zastupují zábavní „hadi juchaví“, ojedinělý hudební motiv přinášejí dívenčiny housle po tatínkovi, k jejichž čistým tónům přidává yetti vlastní dojemné brumendo.

Nicméně hlavním účelem jinak standardní koprodukčn­í pohádky je ukázat Čínu jako moderní ráj, ve kterém se baví zlatá mládež se značkovými teniskami a s chytrými telefony, bez jejichž signálu uprostřed divočiny si připadá naprosto ztracená a které vesničan chtivý selfíček rád vymění za svůj člun.

Jedna z honiček předvádí vyloženě křiklavou reklamu na Coca-Colu, jiné používají vyspělou techniku včetně dronů, zkrátka Čína se ve Sněžném klukovi jeví coby země zaslíbená. Amerika vedle národního nápoje dodala jen tradiční poučku, že odlišnost není ostuda, ale výsada, a trochu ekologie.

Rekordní Oscary

Kvůli cílové divácké skupině má film i vcelku zbytečný trojrozměr­ný formát a české znění, ovšem dabing připraví tuzemské dospělé diváky o pár zajímavost­í. Patří k nim například fakt, že staršího z chlapců v originále namluvil Tenzing Norgay Trainor, vnuk šerpy, jenž jako první se sirem Edmundem Hillarym zdolal Mount Everest.

Ovšem ani zákulisní rarity neudělají z tuctového snímku výjimečnou podívanou, jež by mohla zazvonit na Oscarech. Letos navíc v animované kategorie soutěží rekordních dvaatřicet titulů a mezi nimi takové hity jako Toy Story 4: Příběh hraček, Jak vycvičit draka 3, Ledové království 2 nebo Addamsova rodina. Shodou okolností se Sněžný kluk utká i s kolegou z filmu Hledá se Yetti; vyjdou asi tak nastejno.

 ??  ?? Na cestě Děti doprovázej­í ohrožené mládě sněžného muže napříč Čínou do jeho rodných velehor. Foto CinemArt
Na cestě Děti doprovázej­í ohrožené mládě sněžného muže napříč Čínou do jeho rodných velehor. Foto CinemArt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia