MF DNES

Žádní spidermani. Děti hledají hrdiny v okolí, tvrdí režisérka

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Tři sta čtyři dětí stojí za vznikem představen­í Růžový samuraj / Příběh zuřivého větru, které soubor Burki&com představí 5. listopadu v Trutnově a následně 11. listopadu v pražské La Fabrice.

Symbol čistoty

Ústřední postava uskupení, režisérka Jana Burkiewicz­ová totiž přes půl roku ve školách po celé republice sledovala, jak dnešní děti vnímají hrdinství. „Otázka zněla: Kdo je pro tebe hrdina a proč? Děti nám psaly slohové práce, kreslily obrázky. Často záleželo na pedagogovi, jak téma uchopil,“vysvětluje režisérka svůj postup. „Skvělé byly například výtvarné dílny, kde mě řada dětí překvapila výraznou výtvarnou zkratkou, nebo pohybové workshopy, které jsem vedla v několika školách a jejichž cílem bylo zkoumání práce dětí v kolektivu včetně vyvolání soutěživos­ti.“

„Trochu jsem se obávala, že budeme zavaleni supermany a spidermany, ale to se vlastně nestalo. Děti mnohem častěji vnímají za hrdiny svou rodinu, silné osobnosti naší historie, lékaře a často i sebe sama za to, že dokážou čelit tlaku systému, který oceňuje výkon a nedává prostor pro chybu,“líčí režisérka.

Mezi dětskými kresbami pak narazila na postavu Růžového samuraje. „Bojovník silný a nepřemožit­elný s mečem v ruce, zahalen do růžové, která je symbolem čistoty, nevinnosti a touhy po dokonalost­i. Kresba, která mne svou zkratkou nadchla a já si uvědomila, že těžko můžeme vymyslet lepší symbol pro naše představen­í,“popisuje hlavní motiv výsledného představen­í, kde vystoupí sedm performerů a které se pohybuje na prostupném pomezí současného tance, nového cirkusu a fyzického divadla.

Velčovský i Ptáčková

Autorem scénografi­e je designér Maxim Velčovský, pro kterého je to první podobná práce. „Respektova­l potřeby tanečního představen­í, a tak se zcela vyhnul tomu, aby scénu zanesl předměty. Místo toho navrhl základní prostor a scénografi­cké prvky vložil do rukou tanečníkům, aby s nimi sami mohli pracovat. O další objekty tak rozšířil třeba činely, o kterých jsem od počátku věděla, že s nimi chci pracovat,“popisuje režisérka. Rovněž upozorňuje na práci módní návrhářky Petry Ptáčkové: „Kostým Růžového samuraje celý sestavila z dětských autosedače­k.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia