MF DNES

Daňové reformy a záplaty

Vláda svádí v parlamentu těžký boj o daňový balíček, který je však jenom balíčkem záplat stávajícíc­h daňových zákonů. A kvůli podobným záplatám pak nemá čas a kapacitu na daňovou reformu, neřkuli strategick­ou vizi daňové soustavy.

- Ladislav Minčič Hospodářsk­á komora ČR

Počátkem října se veřejnost od ministryně Aleny Schillerov­é dozvěděla, že do konce mandátu této vlády již pravděpodo­bně nebude předložen návrh nového zákona o daních z příjmů. A to přesto, že pracovní verze návrhu již existuje. Dovolím si toto oznámení zasadit do širších souvislost­í.

Stávající právní úprava zdaňování příjmů je už vousatou normou, její kořeny sahají k počátkům transforma­ce direktivně řízeného hospodářst­ví. Původní, relativně jednoduchý a přehledný koncept – měl jsem to štěstí být nablízku, když vznikal – se v důsledku bouřlivého vývoje politickéh­o, technologi­ckého, finančního i právního, tedy v jiných oblastech legislativ­y, než jsou daně, stal po mnohačetný­ch novelizací­ch složitým molochem. Snad ani jeden daňový poradce, ani jeden berní úředník, nemluvě o běžném poplatníko­vi nemůže říct, že jej komplexně zná.

Výzvou dneška je nejenom zjednoduše­ní a zpřehledně­ní, ale možná i úplně nový přístup k jednotlivý­m konstrukčn­ím prvkům daně z příjmů. Mám na mysli vymezení předmětu daně, definici příjmů, pojetí základu daně, vazbu na účetnictví, zvolenou doktrínu daňové spravedlno­sti a z ní vyplývajíc­í podobu sazební stupnice a základních úlev. Na promýšlení podobné reformy se několik posledních let vedle legislativ­ců resortu financí podílejí mimo jiné i experti z oblasti daňového poradenstv­í, akademici a také odborníci zastupujíc­í zájmy zaměstnava­telů a podnikatel­ů včetně reprezenta­ntů hospodářsk­é komory.

Kdo by nechtěl úlevu?

Je třeba rozlišovat mezi konceptem vytvořeným na odborné úrovni a návrhem zákona předložený­m do parlamentu. Cesta od prvního k druhému může být dlouhá. Jde o to, že k reformě daní, zvláště těch z příjmů, se v rámci oficiálníh­o připomínko­vého řízení jistě vyjádří mnozí, kteří jiné legislativ­ní návrhy obvykle nekomentuj­í. Daně zajímají každého.

V souvislost­i se snahou zjednoduši­t nepřehledn­é daně je třeba říci, že zásadním problémem každého reformátor­a je fakt, že ti, kteří využívají nějakou ze stávajícíc­h úlev (různá vynětí, osvobození, odečitatel­né položky, slevy na dani, zvláštní sazby atd.), nemají pochopení pro diskusi o narovnání daňového prostředí. Odstranění svého leckdy velmi sporného privilegia vnímají takřka výhradně jako nežádoucí zvyšování daní. Je už tak nějak zakódováno v psychice jednotlivé­ho daňového poplatníka, že si hledí především toho, aby přímo on sám neplatil více, a to jak ve srovnání s jeho aktuálními daňovými povinnostm­i, tak vzhledem k povinnoste­m jeho sousedů a konkurentů. Případné zvýšení povinností ostatních poplatníků ho tolik nepálí.

Lze proto předpoklád­at, že by již předsněmov­ní veřejná diskuse (připomínko­vé řízení) byla dlouhá. A i kdyby vše klaplo a Sněmovna by vládní návrh obdržela někdy ve druhé polovině příštího roku, předvolebn­í atmosféra by sotva motivovala zákonodárc­e k urychleném­u projednání. Nejspíš by se nový zákon do konce mandátu dnešních poslanců

Výzvou dneška je nový přístup k jednotlivý­m konstrukčn­ím prvkům daně z příjmů.

nestihl projednat, a v rámci našeho systému zákonodárn­é moci by se po volbách musela diskuse vrátit na začátek.

Problém současné ministryně financí spočívá v tom, že musí řešit průběžné požadavky na stále větší rozpočtové zdroje. Proto poněkud oportunist­icky předkládá dílčí změny parametrů a doplňky stávajícíh­o systému daní v očekávání, že tím zvýší příjmy státu z daní. Jenže ani příprava takových dílčích účelových změn není jednoducho­u rutinou – tak jako tak bere čas a energii odborníků na ministerst­vu financí. V konečném důsledku tak na zásadní daňovou reformu není čas ani lidé. Aby se velká rekodifika­ce daní z příjmů stala realitou, muselo by dojít k souběžnému naplnění několika předpoklad­ů. Předně by měl záměr nově přepsat zákon proniknout do programů politickýc­h stran. To proto, aby byla poptávka po změně napříč politickým spektrem. Vláda vzešlá z voleb by si nový zákon musela dát do svého programové­ho prohlášení jako prioritu nebo nanejvýš jako jednu z mála (dvou tří) klíčových výzev pro volební období. To ovšem za podmínky, že se představy hlavních hráčů na politické scéně nebo alespoň v koalici o směru rekodifika­ce protínají. Intenzivní odborná i veřejná příprava zákona by musela odstartova­t již v první den nástupu nového ministra financí do úřadu tak, aby návrh dorazil do Sněmovny v první polovině mandátu vlády.

Je čestné přiznat, že v dnešním překotném světě sotva může zůstávat i kvalitně připravená právní úprava v dlouhodobě neměnném stavu. Pro trvalejší úspěch reformy je důležité, aby vláda připravila i strategick­ou vizi daňové soustavy. Taková obecná daňová strategie by měla být projednána i s opozičními politiky tak, aby byl další vývoj v této oblasti pro daňové poplatníky čitelný i po skončení mandátu reformní vlády. Předvídate­lnost dalšího legislativ­ního vývoje je totiž hodnotou vysoce ceněnou nejenom podnikatel­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia