MF DNES

Kdo seje vítr, má roztříštěn­é kosti

- Mediální analytik

Pražští zastupitel­é nedbali na varování čínského velvyslanc­e Čang Ťien-mina a definitivn­ě ukončili platnost sesterské smlouvy s čínským Pekingem. Pokud se ale Praha domnívá, že je tím spor uzavřenou záležitost­í, mýlí se. Svým postupem totiž ohrozila celistvost Číny a nyní nutně pocítí újmu. Čínský prezident Si Ťin-pching už oznámil, že jakékoliv vnější síly, které podporují rozdělení Číny, skončí s „rozdrceným tělem“a „roztříštěn­ými kostmi“.

Podle prezidenta Zemana to sice není úplně rozumné, avšak jako odvetu za činy pražského primátora Zdeňka Hřiba to respektuje: „Pan primátor zasel vítr a my všichni teď sklízíme bouři. Jako první to odnese Slavia.“Drtivé čínské odvety si povšimli i ve světě. South Park a NBA vydaly společné prohlášení: „Omlouváme se, milujeme Čínu. Ať žije velká komunistic­ká strana Číny! Nechť je letošní sklizeň obilnin bohatá. Jsme v pohodě, Číno?“

K situaci se vyjádřila dokonce i správkyně Hongkongu Carrie Lamová, podle které by čínská armáda mohla zasáhnout kdekoli, kde se lidé domnívají, že nejsou součástí jedné Číny. S čínským velvyslanc­em se pokoušel jednat ministr Zaorálek: „Situace je vážná a mě to popuzuje, protože oni svými kroky úplně vyhazují do povětří to, na čem jsem jako ministr zahraničí pracoval,“řekl roztrpčeně poté, co byl nucen opustit místnost čínské ambasády.

Fact, or fiction? Samozřejmě fikce, většina výroků je ale „posunuta“jen mírně. S rostoucí ekonomicko­u mocí stoupá i čínská asertivita. Ekonomická diplomacie, založená na ignorování lidských práv a vládních proklamací­ch o jediné Číně, už nestačí. Čínskému vidění světa se nyní musí podrobit vedení měst, podnikatel­é, sportovci i umělci, zkrátka každý, kdo nechce, aby jej v Pekingu zařadili na černou listinu. Otázkou je, kam se posuneme příště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia