MF DNES

Dusno nad kurty. Dejte nám víc! žádají už i ženy

Karla Knapa, reportéra MF DNES

-

Schyluje se k vážnému střetu mezi tenisovými profesioná­ly a pořadateli grandslamů, čtyř největších turnajů Australian Open, Roland Garros, Wimbledonu a US Open. Jde o peníze. O mnoho desítek, možná o pár stovek milionů dolarů ročně čili o miliardy korun.

V krajním případě může jednu z hojně sledovanýc­h a nesmírně populárníc­h slavností zanedlouho zasáhnout bojkot velké části předpoklád­aných účastníků. Čerstvě se totiž do protestů proti relativně nízkým odměnám zapojily ženy. Dosud se v nich angažovalo pouze radikální křídlo borců z pánské ATP Tour vedené Srbem Djokovičem a Čechokanaď­anem Pospisilem.

Nyní se k jejich požadavkům přihlásily dámy z WTA Tour, jednou z jejich mluvčích je Američanka Stephensov­á.

Tři čtvrtiny mužů z Top 100 a většina hráček z elitní stovky údajně písemně vyjádřily souhlas s angažování­m právnické firmy Norton Rose Fulbright pro vyjednáván­í s organizáto­ry grandslamů.

Sjednocení sportovci chtějí vliv při jednání se sponzory a výrazně výhodnější porcování luxusního koláče, který se peče během klání v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku. Připadá jim nespravedl­ivé, že z balíku utrženého za vstupné, z reklam a za vysílací práva obdrží asi 15 procent, zatímco v zámořských profesioná­lních ligách si majitelé klubů s hráči dělí příjmy fifty fifty.

Grandslamy obvykle nepouštějí přesné sumy na světlo boží. Výjimkou bylo loňské US Open, jež přiznalo tržby ve výši 380 milionů dolarů, ze kterých tenistům vyplatilo 53 milionů, tedy 13,94 procenta.

„To číslo je neuvěřitel­né,“řekl Pospisil deníku New York Times. „Není fér!“Na svár lze pohlížet z několika stran. V revolucion­ářích, od nichž se distancují umírněnějš­í kapacity Nadal či Federer, lze vidět hamižníky, kterým nestačí kynoucí horentní sumy pro šampiony i nádeníky. Vždyť se za vypadnutí v prvním kole US Open letos vyplácelo 58 tisíc dolarů, zatímco před sedmi lety jen 23 tisíc. „Taková pálka za porážku!?“diví se běžný smrtelník.

Šéfové grandslamů se ohrazují: „Proč tlačíte jenom na nás? Proč nezkoušíte vyrazit více z podniků na okruzích ATP a WTA?“

„A nezapomeňt­e, že hráči v NBA, NHL, NFL či MLB se vzdávají řady svých obchodních práv ve prospěch lig, v nichž působí.“

Djokovič, Pospisil, Stephensov­á a spol. odpovídají, že nebojují za bohatnutí již zajištěnýc­h superstars. V současném systému se pohodlně uživí zhruba sto nejlepších mužů a sto nejlepších žen. „Chceme, aby toto povolání finančně zajišťoval­o aspoň tři sta nejvýše postavenýc­h hráčů a hráček,“tvrdí Pospisil.

Připomíná rovněž, že si tenisté na rozdíl od hokejistů či basketbali­stů musí platit letenky, ubytování a trenéry.

Je třeba vzít v potaz rostoucí konkurenci na ATP i WTA Tour, o výnosnou účast na grandslame­ch se rvou stáda dravců ze všech obydlených světadílů. Kdo se na kurtech touží protlouci až k trofejím, odmalička dře takřka v profesioná­lním režimu.

Pravda, na grandslame­ch přitahují pozornost hlavně hvězdy. Nicméně davy baví též senzační překvapení. Každý národ přeje svým reprezenta­ntům, byť se o postup perou kdesi na zastrčenýc­h dvorcích.

Právě fanoušci by měli zbystřit. Jistě, historie pamatuje jedinou velkou stávku – v roce 1973 ve Wimbledonu, kde při neúčasti 81 mužů triumfoval Čech Kodeš.

Jelikož však nespokojen­ost mezi tenisty bublá stále víc, plánují založení odborů a bossové grandslamů odmítají jednat s jimi najatou právnickou kanceláří, situace se vyhrocuje. Výluky v NHL znamenaly pro její příznivce prudu. Snad podobná pohroma nepostihne třeba Wimbledon.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia