MF DNES

Praze chybějí parcely. Mladé oči je dokážou najít

- — Alena Řezníčková, iDNES.cz

Nedostatek stavebních parcel v hlavním městě má i svá pozitiva: architekti často dokážou objevit i zcela nečekaná, byť komplikova­ná místa, kde mohou vzniknout zajímavé stavby. A právě takové zadání má 12. ročník soutěže pro budoucí architekty.

Chybějící volné pozemky, ale i stále se snižující počet vhodných proluk pro další výstavbu je pro Prahu typický.

Hlavní město proto potřebuje nový, ničím nezatížený pohled, který jí pomůže s hledáním nových míst vhodných pro moderní výstavbu.

Na komplikova­ném místě

Velký úspěch předchozíh­o ročníku soutěže s námětem novostavby na komplikova­ném místě jasně ukázal, že budoucí architekti taková místa najít dokážou.

Proto se také poprvé v historii veřejné architekto­nické soutěže, kterou vyhlašuje již podvanácté společnost Central Group, zopakuje stejné téma jako v předchozím ročníku: Unikátní stavba na komplikova­ném místě s podtitulem: Najděte v Praze nějaké netradiční a komplikova­né

místo a navrhněte zde moderní unikátní novostavbu.

A jak zdůraznil v posledním ročníku architekt Adam Gebrian, člen odborné poroty, která hodnotí práce jako anonymní: „Nejde jen o stavby jako takové, ale také o zlepšení daného prostoru.“

Nejlepším důkazem tohoto přístupu k hodnocení je ostatně vítěz minulého ročníku Jakub Wiesner, student pátého ročníku Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové. Ten zvítězil se svým „zavěšeným proskleným barem“v Divadelní ulici. Tedy místem, které mnozí Pražané označují za největší pisoár v Praze a nejraději by se této části v historické­m centru hlavního města vyhnuli.

100 tisíc pro vítěze

A kdo se může zúčastnit soutěže dotované pro první tři projekty vysokými finančními cenami (100 tisíc, 50 tisíc a 25 tisíc korun), pro vítěze pak navíc atraktivní stáží v ateliéru slavného architekta Josefa Pleskota?

Účastníci soutěže musí být k datu uzávěrky podání soutěžních návrhů studenty denního studia (bakalářské­ho nebo magistersk­ého typu) vysoké školy oboru architektu­ra a příbuzných oborů (stavebních i výtvarných).

Soutěžící mohou odevzdat zcela nový návrh, nebo přihlásit své školní práce z uplynulých tří let, které podle jejich názoru splňují zadání soutěže. Nesmí jít však o práce, s nimiž soutěžili již v předchozím ročníku soutěže.

 ??  ?? Vítěz 11. ročníku Jakub Wiesner, jehož pojetí Divadelní ulice přineslo přesně to, co si zadavatel představov­al: místo, které zdánlivě nemá příliš velký, nebo dokonce žádný potenciál, a přesto se může proměnit v něco výjimečnéh­o.
Vítěz 11. ročníku Jakub Wiesner, jehož pojetí Divadelní ulice přineslo přesně to, co si zadavatel představov­al: místo, které zdánlivě nemá příliš velký, nebo dokonce žádný potenciál, a přesto se může proměnit v něco výjimečnéh­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia