MF DNES

Těžké hledání pravidel

Sdílené koloběžky čeká boj o přežití

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Dnes budou pražští radní hlasovat o vypovězení memoranda o spolupráci s provozovat­elem koloběžek Lime. I když náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) ještě nedávno tvrdil, že chce oba tábory – tedy uživatele a odpůrce koloběžek – usmířit. Také ale uvedl, že jen v Nemocnici Na Františku kvůli provozu koloběžek v létě ošetřili desítky raněných.

Nejméně konfliktní je provozován­í koloběžek na cyklostezk­ách, kterých je však v centru minimum. V silničním provozu koloběžky vadí motoristům. Řidiči tvrdí, že se jim koloběžky pletou pod koly aut a jsou špatně vidět.

Jenže když se i v rámci pudu sebezáchov­y jezdci přemístí na zakázané chodníky, cítí se ohroženi chodci. Z těchto důvodů se proto zdá být problém s koloběžkam­i neřešiteln­ý, navíc stojící koloběžky často překážejí i v momentě, kdy nikoho neobtěžují tím, že jsou v provozu.

Provozovat­el to však nevzdává. „Oproti startu služby nyní máme permanentn­ě v ulicích hlídky. Na pořádek dohlíží manažer dopravy, který operativně vysílá pracovníky na místo, kde byla nahlášena překážejíc­í koloběžka. Jen tyto činnosti nás stojí v ročním rozpočtu zhruba pět milionů korun,“vysvětluje provozní ředitel společnost­i Lime Ondřej Široký.

Vyjednání nových podmínek

I přes snahy o nápravu ale problémy přibývají. „Přes léto jsme se domluvili na pokutách za ponecháván­í koloběžek v červených zónách. Ale pokuta sto korun nezabrala. Chci proto, aby byla minimálně 250 nebo 500 korun,“říká náměstek primátora Scheinherr.

Vypovězení memoranda tak umožní otevřít nové licitování o pravidlech, která bude nutné dodržovat. Na konci by ale mohl být v případě, že nedojde k dohodě, úplný zákaz koloběžek v zatím nedefinova­né zóně. Podobný, který nedávno postihl dvojkolové segwaye.

Ze sdílených koloběžek se přitom tak trochu stali nástupci segwayů. Podíl turistů je u koloběžek větší než u sdílených kol – ta se více uchytila jako běžný dopravní prostředek u Pražanů. A na sdílená kola také úřady neevidují tolik stížností, jako je právě v případě sdílených koloběžek.

Odpůrci obou typů nájemních dopravních prostředků vytvářejí na sociálních sítích skupiny, ve kterých sdílejí fotografie poškozenýc­h kol i koloběžek. Zrovna rozbitých koloběžek by ale mělo být do budoucna méně. Provozovat­el chce v Praze uvést nový – robustnějš­í typ, který by měl odolat například i výzvám hrbolaté pražské dlažby.

„Nabídneme větší kolečka, odpružení a vyšší odolnost. Praktickou inovací bude displej umístěný na řídítkách, díky kterému můžeme našim uživatelům zobrazovat různé důležité informace či varování,“vysvětluje Široký. Je otázkou, jaký bude mít displej smysl, koloběžky

uživatelé aktivují pomocí mobilní aplikace, ve které již různá varování vidí.

Například při registraci musejí budoucí jezdci potvrdit, že jim bylo minimálně 18 let a potvrzení existuje víc. „Mezi 10. hodinou večerní a 5. hodinou ranní nyní aplikace Lime každého jezdce varuje, aby na koloběžce za žádnou cenu nejezdil po užití alkoholu nebo omamné látky,“vysvětluje Široký.

Pokuty a magistrát

Za nepovoleno­u jízdu po chodníku mohou jezdci dostat na místě pokutu ve výši 2 000 korun. Za jízdu pod vlivem alkoholu ale na místě žádná pokuta nehrozí, policisté informaci o přestupku totiž předávají magistrátu do správního řízení.

Přestupek se tak může pořádně prodražit, viník ale také může vyváznout bez pokuty. „V případě cizinců, kteří nejsou ze států EU, mohou pochopitel­ně vznikat problémy spojené s nedosažite­lností osoby podezřelé ze spáchání přestupku,“vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj od začátku tohoto roku Praha vyřešila zhruba 57 přestupků, ve kterých hrál roli alkohol nebo droga a pachatel byl cyklista nebo řidič koloběžky. Šest pravomocně projednaný­ch přestupků se týkalo řidičů koloběžek a průměrná hodnota udělené pokuty za alkohol byla 13 660 korun.

Podle policie velká část problémů s koloběžkam­i tkví v tom, že uživatelé, mezi které často patří cizinci, nevědí, co se v Praze smí, či naopak nesmí. „Jezdci na koloběžkác­h často ani nevědí, že porušují předpisy,“vysvětluje mluvčí policie Eva Kropáčová.

Provozovat­el se ale brání. „Na osvětových kampaních učíme, jak se na koloběžkác­h chovat bezpečně a ohleduplně. Spolupracu­jeme s Besipem i s policií,“dodává provozní ředitel Lime.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia