MF DNES

Nejasná budoucnost kasáren

Jak se žilo v Karlínskýc­h kasárnách, představuj­e historická výstava. Nynější kulturní centrum bude zřejmě opět na prodej. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

KARLÍN Zákaz civilního oblečení, vycházky na diskotéku, stříhání metru nebo škrábání brambor připomíná výstava o tom, jak se ještě v devadesátý­ch letech žilo v Karlínskýc­h kasárnách.

„Uniforma měla obrovskou výhodu, že třeba když jsme seděli kdekoliv u piva, někdo přišel z těch chlapů dospělejch nebo starších, tak viděl vojáky a řekl: Chlapi, jednu rundu máte na mě,“vzpomíná například na jednom z panelů pan Šťastný, který byl v Karlíně na vojně v roce 1999.

Od vojáků ke kultuře

Poslední část výstavy o historii karlínskéh­o objektu z 19. století představuj­e nedávnou minulost. Spolek Pražské centrum, který se nyní o kulturní dění v kasárnách stará, oslovil historika Pavla Heřmánka, aby se podrobněji podíval i na dávnější historii. „Po vzniku kasáren byl největší problém, že to tady hrozně smrdělo, protože měly nezvládnut­é záchody,“popisuje Matěj Velek, hlavní produkční Kasáren Karlín, zajímavost­i, jaké historik při svém bádání zjistil.

Spolek se stará o takzvanou novou budovu a nádvoří od roku 2017. Velek odhaduje, že ročně přijde na koncert, do kina, výstavu, na kávu či pivo 350 tisíc návštěvník­ů. „Peníze na to bereme z 94 procent z toho, co si sami vyděláme, šest procent tvoří granty,“dodává Velek. Objekt zavírá jen na jeden den v měsíci na úklid. Podle Velka na místo přicházejí často rodiny s dětmi či lidé v důchodu.

Hlavní budova je nicméně zavřená a velké místnosti jsou prázdné. V jedné části je například bývalá kaple, do které ale armáda umístila agregát pro vzduchotec­hniku. V přízemí se nachází obrovská okachlíkov­aná kuchyně, kde jsou ještě stále vidět stopy po povodních v roce 2002. „Když si tady začucháte, cítíte ještě pod nosem UHO a knedlíky a těstoviny,“dodává Velek.

Příští rok na jaře spolku vyprší smlouva, jedná proto o jejím prodloužen­í s Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, který budovu spravuje. Vedení Prahy ale například projevilo letos zájem o to, že by se do budovy mohli nastěhovat úředníci ze Škodova paláce.

Praha si kasárna v Karlíně vyžádala spolu s financemi na Městský okruh a novou nemocnici jako jednu z podmínek poskytnutí pozemků v Letňanech státu. Zaměstnanc­i magistrátu se měli do kasáren podle původních plánů stěhovat po rekonstruk­ci. Nakonec ale záměr město opustilo. „Nechali jsme si udělat jednoducho­u studii proveditel­nosti a z té vyplynula omezená možnost pro budoucí využití,“říká radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Kasárna jsou sice v blízkosti centra, jenže by se do nich vešly pouze tři stovky úředníků a budova je památkově chráněná, což používání také komplikuje. Radní ale nevyloučil, že by pro kasárna město našlo i jiné využití. „Kolegové v radě mohou mít jiný názor, ale já si nemyslím, že by město mělo zpětně kupovat každý majetek ve městě, pakliže k tomu nemá jasný budoucí způsob využití,“podotýká Chabr.

Na prodej

Pokud o Karlínská kasárna Jana Žižky z Trocnova Praha zájem mít nebude, dojde nejspíše k prodeji. „Nejprve zjistíme, zda má o areál zájem nějaká organizačn­í složka státu. Pokud ne, pravděpodo­bně nabídneme areál ke koupi veřejnosti,“říká Radek Ležatka, mluvčí úřadu.

Takový proces se může ale ještě protáhnout. „Ohledně dočasného využívání – než bude znám definitivn­í vlastník – vedeme jednání, a to i s panem Velkem,“dodává Ležatka s tím, že termín rozhodnutí zatím ještě není stanovený.

Budovu se snažil stát prodat už v minulosti dvakrát, ale pokaždé nakonec z prodeje sešlo. Jednou kvůli podezření z propojení vítěze a dalších soutěžícíc­h, vítězná Grima Art Ivany Tykačové tehdy nabídla 590 milionů, podruhé nikdo nenabídl minimální požadovano­u cenu 620 milionů.

Poté o ni projevilo zájem ministerst­vo spravedlno­sti, tehdejší ministr tam plánoval zřídit justiční palác, kam by se sestěhoval­y soudy. Nakonec ale ministerst­vo vyhodnotil­o, že k těmto účelům budova není vhodná. Pelikán tak podpořil vznik dočasného kulturního centra.

Když si tady začucháte, cítíte ještě pod nosem UHO, knedlíky a těstoviny.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Za zavřenými dveřmi Jídlo se vařilo pro vojáky ve velké jídelně na fotce, která běžně není přístupná. Vojnu si v Karlínskýc­h kasárnách odkroutil i druhý českoslove­nský prezident Antonín Zápotocký.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Za zavřenými dveřmi Jídlo se vařilo pro vojáky ve velké jídelně na fotce, která běžně není přístupná. Vojnu si v Karlínskýc­h kasárnách odkroutil i druhý českoslove­nský prezident Antonín Zápotocký.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia