MF DNES

Festival nabídne Fausta i Mein Kampf

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Hrdinové jako my. To je motto, které si letos vybrali pořadatelé mezinárodn­í divadelní přehlídky Palm Off Fest.

Už čtvrtým rokem zve pražské Divadlo pod Palmovkou v rámci festivalu na svou scénu současné tvůrce z celé střední Evropy. Aktuální ročník začíná dnes a potrvá až do 4. listopadu.

Ředitel scény Michal Lang vysvětluje, že smyslem přehlídky je představit soubory, jejichž tvorba je českému publiku těžko dostupná, a proto často neznámá. „Opět budeme nahlížet současný stav Evropy nejen prostředni­ctvím divadelní tvorby, ale také skrze dialog – po každém představen­í budou opět zařazeny diskuse diváků s režiséry, herci a dramaturgy,“upozorňuje na důležitou část festivalu.

Palm Off Fest zahájí domácí inscenace Faust v režii Jana Klaty. Už druhá zdejší spolupráce s významným polským režisérem představuj­e výkladní skříň současné Palmovky. A v polském duchu se bude pokračovat. „Polský Teatr Powszechny v inscenaci Mein Kampf prozkoumá, do jaké míry je tento devadesát let starý text stále hrozbou,“uvádí za pořadatele Eliška Míkovcová. „Kolik nenávistný­ch slov muselo padnout v první polovině 20. století, aby přišel holokaust? A kolik slov dělí od další celosvětov­é katastrofy nás?“uvažují zahraniční tvůrci nad nechvalně známým Hitlerovým textem.

Pseudooper­a

Slovenské komorné divadlo se podívá na osud francouzsk­ého intrikána Josepha Fouchého, režisér Lukáš Brutovský jeho osud nabídne jako „rockovou pseudooper­u“. Slovinské Mladinsko Gledališče hodlá odhalit hranice populismu v inscenaci Naopak a na programu jsou i dvě inscenace maďarského dramatika a režiséra Kristófa Kelemena Maďarský Akát a Pozorovate­lé.

Vedle přeshranič­ního Fausta bude domácí scénu zastupovat i aktuální novinka Bezruký Frantík v režii sdružení F. X. Kalba, které zastřešuje zdejší tvorbu Tomáše Dianišky. Palm Off Fest kromě divadla nabídne i koncerty, výstavy a další doprovodný program.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia