MF DNES

Japonský císař usedl na trůn

Japonsko má oficiálně nového panovníka. Je přesně 126. v pořadí.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

TOKIO Všechno šlo jako ve starém příběhu ze země Nippon: nejdřív pršelo, ale přesně v pravý čas vysvitlo slunce. Přítomní třikrát zvolali „Banzai! Banzai! Banzai!“a Japonsku se zjevil jeho nový císař Naruhito, který oznámil obyvatelům země vycházejíc­ího slunce i světu, že právě usedl na Chryzantém­ový trůn.

Tmavě nachový baldachýn kolem jeho trůnu vysokého šest a půl metru se rozevřel a panovník se objevil v tradičním hnědooranž­ovém rouchu s dřevěným žezlem, jež vypadá jako placatá pálka na prádlo, a s více než půl metru vysokou korunou kanmuri.

Jeho manželka císařovna Masako měla na sobě kimono z dvanácti vrstev, které váží 15 kilogramů.

Banzai znamená volně „ať žije panovník“a doslova „deset tisíc let“, ale Naruhito bude „teprve“126. císařem: jeho rod vládne zemi 1 500 let a je tak nejstarší dynastií světa, která panuje bez přerušení.

I proto do císařského paláce v Tokiu dorazilo na 180 představit­elů zemí a oblastí, monarchů a státníků z celého světa.

Jako znamení dobré vůle bylo pardonován­o 550 000 osob, mezi nimiž byli ti, kdo spáchali lehčí zločiny nebo jen přestupky. I tak je to poněkud přísné gesto, jelikož předchozí císař Akihito při stejné příležitos­ti udělil milost 2 500 000 lidem.

Naruhito je prvním japonským panovníkem, který se narodil po druhé světové válce. Jeho dědeček Hirohito, jehož jménem japonské jednotky bojovaly za druhé světové války, byl považován za boha, ale po porážce v roce 1945 se tohoto statusu pod tlakem okolností nakonec vzdal.

Naruhito i Masako jsou Západem prošlí panovníci: císař studoval v Oxfordu, císařovna na Harvardu.

Naruhito rád hraje na violu, jogguje a leze po horách. Jeho císařská éra se jmenuje Reiwa, harmonie, ale hned za mořem je stále více sílící Čína.

Japonští císaři nyní prakticky nemají oficiálně žádnou politickou roli ani pravomoci, jsou jen formální hlavou země. Stále však požívají velké úcty a Japonsko by bez nich nebylo Japonskem. Přesto se včera během obřadů konala v Tokiu poblíž císařského paláce malá demonstrac­e lidí, kteří si přejí odchod císařství. Byla však téměř zcela zneviditel­něna tisíci Japonců, kteří ve stejných místech provolával­i své: „Banzai!“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vzestup na trůn Japonský císař Naruhito (vlevo), přednáší svůj slavnostní projev.
Foto: ČTK Vzestup na trůn Japonský císař Naruhito (vlevo), přednáší svůj slavnostní projev.
 ?? Foto: ČTK ?? Ceremoniál­u se účastnily hlavy států a premiéři mnoha zemí, například britský princ Charles, dánská korunní princezna Mary a také český premiér Babiš. Před palácem se shromáždil­y tisíce Japonců.
Foto: ČTK Ceremoniál­u se účastnily hlavy států a premiéři mnoha zemí, například britský princ Charles, dánská korunní princezna Mary a také český premiér Babiš. Před palácem se shromáždil­y tisíce Japonců.
 ??  ?? Velká událost
Velká událost
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia