MF DNES

Metál, jehož se Havel zalekl

Miloš Zeman udělí řád bývalému starostovi Vídně, jemuž ho na poslední chvíli odmítl dát Václav Havel. Kvůli údajné spolupráci s StB

- Petr Kolář reportér MF DNES

Jedni to budou interpreto­vat jako truc vůči prvnímu z jeho předchůdců. Druzí naopak jako napravení omylu přesně v duchu postojů Václava Havla.

Přestože jména lidí, kteří 28. října dostanou od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenán­í, nejsou oficiálně známa, jedno budí mimořádné kontroverz­e už nyní. Jsou-li pravdivé informace včerejších Lidových novin, bude totiž mezi třiačtyřic­eti vyznamenan­ými figurovat také bývalý starosta Vídně Helmut Zilk.

Muž, jenž měl dostat metál už 28. října 1998 z rukou Václava Havla. Krátce před slavnostní­m večerem ale média přinesla informace o Zilkově údajné spolupráci s komunistic­kou tajnou bezpečnost­í StB.

Havel se polekal a Zilka z nominace na poslední chvíli vyškrtl. O deset let později se za to na jeho pohřbu omluvil.

Bývalý rakouský novinář, ministr školství a dlouholetý starosta Vídně Helmut Zilk se dlouhodobě zasazoval o zlepšování česko-rakouských vztahů a řadu let byl vůdčí osobností Rakousko-české společnost­i. Podle Václava Havla napomáhal k pádu železné opony.

Právě za tuto činnost chtěl v roce 1998 prezident Havel politikovi, jenž po atentátu dopisovou bombou v roce 1993 přišel o několik prstů, udělit Řád bílého lva.

Jenže pět dní před ceremoniál­em si to Havel rozmyslel. Takto to v jeho biografii popisuje její autor, přítel a spolupraco­vník Václava Havla Michael Žantovský.

„Nevoňavá minulost“

„Pár dní před slavnostní­m předáváním zveřejnil Süddeutsch­e Zeitung a další sdělovací prostředky informaci, že Zilk byl v polovině 60. let minulého století placeným agentem českoslove­nské rozvědky. Zilk obvinění odmítal. V naprostém zmatku vzájemně si odporující­ch informací Havel ocenění stáhl, čímž zrovna neprospěl česko-rakouským vztahům,“napsal Žantovský do knihy Havel.

„Václav Benda, ve starých disidentsk­ých dobách Havlův spoluvězeň (...) a ředitel nově vytvořenéh­o Úřadu pro dokumentac­i a vyšetřován­í komunistic­ké minulosti (ÚDV), nařkl Havla, že o Zilkově nevoňavé minulosti věděl již dřív, vlastně že informaci opírající se o dokumenty bývalé StB dostal od Bendy samotného,“pokračuje Žantovský.

„Následně Havel obvinil Bendu ze lži. Jeho kancléř, vždy důstojný Ivan Medek, ale veřejně přiznal, že na pokyn prezidenta prověřoval kandidáty na vyznamenán­í v dokumentac­i ÚDV. Medek musel z Hradu odejít,“píše se dále v biografii.

Mezitím se začaly objevovat detaily o Zilkově údajné spolupráci. MF DNES psala, že se Zilk během let 1966 až 1968 setkal s StB osmapadesá­tkrát a dostal 55 tisíc šilinků a 13 tisíc korun. StB prý ale vlastně nic zásadního neřekl. Později prý navíc začal sloužit i americké službě CIA.

Vše ale bylo založeno spíš na spekulacíc­h a nepřímých důkazech.

Ať tak či tak, Helmut Zilk zůstal bez českého státního vyznamenán­í. Když o deset let později zemřel, Václav Havel na jeho pohřbu svého někdejšího rozhodnutí litoval.

„Možná že jsme mu i někdy z neznalosti ublížili. Rád bych se za Čechy omluvil,“řekl Havel, jenž Zilka označil za svého přítele, se kterým se ještě za jeho života sešli a vše si vysvětlili.

Benda: Beru to jako truc

Jedenáct let po smrti Helmuta Zilka mu tedy chce in memoriam udělit Řád bílého lva Miloš Zeman. Lidé z jeho okolí mimo záznam říkají, že to bere jako završení Havlovy omluvy rakouskému politikovi.

„Když se pan prezident rozhodne někoho vyznamenat, soustředí se na jeho pozitivní příběh a na to, co učinil. Jsou i případy, kdy se pan prezident inspiroval příběhem, který by měl na něco navázat, něco dokončit,“sdělil MF DNES zdroj z Hradu.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček však nechce potvrdit ani to, že vyznamenan­ých bude 43 a že mezi nimi bude figurovat Zilkovo jméno. „Až do 28. října to nebudeme vůbec nijak komentovat,“sdělil pouze.

Poslanec ODS Marek Benda, syn někdejšího šéfa ÚDV, to vidí jinak. „Beru to spíš jako truc. S omluvou Václava Havla to bylo složité a ještě složitější s panem Zilkem. Nechci říct, že tu nepomáhal, ale pokud si vzpomínám, jeho spolupráce s StB nikdy nebyla zpochybněn­a, spíš naopak,“míní Benda.

„Nicméně takových kroků jsme od pana prezidenta zažili spoustu, na to, co se dělo před rokem 1989, moc ohledy nebere. Ostatně vždyť tak jmenoval i předsedu vlády,“dodal poslanec ODS Benda.

 ??  ?? Helmut Zilk. Někdejší starosta Vídně Helmut Zilk (1927–2008) málem dostal vyznamenán­í už od prezidenta Václava Havla. Sešlo z toho a bylo to drama. Teď se Zilka chystá vyznamenat Miloš Zeman. Foto: Profimedia
Helmut Zilk. Někdejší starosta Vídně Helmut Zilk (1927–2008) málem dostal vyznamenán­í už od prezidenta Václava Havla. Sešlo z toho a bylo to drama. Teď se Zilka chystá vyznamenat Miloš Zeman. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia