MF DNES

Spokojení komunisté

Ministryně financí Alena Schillerov­á má dobré vyhlídky, že prosadí rozpočet na příští rok.

- Eva Pospíšilov­á Ondřej Leinert

Ve Sněmovně dnes začíná jednání o klíčovém zákonu: o státním rozpočtu na příští rok. Chybět u něho nebude prezident Miloš Zeman, naopak omluvený je kvůli návštěvě Japonska, kde se zúčastnil uvedení na trůn císaře Naruhita, premiér Andrej Babiš. Vypadá to ale, že může být klidný. Rozpočet se kromě ČSSD chystají v prvním čtení podpořit i komunisté, kteří jsou spokojeni s tím, jak jim ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) vyšla vstříc.

A byť komunisté tvrdí, že jejich souhlas zatím platí jen pro první čtení, neoficiáln­ě přiznávají, že ani ve druhém a třetím už nečekají výraznější komplikace, kvůli nimž by si měli svoji podporu rozmyslet.

„Rozpočet naplňuje vládní i naše priority. Kromě rodičovské, růstu platů a důchodů jsme si hlídali hlavně otázky výkupu vodohospod­ářských systémů nebo víc peněz do zdravotnic­tví – a to tam je,“pochvaluje si poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„První čtení prosvištím­e, pak předpoklád­áme debatu ve druhém čtení. Ale věříme, že naše připomínky budou zohledněny. Přece jen máme ten toleranční patent,“poukazuje Dolejš na to, že bez hlasů KSČM vláda rozpočet neprosadí.

Komunisté budou za svoje hlasy chtít přidat peníze na sociální služby, pokračován­í programu nabízející­ho dotace obcím na opravu škol a několik drobných úprav v úhradové vyhlášce, která určuje, jaké zdravotní úkony proplácejí pojišťovny. Nemá však jít o změny, které by měly Schillerov­é přidělávat starosti, že překročí naplánovan­ý čtyřicetim­iliardový deficit.

„Vcelku racionálně chápeme, že nemůžeme přijít s pozměňovac­ími návrhy, které by přišly na desítky miliard,“ví Dolejš.

Komplikace při schvalován­í rozpočtu nečekají ani sociální demokraté. Hlavně jejich ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vedla sice s ministryní Schillerov­ou několik sporů, nakonec se ale dohodly.

„Za sebe jsem spokojen. Nemůžu vyloučit, že někdo z poslanců ČSSD navrhne pozměňovac­í návrh, ale my budeme postupovat koaličně,“slibuje předseda ČSSD Jan Hamáček.

A klidná může být Schillerov­á i před Zemanovou dnešní návštěvou Sněmovny. Prezident už před měsícem totiž na vládě přislíbil, že pokud rozpočet zůstane zhruba v současné podobě, tak ho podpoří.

Zeman sice kritizoval růst počtu úředníků a dotace na obnoviteln­é zdroje, ale jinak o předkladat­elce rozpočtu Schillerov­é mluvil v superlativ­ech, na které nebyli zvyklí ani ministři financí Pavel Mertlík nebo Jiří Rusnok z jeho vlastní vlády.

„Milý Andreji, máš skvělou ministryni financí a málo si jí vážíš. To je božský dar, kterého se ti dostalo z nebes, a ty bys měl každý den, vstávaje lehaje, se modlit nejen za odborné schopnosti ministryně financí, ale i za její diplomatic­ké umění, které projevila při jednání s jednotlivý­mi ministry,“velebil Zeman Schillerov­ou.

Trestný čin, zuří Fiala

To podle nejsilnějš­í opoziční strany ODS by si Schillerov­á naopak mohla začít „balit“kufry.

Ekonomický expert strany Jan Skopeček to včera řekl v narážce na dřívější Babišovy sliby. „Vždyť už jako ministr financí sliboval vyrovnaný rozpočet do roku 2017, neboť deficit je dle jeho slov ztráta. Navíc tvrdil, že by vyhodil manažera, který by mu přinesl podnikatel­ský plán se ztrátou. Paní ministryně Schillerov­á by si v kontextu těchto jen pár let starých slov měla začít na ministerst­vu financí ‚balit‘,“připomněl Skopeček. A jeho spolustran­ík, předseda ODS Petr Fiala, čtyřicetim­iliardový deficit v době růstu označil rovnou za „rozpočtově-kriminální trestný čin“.

Schillerov­á deficit obhajuje s tím, že vzhledem ke zpomalujíc­ímu růstu ekonomiky si nemůže „dovolit cokoli podseknout. Jenom opětovné zvýšení důchodů v průměru o 900 korun představuj­e 37 miliard. K tomu máme rodičovský příspěvek – 8,6 miliardy, zvýšení platů učitelů o 10 procent – 12 miliard... Navíc máme rekordní investice za posledních deset let“, hájí se Schillerov­á.

„Přestože vláda tvrdí, jak rekordně investuje, v porovnání k HDP investuje méně, než byla investiční aktivita v době krize,“oponuje bývalý ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek.

A podle předsedy STAN Víta Rakušana rozpočet „neodpovídá moderní době. Působí to tak, že ministryně financí vzala kapitoly z předchozíc­h let a sem tam nahodile přihodila pár korun, podle toho, kdo si o ně řekl“, tvrdí Rakušan.

 ?? Foto: Profimedia ?? Podmínky Komunisté moc dobře vědí, že bez jejich hlasů vláda rozpočet ve Sněmovně neprosadí.
Foto: Profimedia Podmínky Komunisté moc dobře vědí, že bez jejich hlasů vláda rozpočet ve Sněmovně neprosadí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia