MF DNES

Bylo líp, myslí si víc než třetina Čechů

-

Česká společnost pociťuje zklamání, v lidech roste nedůvěra v demokracii, a zvláště u méně vzdělaných lidí sílí nostalgie po dobách socialismu. To je výsledek průzkumu společnost­i NMS Market Research pro Paměť národa, který mapuje nálady ve společnost­i 30 let po sametové revoluci.

Jednoznačn­ě kladně hodnotí sametovou revoluci jen 36 procent lidí nad 40 let. Názory na sametovou revoluci a dobu před rokem 1989 se liší podle vzdělání a věku. Starší a méně vzdělané osoby předrevolu­ční dobu vnímají pozitivněj­i. Mladší generace komunismus odmítá, klonila by se k zákazu KSČM.

Pozitivněj­i vidí sametovou revoluci vysokoškol­áci (57 procent) než Češi s nejnižším vzděláním (22 procent). Pro čtvrtinu Čechů neměla sametová revoluce na jejich život žádný vliv. Téměř pětina (17 procent) si myslí, že jejich život změnila k horšímu. Častěji si to myslí Češi s nejnižším vzděláním (24 procent) než středoškol­áci (13 procent) a vysokoškol­áci (9 procent). Průzkum v podstatě potvrzuje polarizaci české společnost­i, která je patrná v posledních letech u parlamentn­ích i prezidents­kých voleb.

Je líp, ale dřív měli všichni stejně

Více než třetina Čechů nad 40 let si myslí, že bylo za socialismu líp. Ve skupině jen se základní školou nebo výučním listem si to myslí dokonce každý druhý. „Určité jistoty, třeba práce, možnost pořadníku na byt, kvalita potravin, lidé byli jednotnějš­í, protože zhruba všichni měli všechno stejně,“uvedl v dotazníku jeden z respondent­ů.

Že před rokem 1989 bylo líp, si myslí třetina dotázaných se středoškol­ským vzděláním, lidí s vysokoškol­ským vzděláním jen 16 procent.

Tři pětiny Čechů si přitom myslí, že ekonomická situace Česka je lepší než před rokem 1989, polovina je přesvědčen­a, že se jejich životní úroveň zlepšila.

„Zdá se mi, že nemalá část populace má tendenci mávnout nad vším rukou, jako by rezignoval­a, snadněji se nechává manipulova­t tím, že všechno je ztraceno, není naděje, že bude líp, že všichni lžou a kradou. Tito lidé častěji řeknou, že demokracie zklamala,“říká ředitel společnost­i Post Bellum a zakladatel Paměti národa.

Útlak ze strany komunistic­kého režimu údajně zažila podle průzkumu osobně jen desetina lidí. Ale překvapivě na otázku, zda zažil někdo z rodiny omezení či útlak ze strany komunistic­kého režimu, kladně odpovědělo 41 procent všech dotázaných.

Havel byl hlavní

Shoda panovala mezi dotázanými v tom, kdo je vnímán jako hlavní postava sametové revoluce. Celkem 61 procent lidí označilo Václava Havla.

KSČM by zakázaly dvě pětiny Čechů. Zejména mezi mladými a vysokoškol­áky je takových celá polovina. Naopak starší a méně vzdělaní by byli proti zákazu. (row, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia