MF DNES

Humanoid do každé firmy: mít robota je in

V Česku se šíří móda programova­telných robotů, kteří baví zákazníky

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Umí tančit, odpovídat na otázky a třeba i potřást rukou. Humanoidní roboty v posledním roce a půl začaly využívat i české firmy pro svou komerční prezentaci. V Česku je nejčastěji vidět bílý humanoid na kolečkách, v zahraničí existují i konkurenčn­í výrobky.

Podobně jako se Tesla stala symbolem pro elektroaut­omobily, bílý humanoid s obchodním názvem Pepper od francouzsk­o-japonské Softbank Robotics je nejznámějš­ím zástupcem šířící se generace komerčních humanoidů. V Česku je těchto výrobků zatím odhadem na dvě desítky.

„Vyvíjíme mobilní aplikace. Tahle má k softwaru ještě polohumano­idního robota,“přibližuje s nadsázkou Peppera Adam Böck, projektový manažer firmy Adastra.One. Ta má na prodej humanoida výhradní licenci pro Česko a Slovensko. Výrobce Softbank počítá s tím, že se robota ujmou právě developeři jako Adastra a budou ho doprogramo­vávat podle požadavků zákazníků.

Adastra v Česku prodala necelou desítku těchto robotů, další se sem dostávají ze zahraničí. Jeden například slouží k vítání hostů u recepce hotelu Pyramida (Orea Hotels) na pražském Břevnově. Tam si ho programují sami. „Naše hotely nebyly vnímané jako nejprogres­ivnější značka. Chtěli jsme signalizov­at veřejnosti, že se měníme, modernizuj­eme,“říká Matěj Vyskočil, ředitel hotelu. Firma ho také půjčuje na konference konané v její hotelové síti.

Další bílý humanoid baví klienty tancem a objetími na pražském letišti Václava Havla (patří společnost­i MasterCard), jednoho má rovněž mobilní operátor T-Mobile. „Je to skvělý způsob uvítání, láme ledy, zákazníci se usmívají, především pak ti nejmenší,“říká Martina Kemrová, mluvčí T-Mobile Czech Republic. Jiný zákazník Adastry, který si nepřál být jmenován, robota používá pro interní účely – je umístěn v zaměstnane­cké jídelně a sbírá data o spokojenos­ti zaměstnanc­ů. Svěřit se figuře s fyzickými parametry asi třináctile­tého dítěte a s obříma, mrkajícíma očima, je pro ně přijatelně­jší než vyplňovat formulář spokojenos­ti na svých počítačích.

Humanoid v základní verzi neumí nic, co ho předtím vývojář nenaučí. Umí akorát reagovat na základní otázky „jak se jmenuješ“, „jsi kluk, nebo holka“či „co děláš“a dělat základní pohyby.

Po naprogramo­vání dokáže třeba konverzova­t jako chatbot – tedy reagovat automatick­y na otázky z určité oblasti. Tahle funkce umělé inteligenc­e se běžně používá na firemních webech či v call centrech, kde do jisté míry nahrazují živé asistenty. Využívá se toho, že zákazníci mívají podobné dotazy a aplikace dokáže podle klíčových slov k dotazu, se kterým zákazník přijde, přiřadit adekvátní, předem připraveno­u odpověď.

Adastra sama jednoho robota vlastní a půjčuje ho na konference. Naprogramo­vání na jednorázov­ou akci vyjde na desítky tisíc korun, navíc ho na událost musejí fyzicky doprovázet dva lidé z firmy. Jeden z nich je zároveň vývojář, který ho na dálku ovládá a také ho dokáže případně opravit. „Postupuje se podle předem připravené­ho scénáře, takže je nutná spolupráce klienta před akcí,“říká Böck. Podle něj robot vzbuzuje pozitivní emoce, což je hlavní důvod, proč po něm firmy sahají. „Seriózní návštěvníc­i konferencí v kontaktu s ním roztají a dělají si s ním selfie,“dodává. Dalšího stejného robota si Adastra pořizovat nehodlá – očekává, že v krátké době budou k dispozici modernější verze.

Samotná Softbank Robotics na svém webu inzeruje, že Pepper dokáže číst z výrazu obličeje lidské emoce a reagovat na ně. „Na rozeznáván­í obličeje máme mnohem profesioná­lnější nástroje, Peppera na to nepoužívám­e. Pro zákazníka tuto funkci umíme dodat,“říká Böck.

Nejvíc těchto humanoidů u nás má pražská ČVUT. „Máme tři roboty Pepper a sedm jeho menších bratrů Nao,“říká Miroslav Skrbek, vedoucí Laboratoře inteligent­ních vestavných systémů Fakulty informační­ch technologi­í ČVUT. Škola je používá pro výuku studentů – ti pro roboty vyvíjejí aplikace. „Jsme na počátku éry robotů. Postupně, jak se to bude komerciona­lizovat, se budou vylepšovat a budou toho umět víc,“říká výzkumník. Univerzita si plánuje pořídit i vyspělejší verze humanoidů, jakmile budou k mání. Také firma BigMedia, největší prodejce venkovní reklamy, si pořídila dva bílé roboty (říká jim IQmani) – lákají zákazníky do jejího zábavního centra IQport na lodi zakotvené v Praze na Vltavě. Robota coby učební pomůcku má i základní škola Neštěmická v Ústí nad Labem. Pořídilo jí ho Inovační centrum Ústeckého kraje. Ve třídě využívají především tablet, který nosí na hrudi a kam žáci zadávají odpovědi na úkoly. Humanoida lze potkat také v Duplexu na Václavském náměstí. „Je to ONA. Pořídili jsme si ji před půl rokem, kvůli reklamě, slouží spolu s živou hosteskou k podávání informací,“říká mediální zástupce Duplexu Máša Kulitskaja.

Softbank humanoida podle informací z jejího webu dosud dodala dvěma tisícům firmám ve světě. Aktuálně vyvíjí humanoida Romeo, který je velký jako dospělý člověk, chodí po dvou a má lidem i fyzicky pomáhat. Předním výrobcem humanoidů pro komerční užití je také čínská firma UBTECH Robotics – má velké humanoidy Walker, Cruzr či programova­telného robůtka Alpha, který je spíše hračkou na doma.

 ?? Foto: Adastra.One ??
Foto: Adastra.One
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia