MF DNES

Genderově pokročilé hračky: malé vojačky

Šestiletá holčička z amerického Arkansasu si stěžovala, výrobce hraček jí vyhověl.

- — Jiří Sládek

Na začátku toho příběhu stála šestiletá Vivian Lordová, kterou nebavilo hrát si s panenkami v růžových šatech. Raději měla plastové vojáčky svého staršího bratra. Jenže ji zlobilo, že v její malé armádě chybí také ženy: s pistolemi, helmami a dalšími náležitost­mi. Zpovídala rodiče, jak je to vůbec možné.

Nakonec se rozhodla na radu maminky napsat třem výrobcům hraček, aby toto genderové pochybení rychle napravili. Americká média ukazují její neuměle napsaný dopis – nakolik jí maminka Britanny radila s textem, už neuvádějí. „Proč nevyrábíte také malé vojačky, moje máma je v armádě,“stěžovala si rozmrzelá dětská pisatelka. Rychle se přidaly i její kamarádky, zblízka i zdaleka. A jedna firma se ozvala. Podnikatel Jeff Imel, který vlastní společnost BMC Toys v Pennsylván­ii, byl prý nápadem nadšen. Něco podobného podle svých slov nosil v hlavě celé roky. Jen se bál, zda s tím neprodělá. Když se ale Vivianina nápadu chopila americká média a začala ho neodbytně obvolávat, pochopil, že v tomto případě nemůže nic ztratit. Své předcházej­ící váhání označil sebekritic­ky za „velkou chybu“. A výsledek? Výroba progresivn­ích hraček se zakrátko rozjede. Zákazníci už si brzy budou moci objednávat malé plastové vojačky v nejméně pěti různých variantách. Třeba stojící, s dalekohled­em v ruce. Nebo ve stoje, v palebné pozici.

Když se novinku dozvěděla Vivian, skákala podle listu New York Times radostí. Výrobci poslala upřímný děkovný dopis. Už prý také plánuje, jak jednou, až bude velká, věnuje své plastové vojačky svým dětem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia