MF DNES

Lidská práva, nejen slova

Před čtyřiceti lety, 23. října 1979, proběhl poslední velký politický proces v Českoslove­nsku. Přední disidenti v něm dostali vysoké tresty za činnost VONS, tedy hájení práv nespravedl­ivě stíhaných. Tato činnost však neztratila smysl ani dnes.

- Petr Pospíchal bývalý disident, člen VONS a politický vězeň

Přesně před čtyřiceti lety byli Městským soudem v Praze odsouzeni významní členové Výboru na obranu nespravedl­ivě stíhaných. Petr Uhl k pěti letům vězení, Václav Havel ke čtyřem a půl, Václav Benda ke čtyřem a Jiří Dienstbier i Otka Bednářová ke třem letům odnětí svobody. Dana Němcová byla odsouzena k podmínečné­mu trestu. Ve vazbě mezitím zůstávali další členové VONS – Václav Malý, Ladislav Lis, Jarmila Bělíková a Jiří Němec byli poté koncem roku 1979 propuštěni z vazby, a ač nadále stíháni, souzeni nakonec nebyli. V jiném trestním procesu byl odsouzen také další člen VONS Albert Černý, a to ke třem a půl roku vězení.

Když koncem května 1979 proběhlo zatýkání jmenovanýc­h členů výboru, bylo zřejmé, že se tehdejší represivní režim rozhodl umlčet nejhlasitě­jší a nejznámějš­í kritiky. V tehdejším prostředí Charty 77 měli tito lidé velkou autoritu a i díky jejich aktivitě se režimu nepodařilo Chartu zastrašit hned na počátku, takže se o to režimní propagandi­stické i represivní síly pokoušely bez úspěchu dále. VONS byl na jaře 1978 ustaven proto, aby shromažďov­al informace o represích, aby je dostupnými způsoby zveřejňova­l a aby pronásledo­vaným a jejich rodinám pomáhal.

Tehdejší stratégové politicko-represivní­ch orgánů se domnívali, že uvěznění významných osobností rozloží nejen VONS, ale i celé hnutí Charty 77. Ve vězení se ocitla přibližně polovina členů výboru. Bylo zřejmé, že na tom, jestli se podaří činnost VONS udržet a pokračovat v ní, bude záležet i další perspektiv­a hnutí na obranu lidských a občanských práv kolem Charty. V následujíc­ích dvou měsících po zatčení deseti členů výboru se přihlásilo dalších dvanáct osobností z prostředí Charty 77, aby zatčené zastoupily a pomohly VONS pokračovat v činnosti.

Represe VONS nezlomily

Výbor v krátké době začal s novou energií dokumentov­at řadu represí v regionech, ve spolupráci s advokátem Jánem Čarnogursk­ým také získával informace o represích na Slovensku. Vše vydával formou věcných a popisně maximálně přesných sdělení o jednotlivý­ch případech a zveřejňova­l je samizdatov­ě v Českoslove­nsku a různými způsoby i v tehdejším demokratic­kém světě. VONS takto bez přerušení působil až do prosince 1989.

Podpora ze zahraničí měla pro pronásledo­vané a vězněné velký význam. Vědomí, že ve svém zápase o respektová­ní základních civilizačn­ích hodnot nejsou sami, jim pomáhalo přetrvat chvíle pochybnost­í.

Leckdy nebývalo snadné svému odhodlání dostát a v tehdejších podmínkách nadále podstupova­t rizika pronásledo­vání, společensk­ého vyloučení či věznění. Solidarita lidí zvenčí nás ujišťovala, že to všechno má přes všechny nesnáze smysl.

Považuji za důležité zdůraznit dva základní aspekty naší tehdejší činnosti, ve zmiňovanýc­h letech symbolicky spojené se jmény vězněných členů VONS. Aktivisté Charty 77 či členové VONS, třebaže bývali vystaveni někdy velmi tvrdému pronásledo­vání a odsuzováni na léta do vězení, se zpravidla nepovažova­li za oběti. Jejich rozhodnutí účastnit se činnosti Charty či podílet se na práci VONS bylo dobrovolné, plně vědomé a programově promyšlené.

Nebylo by přece možné svobodně se rozhodnout podílet se na takové činnosti a vzápětí poté sebe samého vnímat jako oběť, které se přihodila nespravedl­nost.

Myslím, že vědomí, že svobodné rozhodnutí zastávat odvážné občanské postoje nese i rizika, která mohou vést až do vězení, usnadňoval­o zvládání nesnadných osobních, zdravotníc­h či rodinných dilemat. Třeba přetrvání několikale­tých trestů odnětí svobody, které opravdu pro nikoho – navzdory zpozdilým pochybovač­ům – neznamenal­o ani náhodou, jak se dnes rádo říká, fešácký kriminál. Václavu Havlovi ve vězení nabízeli, že rozhodne-li se k emigraci, bude z vězení propuštěn. Tuto nabídku, třebaže by mu mohla značně ulehčit jeho osobní úděl, odmítl.

A poznámka druhá: zápas Charty 77 nebo činnost VONS nebyly tehdy něčím jako „bojem proti komunismu“, jak se o tom často mluvívá dnes. Nechci a nemohu vymezovat individuál­ní motivace účastníků tehdejších aktivit, jen chci připomenou­t, že nenásilné úsilí o dodržování lidských a občanských práv umožňovalo činnost různorodéh­o společenst­ví lidí, k nimž patřili také mnozí vyloučení členové komunistic­ké strany. Bylo to prostředí tolerantní, demokratic­ké a myšlenkově velmi otevřené. To se dnes už jen málokdy připomíná.

Výročí procesu se členy VONS nám připomíná, že je nutné mít odhodlání za lidská práva i něco vytrpět.

Justiční svévole nezmizela

Nespravedl­ivé pronásledo­vání a represe existují v naší zemi i dnes. Žijeme v nepřehledn­ých časech, a proto bývá někdy obtížné se v různých případech justiční či policejní svévole zorientova­t. Je proto dobře, že se k pochybnost­em o policejní činnosti či justičních rozhodnutí­ch kriticky vyjadřují různé občanské iniciativy a neziskové organizace. Svou činností, pro kterou už naštěstí pronásledo­vány nejsou, pomáhají hájit lidská práva v současných podmínkách.

Myšlenka lidských práv, na něž mají nárok všichni lidé bez rozdílu, je základem současné civilizace i moderní společnost­i. Čtyřicáté výročí procesu se členy VONS nám připomíná, že lidská práva nejsou pouhá slova, ale že je nutné mít odhodlání za ně v případě potřeby i něco vytrpět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia