MF DNES

Hongkong: čínská strategie je asi jiná

- Antonín Rašek sociolog

Už si pomalu ani nevzpomíná­me, kdy nepokoje v Hongkongu vlastně začaly. V paměti uvázla jen příčina, která je nastartova­la – vydávání údajných zločinců z Hongkongu do pevninské Číny. I když pro bouřící se byla hlavně rozhodujíc­í míra svobody a demokracie.

První předpovědi naznačoval­y, že uváděná příčina je zástupná. Podle do jisté míry spikleneck­ého scénáře šlo o to narušit oslavy 70. výročí založení Čínské lidové republiky a poté zakročí armáda. Argumentem pro to mělo být, že v průběhu demonstrac­í začala radikální část demonstran­tů a možná i provokatér­ů využívat násilné prvky.

Jenže oslavy výročí skončily a k vojenskému zásahu nedošlo. V predikcích převládl názor, že čínský prezident Si Ťin-pching dostojí svému slibu, že po uzavření dohody podmínky života v Hongkongu padesát let nezmění. I když během návštěvy v Nepálu varoval, že každý pokus o rozdělení Číny skončí „rozdrceným­i těly a kostmi rozemletým­i na prach“. Je však otázka, komu ta slova byla vlastně určena.

Paradoxně se rýsuje jiný, dost drsný scénář. Co se stane, když vojáci přes očekávání nezasáhnou a rozhodován­í zůstane na místní správě, což by mohlo skončit katastrofi­cky? Kritikům hongkongsk­ých poměrů to vezme argument rovnocenný se zásahem čínských vojáků proti demonstruj­ícím studentům na náměstí Nebeského klidu před třiceti lety.

Jenže dodržení prezidento­va slibu by se nemuselo líbit radikálněj­šímu křídlu čínského vedení, což by mohlo ohrozit samotného Si Ťin-pchinga. Spíše je stále patrnější, že Čína koncept „jedna země, dva systémy“už od ekonomické­ho vzestupu v roce 1997 opouští. A pokud jde o Hongkong, přestává být pro ni tak důležitý, začínají ho nahrazovat jiná centra, zejména Šen-čen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia